Krijgen we in West-Vlaanderen nog koers vanaf 1 augustus?

Een aspirantenkoers in Ruddervoorde-Baliebrugge in augustus 2019. Krijgen we dit beeld dit jaar nog te zien? (foto Coghe) © Foto Coghe
Tom Vandenbussche

Jawel, er is hoop. Er zijn nog jeugdkoersen in onze provincie die dit jaar hopelijk wel zullen kunnen plaatsvinden. Maar er zijn ook heel wat organisatoren die nu al beslisten om hun koers van de kalender te laten schrappen. Een overzicht.

Zaterdag 1 augustus

Aspiranten Egem MISSCHIEN

Filip Maes: “We hebben nog niets beslist en zijn een rondvraag binnen het bestuur aan het doen. Onze koers valt op de eerste dag er voorlopig weer gekoerst mag worden, maar alle activiteiten daarrond, zoals de kermis, een tent zetten en de horeca, zijn niet toegelaten. Er mag dus geen volk zijn, maar de koers mag wel gereden worden. We zijn de reacties van iedereen aan het afwachten.”

Juniores Gistel (interclub, Johan Museeuw Classic) NEEN

Zondag 2 augustus

Beloften & ezc Oostnieuwkerke NEEN

Patrick Mertens: “De belangrijkste reden om onze koers af te gelasten is de onzekerheid. Vorig jaar is onze koers van De Most naar het centrum verplaatst. Nog nooit hadden we zoveel volk langs het parcours. Het was een fantastisch dag. Maar zal het café dit jaar op 2 augustus open mogen? Hoeveel volk zal er binnen mogen? Hoe moeten we de coureurs binnenlaten om in te schrijven? Bovendien durven we nu niet naar onze sponsors te gaan. We willen die mensen trouwens graag bedanken voor hun jarenlange steun. Jammer, maar dit jaar zal er dus geen koers in Oostnieuwkerke zijn. De andere twee wedstrijden in mei en juni waren al geschrapt. We hadden de koers van mei voor nieuwelingen graag op 1 augustus laten plaatsvinden, omdat we dan een mooie tweedaagse zouden hebben. Maar volgend het nieuw Koninklijk Besluit moet je 14 weken vooraf een organisatie aanvragen. Daar waren we te al te laat voor. De wielerbond heeft laten weten dat het onze beslissing begrijp. Volgend jaar zijn we weer van de partij.”

Juniores Torhout-Rozeveld JA, ALS …

Nico Loose: “Wij zien het zitten, maar zullen toelating van de wielerbond moeten krijgen. We zouden alleszins de nodige maatregelen kunnen nemen. De inschrijving kunnen we laten plaatsvinden in een klein lokaaltje bij één van de bestuursleden. We hebben daarnaast beslist om geen sponsoring op te halen, aangezien we geen affiche maken. Dit jaar organiseren we onze wedstrijden op onze reserves. Die beslissing was meteen heel duidelijk binnen het bestuur. Als we mogen organiseren, zullen we het doen. En misschien wordt het wel de eerste koers van het jaar. De renners staan te popelen om te koersen. We verwachten veel volk.”

Juniores Waregem JA, ALS …

Is koers die normaal op 12 juli plaatsvindt, maar de organisatoren bleken bereid om hun wedstrijd op een latere datum te organiseren.

Nieuwelingen Egem MISSCHIEN

(zie aspiranten Egem op 1 augustus)

Maandag 3 augustus

Beloften & ezc Rumbeke MISSCHIEN

Ernest Castelein: “We zijn er nog niet uit. Het hangt af van de nieuwe coronamaatregelen die op 8 juni door de Veiligheidsraad worden genomen. We weten het niet. We moeten naar sponsors gaan, maar ze zullen ons niet graag zien komen. Intussen moeten we wel heel wat onkosten maken, zoals seingevers betalen, EHBO…”

Dinsdag 4 augustus

Beloften & ezc Deerlijk NEEN

Carlos De Coninck: “We gaan onze koers dit jaar niet organiseren. Dat hebben we begin mei beslist. Dit zijn de topmaanden om bij sponsors langs te gaan, maar de meesten van hen hebben momenteel geen inkomsten. Ik ben er niet aan begonnen. Bovendien speelden we onlangs een bestuurslid kwijt door een overlijden. Het is beter om een jaartje te wachten.”

Dames elite Dudzele GRAAG, MAAR …

Thierry Fevery: “Wij hebben nog niet beslist. We zijn van plan om tot eind mei af te wachten en dan een definitieve beslissing te nemen. Binnen het bestuur zijn er sommige mensen die liever niet willen organiseren, omdat we met heel veel vragen en onduidelijkheden zitten. Sommigen willen dat wel doen. We zijn het er wel over eens dat we onze sponsors dit jaar niet willen contacteren. Als onze koers plaatsvindt, zal dat een serieus hapje uit de clubkas zijn. Maar als sportievelingen hebben we dat er wel voor over. Er zullen al zoveel koersen wegvallen. Zeven, acht jaar geleden hebben we voor het eerst een dameskoers georganiseerd met het idee om onze meisjes toch wat te kunnen laten optornen tegen de buitenlandse rensters. Wij wachten de Veiligheidsraad en de Wielerbond af. Als de voorwaarden te strikt zijn, zal het niet mogelijk zijn. Maar we organiseren al sinds het jaar 1958 en de wil om dat ook dit jaar te doen, is zeker aanwezig.”

Woensdag 5 augustus

Beloften & ezc Zillebeke (interclub, Hill 60-Koers) NEEN

Bernard Sohier: “Er is sowieso al een algemene afgelasting tot eind juli en dat zorgt voor alleen maar veel onzekerheid. We zitten met al die voorbereidingen, maar weten niet eens of we zullen kunnen organiseren. Jammer, want we hadden net een nieuw parcours door de dorpskern van Zillebeke voorzien en zouden in omgekeerde richting finishen”

Zaterdag 8 augustus

Beloften & ezc Klerken GRAAG, MAAR …

Willy Bulcke: “Wij wachten de nieuwe maatregelen op 8 juni af en wat de gemeente en burgemeester daarna zullen zeggen. Als we toestemming krijgen, kunnen we vervolgens met het bestuur beslissen. Normaal doen we het wel. Waarom niet?”

Beloften & ezc Beveren-Roeselare GRAAG, MAAR …

Jules Vandergunst: “Wij wachten voorlopig af tot we groen licht krijgen van de stad Roeselare. Volgens het Koninklijk Besluit moet men meteen antwoorden, maar door de coronacrisis weten ze het daar waarschijnlijk nu ook even niet. Is onze koers bijvoorbeeld een massa-evenement? Met meer dan 2.000 mensen langs het parcours dus. Eerlijk? We hebben dat nog nooit geteld. Een ander probleem is de horeca. Zal die tegen dan open mogen? Niet onbelangrijk, want naast de beloften, elite zonder contract en dames elite zitten we op vrijdagavond ook al met een wedstrijd voor gentlemen en een jeugdinitiatie. Als de cafés open kunnen, zou dat welgekomen zijn. Een derde probleem is de sponsoring. Sinds maart kunnen we daar niets meer voor doen. Elk jaar maken we een publiciteitsboekje dat nu niet gedrukt kan worden. Maar sowieso zou het weinig zin hebben. We kunnen het momenteel gewoon niet maken om aan al die mensen geld te gaan vragen, terwijl ze net zoveel financiële schade hebben geleden. Als we toestemming krijgen, gaan we op zijn minst één wedstrijd laten plaatsvinden, die op zaterdag. Maar dan moet de horeca wel open mogen. Op dit moment gaan we ervan uit dat het zal lukken. Als onze hoofdsponsors meedoen, zou ik al heel blij zijn. Maar tegelijkertijd hebben we ook een scenario voor ogen waarbij we onze 50ste verjaardag in 2021 zullen vieren. Als we dat dit jaar toch doen, zal het sowieso in mineur zijn.”

Nieuwelingen Heestert JA, ALS …

Maurits Malfait: “Wij wachten af wat de Veiligheidsraad en Wielerbond zullen beslissen. Wij willen graag organiseren. Onze sponsors voor dit jaar zijn al binnen, omdat we in maart al een koers georganiseerd hebben en we telkens voor onze drie koersen samen sponsors zoeken. Als we onze wedstrijden in augustus en oktober nog kunnen laten plaatsvinden, zou dat ideaal zijn. Als het enkel die op 3 oktober wordt, zullen we met onze sponsors eens aan tafel moeten gaan zitten.”

Zondag 9 augustus

Juniores Bekegem NEEN

Steven Maene: “Wij hebben beslist om af te gelasten. Daar waren het vrij snel over eens, omdat iedereen inzag dat het niet evident zou zijn om te organiseren. Bovendien organiseren we elk jaar een kaarting om onze koers te financieren, maar dat hebben we nu niet kunnen doen. Het is wel de bedoeling om in 2021 weer te organiseren.”

Nieuwelingen Moerkerke JA, ALS …

Is de koers die normaal op 22 maart had moeten plaatsvinden, als afwachtingswedstrijd van de Guido Reybrouck Classic, maar de organisatoren bleken bereid om hun wedstrijd toch nog op een latere datum te organiseren, weliswaar niet in Damme maar in Moerkerke.

Dames elite Beveren-Roeselare GRAAG, MAAR …

(zie beloften & ezc Beveren-Roeselare op 8 augustus)

Aspiranten & miniemen Westkerke-Oudenburg GRAAG, MAAR …

Filip Deschuytter: “Normaal zullen we onze koers organiseren. Momenteel kan ik niet rondgaan bij sponsors voor geld. Het zal dus van de inkomsten van onze dranktent moeten komen. Maar als dat niet mogelijk is, zal er geen koers zijn. Of dat tegen dan wel mogelijk zal zijn? Het toch ooit eens toegelaten moeten worden. Als ze zeggen dat er in augustus niet gekoerst mag worden, moeten ze het in september ook niet toelaten. En dan moet er helemaal niet meer gekoerst worden, want tegen half september begint het weer ook alweer te kwakkelen. Ze moeten die gastjes niet meer in oktober laten koersen.”

Dinsdag 11 augustus

Beloften & ezc Dadizele JA, ALS …

Bernard Vuylsteke: “Wij hebben nog niets beslist. We wachten de Veiligheidsraad op 8 juni af en hopen dat onze jeugdkoersen kunnen plaatsvinden. Als ze zeggen dat het mag, willen we organiseren. Zelfs als de horeca niet open mag, doen we het. Voor de renners. We organiseren al 15 jaar.”

Piste Rumbeke NEEN, MAAR …

Geert Barbry: “We veronderstellen dat de jonge gasten, die al maanden niet gekoerst zullen hebben, niet voor de piste zullen opteren. Ons plan is dus om training en opleiding te geven en, afhankelijk van hoe de kalender eruit zal zien, nog pistemanches te voorzien. Maar sowieso zullen we vanaf 1 augustus aan pistewerking doen, tenminste als dat toegelaten wordt. Het is niet leuk en makkelijk. De gezondheid primeert, maar het is bijzonder jammer voor de jeugdrenners die in een bepaalde categorie koersen en volgend jaar een stap hogerop moeten zetten. Voor hen is dit een verloren jaar. Er zijn gastjes die eerstejaarsjunior waren en in 2021 eerstejaarsbelofte zullen zijn. Dat is een immense stap.”

Woensdag 12 augustus

Beloften & ezc Beernem NEEN

Marc Blomme: “Al onze wedstrijden zijn tot en met eind juli geschorst. Dat stond sowieso al vast. Restte ons nog 12 en 29 augustus. We hebben beslist om die wedstrijden niet te laten plaatsvinden. Als ze nu al tot 31 juli beslist hebben, zal er zeker nog een maand bijkomen. Enkel de twee veldritten van eind oktober voor aspiranten en miniemen en de B-, C- en D-crossen op tweede kerstdag staan on hold. Als er mag worden gereden, zullen we ze organiseren, maar het valt allemaal te zien hoe de situatie zal evolueren.”

Juniores Dadizele JA, ALS …

(zie beloften & ezc Dadizele op 11 augustus)

Vrijdag 14 augustus

Beloften & ezc Moorslede NEEN

Marc Deceuninck: “We hebben onze wedstrijden afgelast. We hebben met ons bestuur een vergadering via computer gehouden en samen beslist. We kunnen momenteel niet achter sponsoring gaan. Maar het is onze bedoeling om volgend jaar weer te organiseren.”

Zaterdag 15 augustus

Beloften & ezc Beselare-Zonnebeke GRAAG, MAAR …

Albert Vandenbulcke: “Wij wachten af of onze koers mag worden georganiseerd. Als het mag, doen we het. Maar dan wel als de horeca open is. Je moet inschrijven in een café en je moet uitbetalen in een café. Dit jaar hebben we het uitgesteld om bij sponsors langs te gaan, omdat we niet van huis tot huis kunnen gaan. Dat is geen probleem, maar we zullen dus heel bescheiden moeten organiseren. Hopelijk mag het. Voor ons zou dat goed zijn. Voor de mensen ook, want iedereen verlangt ernaar. En de renners natuurlijk ook. Afwachten.”

Juniores Lauwe NEEN

Nieuwelingen Edewalle-Kortemark JA, ALS …

Wim Vandecasteele: “We hebben nog niets gehoord van Cycling Vlaanderen, maar wij zouden graag organiseren. In het voorjaar hebben we ook wedstrijden voor nieuwelingen en wij waren één van de laatsten die hun koers hebben kunnen laten plaatsvinden. Of sponsoring dit jaar geen probleem is? Neen, wij halen die rond in december voor de vier koersen die wij tijdens het seizoen organiseren. Voor ons is het sponsorgeld voor 2020 al geïnd, al weet ik natuurlijk niet hoe onze situatie voor volgend jaar zal zijn.”

Nieuwelingen Loppem JA, ALS …

Björn Misseeuw: “Onze koers staat nog op de kalender. Normaal vindt die dus plaats, al is het afwachten wat de Nationale Veiligheidsraad en de Wielerbond zullen beslissen. De vraag is of er na 31 juli weer opgestart wordt. Wij willen alleszins wel. Zelfs als er geen horeca open mag, zoeken we wel een uitweg.”

Aspiranten & miniemen Sint-Pieters-Brugge JA, ALS …

Patrick Vandenberghe: “Als we mogen organiseren, doen we dat zeker. We hadden eerder al een koers eind april, maar die werd door de coronacrisis afgelast. Ook onze wedstrijd van eind juni, die met de kermis hier samenvalt, hebben we moeten schrappen. Hopelijk kan het in augustus wel weer. Wij zijn een club zonder renners, maar de Koninklijke Brugse Velosport bestaat nog altijd en organiseert nu wedstrijden. Volgend jaar zullen we kijken om misschien zelfs drie koersen te organiseren. Die voor aspiranten van eind april sowieso, want dat is elk jaar weer een groot succes. Je hebt er weinig kosten aan en het brengt nog goed op ook, want die categorieën brengen ouders, grootouders en vrienden mee naar de koers. In 2019 hadden we 230 deelnemers. Een gigantisch succes.”

Zondag 16 augustus

Beloften & ezc Langemark-Madonna JA, ALS …

Rik Vervenne: “We zijn aan het afwachten. Als we mogen organiseren, doen we dat. Tenzij ze zeggen dat de cafés tot begin september gesloten blijven. Dan hebben we onze twijfels. Onze wedstrijd moet tegen eind mei betaald worden. Elk jaar geven we daarvoor een maaltijd om die koers deels te bekostigen, maar dat kunnen we nu niet doen. Een zaal met 200 mensen is niet toegelaten. En langsgaan met kaarten moet je nu ook niet doen. Of we zonder café kunnen organiseren? We zouden kunnen uitwijken naar het cultureel centrum ‘t Madointje, al zouden we dat liever niet doen. Maar als het mogelijk is, zullen we zeker organiseren. Uit liefde voor de koers.”

Maandag 17 augustus

Beloften & ezc Moorslede NEEN

(zie beloften & ezc Moorslede op 14 augustus)

Juniores Torhout JA, ALS …

Nico Loose: “Deze koers valt samen met de kermis in Torhout. Ik had eerst gehoord dat die zou zijn afgelast, maar intussen vernam ik van de burgemeester dat dit niet klopt. Als er kermis is, zal er ook koers zijn. Maar dan zonder vuurwerk. En onder bepaalde voorwaarden. Wat als de horeca nog niet open mag? Dat is geen probleem. Wij zouden een tentje zetten en daarin de inschrijvingen doen.”

Dinsdag 18 augustus

Beloften & ezc Wervik (interclub, Omloop van de Grensstreek) NEEN

Albin Decorte: “De stad Wervik heeft beslist om tot eind augustus alle evenementen te schrappen, in navolging van de Veiligheidsraad van 15 april. We gingen dit jaar voor de eerste keer onderdeel zijn van de Beker van België, maar het heeft niet mogen zijn. Jammer. Maar volgend jaar proberen we er weer te staan.”

Beloften & ezc Langemark-Madonna JA, ALS …

(zie juniores Langemark-Madonna op 16 augustus)

Amateurs en masters Wervik NEEN

(zie beloften & ezc Wervik op 18 augustus)

Woensdag 19 augustus

Beloften & ezc Ruiselede GRAAG, MAAR …

Kris Spiesschaert: “Wij hebben nog niets beslist. We wachten af wat het gemeentebestuur zal zeggen, want onze koersen vallen samen met de grote kermis in Ruiselede. De wandeltocht is al zeker afgelast en ook de paardenkoers is een vraagteken. Ook over de koers is de gemeente niet heel erg enthousiast. Maar ook als we mogen, is het niet zeker dat we zullen organiseren. Als er geen kermis is, geen cafés open mogen en de sponsoring moeilijk verloopt, wordt het moeilijk. Normaal geven we elk jaar in maart een eetfestijn, maar dat hebben we door de coronacrisis ook moeten afgelasten. Normaal gingen we dit jaar tien koersen organiseren. De kans is reëel dat er geen enkele daarvan zal plaatsvinden.”

Dames elite Torhout GRAAG, MAAR …

Stefaan Pollin: “We moeten nog uitsluitsel van de burgemeester van Torhout krijgen, hopelijk voor het einde van deze maand, maar ik vrees dat er geen koers zal zijn. We moeten dringend met de voorbereidingen beginnen. Het is koffiedik kijken. Als het mag, organiseren we normaal wel, maar ook dat moet nog besproken worden binnen de wielerclub.”

Nieuwelingen Ruiselede GRAAG, MAAR …

(zie beloften & ezc Ruiselede op 19 augustus)

Donderdag 20 augustus

Juniores Edewalle-Kortemark JA, ALS …

(zie nieuwelingen Edewalle-Kortemark op 15 augustus)

Nieuwelingen Bellegem (interclub, West-Vlaanderen Cycling Tour) AFGELAST

Wilfried Ossieur: “We zijn met vier verschillende clubs die organiseren, maar we kunnen niet samenkomen om te vergaderen. We hadden een nieuwe sponsor voor de gele trui, maar die liet twee weken na de uitbraak van de coronacrisis weten dat het voor hem niet meer zou lukken. Daarnaast zullen de buitenlandse teams niet naar België kunnen komen om te koersen. En Stasegem liet meteen weten dat het wegens te weinig financiële middelen niet zou meedoen. Logisch, want nu naar sponsors gaan, lukt evenmin.”

Vrijdag 21 augustus

Profs Kortrijk (criterium) NEEN

Arne Vandendriessche (schepen van sport): “Tot eind augustus zijn alle grote evenementen afgelast, dus wordt het niet evident om het criterium te laten plaatsvinden. De organisatoren hebben ons laten weten dat ze graag toch zouden organiseren, maar een viptent met 1.000 mensen, dat is op dit moment echt uitgesloten.”

Aspiranten Moere-Gistel (Driedaagse van West-Vlaanderen) JA, ALS …

Geert Deseure: “Zolang er van hogerhand geen afgelasting komt, gaan we zeker door. Het was Walter Vergote die me over deze Driedaagse van West-Vlaanderen voor aspiranten heeft aangesproken. Ik was meteen voorstander, want we hadden er vroeger al eens over gesproken. Het is een mooie uitdaging, alleen jammer dat het zo moet beginnen. Wij voorzien in principe een individuele tijdrit over 5,3 km op een heel selectief parcours in de wind.”

Nieuw Ooigem (interclub, West-Vlaanderen Cycling Tour) NEEN

(zie West-Vlaanderen Cycling Tour op 20 augustus)

Zaterdag 22 augustus

Profs Meulebeke (Omloop Mandel-Leie-Schelde) NEEN

Christophe Sabbe: “Het zou ongepast zijn om in deze moeilijke tijden bij handelaars en bedrijven met sponsorformules aan te kloppen.”

Juniores Ingelmunster (interclub) JA, ALS …

Krist Vandesompele: “Als we mogen, willen we die koers organiseren. Tot op heden mogen we dat niet van de Veiligheidsraad, maar als het toegestaan is om kleinere evenementen te organiseren, zouden we het heel graag doen. Dat zal dan wel zonder sponsoring moeten gebeuren. We hebben het eens uitgerekend en dat zou moeten lukken. Als er natuurlijk geen publiek langs het parcours mag staan, is het een ander verhaal.”

Aspiranten Ruddervoorde-Baliebrugge (Driedaagse van West-Vlaanderen) JA, ALS …

Franck Vanneste: “Normaal gaat die driedaagse door, maar wij, organisatoren, wachten op het advies van Wielerbond Vlaanderen op 10 juni. En dat advies zal afhangen van het advies van de Veiligheidsraad op 8 juni. Ik verwacht dat de wedstrijd zal kunnen plaatsvinden onder speciale voorwaarden. Afwachten dus. Als de restaurants en cafés open mogen, zullen wij ook wel wat catering mogen doen, maar ik vermoed dat dit aan strikte voorwaarden zal zijn, waarbij er zo weinig mogelijk kruising tussen mensen is. Hopelijk voor ons gaat de wedstrijd door, want anders hebben we dit jaar geen koersen. Het PK tijdrijden werd al afgelast, net als onze koers voor beloften en elite zonder contract. Eerst was er een afspraak met Eric Vanrobaeys van de wielerbond dat we op 23 juli een tijdrit mochten organiseren, maar de tijd heeft ons ingehaald, want alle sportmanifestaties zijn al zeker tot eind juli verboden.”

Nieuwelingen Stasegem (interclub, West-Vlaanderen Cycling Tour) NEEN

(zie West-Vlaanderen Cycling Tour op 20 augustus)

Zondag 23 augustus

Beloften & ezc Stasegem NEEN

Deze afwachtingswedstrijd van de West-Vlaanderen Cycling Tour werd logischerwijze ook afgelast.

Juniores Helkijn MISSCHIEN

Johan Vercoutere: “We moeten daarover nog beslissen en zijn aan het twijfelen. We moeten nog samenkomen met het bestuur, maar dat is moeilijk, omdat het op dit moment niet mag. Ik had vorige week wel nog iemand aan de telefoon. We zijn niet zeker. Ook op vlak van sponsoring is het moeilijk. En ik heb mijn twijfels of er in augustus al gekoerst zal mogen worden. Tot nu toe is alles tot en met 31 juli afgelast, maar ik denk dat de Veiligheidsraad dit zal verlengen. Daarnaast moet ik contact opnemen met het gemeentebestuur. Ze hebben hun goedkeuring gegeven, maar dan wel als er van hogerhand niets beslist wordt. Onze koersen vallen immers samen met de kermis.”

Nieuwelingen Vichte MISSCHIEN

Pol Deschepper: “We hebben nog niet beslist. Onze koers is wel al aangevraagd, maar bij de gemeente wachten ze ook af wat de maatregelen zullen zijn. Ik heb dus nog geen antwoord gekregen. Als het mag, is er ook nog een probleem met de sponsoring. Als onze sponsors meewillen, is er een bereidheid om te organiseren. Maar dit is nu eenmaal een moeilijke periode. We hebben twee hoofdsponsors. Eén heeft al afgehaakt, de andere is in beraad.”

Aspiranten & miniemen Tielt-Schuiferskapelle (Driedaagse van West-Vlaanderen) JA, ALS …

Walter Vergote: “We hebben beslist om de voorbereidingen voort te zetten. We gaan de inschrijvingen opvolgen en de clubs nog eens aanschrijven, zodat we een deelnemerslijst kunnen opmaken. Op 8 juni komt de Veiligheidsraad nogmaals samen. Als er dan een verlenging van afgelasting komt en cafés en restaurants nog altijd niet open mogen, kunnen we bijsturen. Maar op dit moment blijven we gemotiveerd en wachten we af. Onze grootste zorg gaat naar de inkomsten voor onze organisatie, namelijk de verkoop van drank. Momenteel naar sponsors gaan, is niet mogelijk, dus moet het van daar komen. Anders gaan we alles uit de clubkas moeten halen en onze reserves aanspreken.”

Nieuwelingen Rekkem (interclub, West-Vlaanderen Cycling Tour) NEEN

(zie West-Vlaanderen Cycling Tour op 20 augustus)

Dinsdag 25 augustus

Juniores Lendelede JA, ALS …

Jempi Jooren: “Ons plan is om de maatregelen op te volgen. Als we dus mogen organiseren, gaan we dat doen. Als het niet mag, zullen we ons daarbij neerleggen. Het nadeel voor ons is dat we sponsoring nodig hebben om uit de kosten te geraken. Voorlopig hebben we dat niet kunnen doen en de vraag is maar of onze sponsors daar wel voor open zullen staan. We zijn gelukkig een gezonde club en kunnen een minder jaar overleven. Jammer genoeg zijn dit jaar al twee van onze vier wedstrijden weggevallen, maar als we de laatste twee kunnen laten plaatsvinden, zouden we dat graag doen. Voor iedereen. Voor de renners die snakken naar competitie. Maar we zullen ons erbij neerleggen als het niet mag.”

Woensdag 26 augustus

Beloften & ezc Oudenburg (interclub, Memorial Danny Jonckheere) NEEN

Juniores Keiem JA, ALS …

Francky Degraeve: “Als we mogen, organiseren we zeker. Ook als de horeca tegen dan nog niet open mag. Sponsoring? Om de datum niet kwijt te spelen, zal het Café Sint-Hubert in Keiem voorschieten en zullen we na afloop een avond voor de sponsors organiseren. Tussenin organiseren we ook nog een kaarting. Normaal doen we dat elk jaar met de kermis. Nu zijn we van plan om dat in de wintermaanden te organiseren, eenmaal dat weer mogelijk is. Geld is dus geen probleem. Als we toestemming krijgen, organiseren we.”

Donderdag 27 augustus

Piste Rumbeke NEEN, MAAR …

(zie piste Rumbeke op 6 augustus)

Vrijdag 28 augustus

Beloften & ezc Spiere MISSCHIEN

(zie juniores Helkijn op 23 augustus)

Zaterdag 29 augustus

Beloften & ezc Marke NEEN

Kurt Hoorens: “Wij hebben redelijk snel unaniem beslist om er niet mee door te gaan, zowel op financieel vlak als op vlak van gezondheid. Volgend jaar vliegen we er opnieuw in. Dat is ook afgesproken met de wielerbond.”

Juniores Kooigem MISSCHIEN

Steven Roobroek: “Wij wachten af wat ze gaan zeggen. Voorlopig is alles tot en met 31 juli afgelast. We moeten nog vergaderen, maar dat mag voorlopig niet. We hebben vier koersen per jaar. Er zijn er al drie weggevallen: één in mei en twee in juli. We hebben voorlopig nog geen contact met onze sponsors gehad, maar je kan toch moeilijk volgend jaar naar diezelfde mensen gaan als je maar één van je vier koersen hebt kunnen organiseren. Maar in 2021 zijn we graag weer van de partij met onze vier wedstrijden.”

Nieuwelingen Kortemark JA, ALS …

Geert Lambrecht: “Onze twee jeugdwedstrijden vallen in augustus. Voorlopig zijn alle wedstrijden van de wielerbond tot en met 31 augustus afgelast en grote evenementen zijn tot dan ook niet toegelaten. Het is koffiedik kijken of de gemeente onze koersen als een massa-evenement bekijkt, want wij vallen samen met de lokale kermis. Kan het voor de gemeente? Als het mag, organiseren wij. Het kan voor wat verstrooiing voor de mensen zorgen. Wat als de horeca pas open mag op 1 september? Het zal de gezelligheid niet ten goede komen. En we zullen een oplossing voor de inschrijvingen en uitbetalingen moeten vinden. Maar we zijn eind mei. Ik vermoed dat de cafés tegen dan wel open zullen mogen.”

Zondag 30 augustus

Juniores Ieper-St-Omer (interclub, La Route des Géants) NEEN

Juniores Zwevezele-Vanneke NEEN

Noël Lammertyn: “Wij hebben beslist om af te gelasten. We hebben gewacht tot ze zeiden dat er geen grote evenementen tot eind augustus mogen plaatsvinden. Als je een tent wil zetten, gaat dat niet. Ook de zoektocht naar sponsors is een probleem. We kunnen nergens gaan. Je kan het niet maken om nu geld te vragen aan kleine zelfstandigen die zelf in de problemen zitten. Maar volgend jaar zijn we graag weer van de partij.”

Nieuwelingen Zwevezele-Vanneke NEEN

(zie juniores Zwevezele-Vanneke op 30 augustus)

Aspiranten & miniemen Beernem NEEN

(zie beloften en ezc Beernem op 12 augustus)

Maandag 31 augustus

Beloften & ezc Kortemark JA, ALS …

(zie nieuwelingen Kortemark op 29 augustus)

Woensdag 2 september

Beloften & ezc Zonnebeke JA, ALS …

Kurt Debuysere: “Op dit moment wachten we af. Er zijn nog geen duidelijke richtlijnen over jeugdwedstrijden. Als het mag, gaan we zeker organiseren, maar alles hangt af van hoe de situatie evolueert. Komt er een tweede golf? Komt er een tweede lockdown? Onze aanvragen zijn alleszins al gebeurd. Maar wat zal de gemeente beslissen? Ook naar sponsoring toe is dit jaar een probleem. Wij zijn volledig afhankelijk van de lokale horeca en bedrijven die zwaar getroffen zijn. Maar natuurlijk zouden we graag organiseren. De doelstelling van onze club is om koersen te organiseren, dus op het moment dat dit wegvalt, heeft onze club geen nut meer. We hopen dat de coronacrisis tegen begin september gestabiliseerd is.”

Donderdag 3 september

Profs Kortemark (Kortemark Koerse) JA, ALS …

Geert Lambrecht: “Ik weet niet of onze wedstrijd een massa-evenement is, maar die zijn vanaf 1 september weer toegelaten. We weten wel nog niet wat het gemeentebestuur zal doen, aangezien onze koers aan de lokale kermis gekoppeld is. Binnenkort zullen we moeten beslissen, want de helft van ons budget komt voort uit sponsoring. We zouden alleszins graag organiseren. Misschien kunnen we zelfs de eerste profkoers van het najaar in België worden en zo grotere namen aan de start krijgen. Alleen al dat kan voor ons een motivatie zijn om door te zetten.”

Vrijdag 4 september

Beloften en elite zonder contract Beveren-Leie NEEN

Kristof Mommerency: “Wij hebben beslist om onze koers af te gelasten. We kunnen niet samenkomen om te vergaderen. Online kan dat wel, maar we zitten met een ouder bestuur. Daarnaast stellen wij vast dat de stad Waregem intussen heeft beslist om Waregem Koerse af te gelasten. Wie zijn wij om dan een koers in Waregem te organiseren? Bovendien zal de kermis, waarmee onze koers samenvalt, niet zijn zoals gewoonlijk. Maar in 2021 zijn we graag weer van de partij. En wie weet komen we dan, net zoals enkele jaren geleden, weer met twee koersen op de proppen.”

Zaterdag 5 september

Juniores Zonnebeke JA, ALS …

(zie beloften en ezc Zonnebeke op 2 september)

Dames elite Hulste MISSCHIEN

Carlo Daelman: “Wij hebben nog niet beslist. Het is momenteel moeilijk om er een uitspraak over te doen, omdat we met onze koersen in het eerste weekend van september vallen. Het kermisweekend van Hulste. De vraag is: gaat dat kermisweekend door? Het is in principe het eerste weekend dat massa-events weer mogelijk zullen zijn. Maar dat is nog lang niet zeker. Vandaag is er niets zeker. In de ideale wereld kunnen we wachten tot er een kader is, maar de ideale wereld bestaat niet. Daarnaast zitten we met het financiële probleem. Daarvoor moet je naar sponsors gaan, wat moet je op dit moment vertellen tegen je sponsors? Ik hoop dat we daar heel binnenkort kunnen voor kijken. Maar we moeten eerst samenzitten. Een van de komende weken zullen we beslissen.”

Dames jeugd Hulste MISSCHIEN

(zie dames elite Hulste op 5 september)

Nieuwelingen Hulste MISSCHIEN

(zie dames elite Hulste op 5 september)

Aspiranten & miniemen Zerkegem of Westkerke MISSCHIEN

Filip Deschuytter: “Op 26 juli kan ik de aspiranten- en miniemenkoersen in Zerkegem niet organiseren. Ik heb als alternatief gekeken voor zaterdag 5 september, omdat Gistel voor dat weekend heeft afgehaakt. Alleen is onze vaste zaal die dag bezet door een communie. Ik zal moeten uitwijken naar een andere plaats. Ofwel laat ik de koers in Westkerke plaatsvinden.”

Middelkerke (BK op de weg juniores & dames juniores) JA, ALS …

Zondag 6 september

Beloften & ezc Ruiselede-Kruiskerke GRAAG, MAAR …

Veloclub Kruiskerke: “Momenteel gaat onze koers door. Wij wachten af of er op dat moment gekoerst mag worden, maar zullen er alles aan doen om door te gaan. Financieel is er geen probleem. Horeca? Dat is wat anders. Wij recupereren altijd heel wat geld door onze drankverkoop. Er zijn geen cafés in Kruiskerke, dus gebruiken wij een lokaal van de wielertoeristen en zetten daarnaast een tent. De inkomsten gaan integraal naar de clubkas. Het is noodzakelijk dat dit mogelijk is. Als er geen drank verkocht kan worden, heeft het geen zin. Wij organiseren dus als alles normaal kan verlopen.”

Beloften & ezc Veurne-Bulskamp GRAAG, MAAR …

Nicol Supply: “We wachten af of we mogen organiseren, maar als het kan graag. Als de cafés niet open mogen, zal het niet gaan. We hebben die nodig voor onder meer de inschrijvingen. Normaal moeten we onze toer bij de sponsors doen, maar dat is nu niet mogelijk. De meesten zijn kleine middenstanders die twee maanden dicht geweest zijn. We hadden gedacht om onze koers eens een jaar met onze clubkas te spijzen. Als we mogen organiseren met publiek en met horeca, willen we het doen.”

Juniores Rollegem-Tombroek JA, ALS …

Dany Mistiaen: “Wij weten nog van niets. Wij wachten af. Onze koers in april was afgelast, maar de twee in september voorlopig niet. Als het mag, gaan we organiseren. Wat als de horeca nog niet open mag? Dat weten we nog niet. Dan moeten we nog eens samenkomen met het bestuur. We zitten met één pluspunt: 2.000 toeschouwers zullen we niet hebben. Wat de andere voorwaarden zijn, weten we niet. Als alles normaal is, gaan we organiseren.”

Nieuwelingen Rollegem-Tombroek JA, ALS …

(zie juniores Rollegem-Tombroek op 6 september)

Dames jeugd Krombeke-Poperinge JA, ALS …

Paul Carbon: “We hopen dat onze koers kan plaatsvinden. We hebben nog geen zekerheid. 6 september is ook nog veraf. Het zou de enige van onze vijf wedstrijden zijn die kan worden verreden. Wij moeten hopen dat er geen tweede golf of een langere periode van afgelasting komt. Wat als er de horeca nog niet open mag? Daar zijn wij niet afhankelijk van. We hebben een wielerclub en kunnen dat financieel perfect aan. Ons inschrijvingslokaal is een hondenschool op het platteland, die ook als kantine dienst doet. Als wij die niet kunnen gebruiken, kunnen we geen drank verkopen en zal er geen drank beschikbaar zijn. Maar sowieso willen we organiseren. Als 6 september kan doorgaan, zullen wij gelukkige mensen zijn.”

Aspiranten & miniemen Gistel NEEN

Dirk Finaut: “Meer dan een maand geleden hebben wij beslist om onze koers te schrappen. Door corona en dus een gebrek aan sponsormiddelen. Elke organisatie zal met dezelfde problematiek te kampen hebben, vrees ik. Je geraakt al niet bij je sponsors tijdens de lockdown en wie zal in de huidige economische situatie nog bereid zijn om een bedrag op te hoesten. Wij hopen volgend jaar op een normalere situatie.”

Nationale testtijdrit Waregem (Memorial Igor Decraene, alle categorieën) JA, ALS …

Frederik Broché: “De stad zegt geen neen en wij zijn bereid om met een beperkt budget te organiseren. Nu moeten we alleen nog de toestemming krijgen.”

Maandag 7 september

Beloften & ezc Wakken GRAAG, MAAR …

Rudi De Jonghe: “Momenteel gaat ons Champagnecriterium door. De aanvraag is ingediend. We wachten af. Er is nog niet definitief gezegd dat het niet kan. Wel of geen horeca zal doorslaggevend zijn, want dan zal er geen kermis zijn en dus ook geen koers. Maar 7 september is nog een tijdje, dus hopen we. Of sponsoring een probleem is? Natuurlijk. Dit jaar zou onze laatste organisatie zijn, want ons bestuur zoekt naar mensen die willen overnemen. Maar dat is een beslissing die we begin dit jaar al genomen hadden.”

Beloften & ezc Zonnebeke JA, ALS …

(zie beloften en ezc Zonnebeke op 2 september)

Dinsdag 8 september

Beloften & ezc Hulste MISSCHIEN

(zie dames elite Hulste op 5 september)

Woensdag 9 september

Beloften & ezc Wingene (interclub, Wingene Koers) NEEN

Christophe Depamelaere: “Wingene Koers staat voor Koers, Sociaal, Lokaal verankerd en Gezondheid. Drie van onze vier kernwoorden kunnen wij op dit moment niet uitdragen, dus heeft het geen zin.”

Dinsdag 10 september

Profs Izegem (Izegem Koers) NEEN

Norbert Vandommele: “Met de nieuwe kalender, waarin we onder meer tijdens de Tour vallen, waren we niet meer zeker van een mooi deelnemersveld.”

Beloften & ezc Koekelare JA, ALS …

Bert Dehullu: “Normaal gezien laten we onze koers plaatsvinden, al is er nog geen definitieve beslissing genomen. Er zijn nog heel wat vraagtekens: naar veiligheid toe, toestemming van de gemeente, evolutie van coronacrisis. Als het toegelaten is, organiseren we graag. Als er geen horeca toegelaten is, kunnen we voor oplossing kijken. Maar liefst natuurlijk wel.”

Vrijdag 11 september

Beloften & ezc Izegem NEEN

Norbert Vandommele: “De dag ervoor hebben we onze profkoers al afgelast, maar ook vrijdagavond zitten we met een feesttent en is het momenteel moeilijk om sponsoring op te halen.”

Zaterdag 12 september

Profs Knokke-Heist (De Kustpijl) NEEN

Frank Pieters: “Onze koers zou dit jaar sowieso niet plaatsvinden, aangezien Knokke-Heist een samenwerking met de BeNe Ladies Tour is aangegaan en ons had gevraagd om daaraan mee te werken. Het gaat om een contract van vijf jaar. Het ziet er dus niet naar uit dat De Kustpijl de komende jaren zal worden georganiseerd.”

Beloften Kemmel (interclub, Heuvelland Classic) NEEN

Luc Dewilde: “Wij haken af, want veel sponsors vallen weg. Hopelijk zijn we in 2021 weer van de partij.”

Nieuwelingen Desselgem NEEN

Luc De Meulemeester: “Onze profkoers is al afgelast. Ook de nieuwelingen worden afgelast. Juniores begin juli was sowieso nog niet toegelaten (gelinkt aan de kermis). Dezelfde reden als de profs: naar sponsoring toe, de onzekerheid. Maar volgend jaar zijn we normaal gezien weer van de partij.”

Nieuwelingen Torhout-Wijnendale GRAAG, MAAR …

Stefaan Pollin: “Het is moeilijk. Als we voldoende sponsoring kunnen bijeenhalen, zullen we organiseren. De vraag is: wanneer weten we wanneer we mogen organiseren? Als dat deze week is: oké. Als ze zeggen dat ze tot eind augustus de beslissing uitstellen, wordt het link. Onze koers is maar een week later. Liefst organiseren we, maar het moet mogelijk is.”

Zondag 13 september

Beloften & ezc Handzame JA, ALS …

Alain Vandenberghe: “We willen organiseren, maar zullen we mogen? Het hangt af van wat de Veiligheidsraad en de Wielerbond beslissen. Onze vergunning is betaald. In februari hebben we een pannenkoekenkaarting georganiseerd, dus qua sponsoring is er ook geen probleem. En of de horeca open mag, is ook niet belangrijk. Er zijn geen cafés meer in Handzame. Er is er nog één café, maar het is nog niet zeker dat het weer open zal gaan. Als we mogen, organiseren we.”

Beloften & ezc Heule GRAAG, MAAR …

Jean-Pierre Deflo: “Wij wachten af hoe de situatie verloopt. Wat als er de horeca niet open mag? Dan denk ik niet dat we zullen organiseren. Dat is mijn mening, hé. We beslissen met vier binnen ons bestuur. Aan de zoektocht naar sponsors zijn we nog niet begonnen, omdat we niet eens weten of de wedstrijd kan worden georganiseerd. Als het mag, zouden we graag organiseren. We kunnen gerust een jaartje overleven met wat minder sponsoring.”

Juniores Outrijve JA, ALS …

Kristof Balcaen: “We hebben er goeie moed in voor onze juniores, want dat zijn vaak koersen met niet al te veel volk. Ons inschrijvingslokaal is normaal in een kleine ruimte in Café De Garage, maar we zijn aan het kijken om dat ergens anders te voorzien, eventueel in het Ontmoetingscentrum. Als het mag, gaan we organiseren. Dat de horeca misschien nog niet open mag, is niet echt een probleem. Het café sponsort wel elk jaar een bedrag, dus zou het leuk zijn als het iets terugkrijgt, ook al was er al onze koers in maart. De sponsoring is wel een groot probleem. Normaal beginnen we daarmee de week na onze wedstrijd in maart. Voor onze grote koers in mei voorzien we jaarlijks een viptent waar onze sponsors gratis naartoe mogen komen als een soort van return. Dat was dit jaar niet mogelijk, omdat die koers afgelast werd. Maar wat er ook gebeurt, in 2021 zijn we sowieso weer van de partij.”

Aspiranten & miniemen Deerlijk JA, ALS …

Thomas Debrabandere: “Wij zijn met het bestuur overeengekomen om, als er gekoerst mag worden, zeker te koersen. Ik maak daar zelfs een statement van. We willen er alles aan doen om onze jeugd te laten koersen, zelfs als het financieel moeilijk is. Dan gaan we onze oorlogskas gebruiken. We hebben aantal goeie jaren gehad en zullen het voor dit mindere 2020 zeker niet laten. Dat zijn we de sport verschuldigd. Als club zien wij bovendien heel veel opportuniteiten. We zien in deze coronatijden veel jonge gasten de fiets opkruipen. Het is aan ons om op onze wielerjeugdhappening in te zitten op niet-aangesloten rennertjes en hen proberen de liefde voor de fiets te laten ontdekken. We willen er een familiegebeuren van maken. Fietsen is een familiesport geworden en we zullen een recreatieve wedstrijd voor ouders van deelnemende kinderen voorzien. Dat is iets nieuws. We voelen dat daar veel interesse voor is vanuit onze eigen leden en stellen vast dat ouders hun kinderen met de fiets naar de training brengen en erna samen een fietstoer maken.”

Dinsdag 15 september

Profs Desselgem (Memorial Briek Schotte) NEEN

Luc De Meulemeester: “Er is serieus nagedacht en overlegd met de stad Waregem, maar het is niet evident om nu sponsors te zoeken en we hadden geen garantie dat de wedstrijd zeker zou kunnen plaatsvinden. Om geen nodeloze kosten te maken, was het beter om onze koers naar 2021 door te schuiven.”

Woensdag 16 september

Beloften & ezc Bredene-Dorp JA, ALS …

Is koers die normaal op 8 april had moeten plaatsvinden, maar de organisatoren bleken bereid om hun wedstrijd op een latere datum te organiseren.

Donderdag 17 september

Beloften & ezc Oostduinkerke GRAAG, MAAR …

Christiaan Van Leeuwen: “We hebben er nog geen zicht op. Als het mag, willen we graag organiseren. De koers valt tijdens de week van de kermis in Oostduinkerke. Kermis zonder koers gaat niet. Op dit moment heb ik er geen goed gevoel bij. Er zijn veel vraagtekens.”

Beloften & ezc Westkerke-Oudenburg JA, ALS …

Johan Debaene: “Normaal zullen we onze koers organiseren. We zouden graag ook onze afgelaste junioreswedstrijd van Paasmaandag tijdens de kermisweek op zondag laten doorgaan, maar alleen als we toelating van de gemeente krijgen en er niet te veel andere koersen zijn. Het probleem is dat er die dag een schoolfeest is, met een tent. We weten niet of dat allemaal zal worden. We moeten geen incidenten zoeken. Maar de koers op donderdag willen we zeker laten doorgaan, ook al zullen we door wegenwerken ons parcours moeten aanpassen. Wat als de horeca niet open mag? Hier in Westkerke zijn er twee cafeetjes. Voor die mensen zijn dat hoogdagen, maar anders zal het een droge koers worden.”

Vrijdag 18 september

Profs Koolskamp (Kampioenschap van Vlaanderen) NEEN

Beloften & ezc Oekene-Roeselare NEEN

Marnick Desal: “Wij hebben onze koers afgelast. Die staat normaal in het teken van het Gardeboefeesten, met een tent. We mogen een tent zetten, maar dat weekend is intussen afgelast. Ook de sponsoring loopt voor geen meter. Ons café ligt buiten het parcours, dus hebben we niets van drankgelegenheid. Als we het enkel voor de koers moeten zetten, is het de moeite niet waard. In 2021 zijn we normaal weer van de partij.”

Zaterdag 19 september

Beloften & ezc Passendale GRAAG, MAAR …

Jan Desmet: “Onze wedstrijden in juni zijn al afgelast. Voor september wachten we af of er georganiseerd mag worden. Als het mogelijk is en de horeca open mag, gaan we koersen. Geen horeca? Neen, dat lukt niet. De cafés moeten open kunnen. Je kan moeilijk inschrijvingen doen aan een tafeltje op de markt. Financieel is er geen probleem, omdat we rond waren met de sponsors vooraleer de coronacrisis is uitgebroken. En anders hebben we de sponsoring voor volgend jaar al rond.”

Beloften & ezc Eernegem GRAAG, MAAR …

Stefaan Brinckman: “Waarschijnlijk zullen we één van onze twee wedstrijd organiseren. Op zaterdag. Op donderdag zitten we normaal met een vipgebeuren, maar dat zal dit jaar niet mogelijk zijn. Normaal organiseren we ook een muzikaal optreden en een sponsoravond, waarmee we financieel uit de onkosten geraken. Voorlopig staan we niet op de kalender van de wielerbond. We gaan geen zotte kosten doen en de vergunning betalen als we niet weten of we mogen koersen.”

Juniores Pittem (interclub, Keizer der Juniores) GRAAG, MAAR …

Danny Pollet: “We wachten de Veiligheidsraad van 8 juni af. Als de Keizer in zijn gewone formule kan plaatsvinden, zullen we de nieuwelingenkoers ook organiseren. Maar voorlopig weten we niet meer.”

Juniores Sint-Denijs GRAAG, MAAR …

Guy Thibaut: “Wij wachten de Veiligheidsraad af. Als we mogen, gaan we organiseren. Er zijn wel veel vraagtekens voor ons. Sponsoring bijvoorbeeld. We hebben er nog niet voor gekeken, omdat we niet zeker zijn dat we gaan organiseren. Geen horeca? Dat moeten we nog bekijken. We willen organiseren als alles normaal is.”

Dames elite Wenduine NEEN

Fernand Fonteyne: “Wij hebben beslist om af te gelasten. Mijn sponsoring moet ik halen bij alle middenstanders in Wenduine, maar ik vind het niet gepast om nu bij die mensen langs te gaan. Normaal doe ik dat in deze periode. Op 18 september 2021 zijn we opnieuw van de partij, als de toestand tegen dan genormaliseerd is.”

Nieuwelingen Alveringem GRAAG, MAAR …

Urbain Regheere: “Wij hebben onze vergunning binnen en normaal moeten we in de tweede helft van juni betalen. Wij wachten af wat de Veiligheidsraad beslist. Als we mogen, gaan we organiseren. Wat als de horeca nog niet open mag? Waar gaan we dan de inschrijving doen? En de kleedkamers? Als er geen café is, lijkt het me moeilijk.”

Nieuwelingen Pittem GRAAG, MAAR …

(zie juniores Pittem op zaterdag 19 september)

Zondag 20 september

Beloften & ezc Passendale GRAAG, MAAR …

(zie beloften & ezc Passendale op zaterdag 19 september)

Juniores Koksijde (interclub, Keizer der Juniores) JA, ALS …

Jan Deramoudt: “De Keizer heeft nog altijd zijn plaats op de internationale kalender, op voorwaarde dat de overheid wielerwedstrijden van die aard toelaat. Wij, Koksijde, en Pittem, dat de eerste rit organiseert, zijn er klaar voor.”

Juniores Mesen JA, ALS …

Hervé Delforge: “Tot nu gaat de koers door. Onze koers van mei is al afgelast. Ik heb nog geen nieuws van de bond. Als we mogen, gaan we organiseren. Wat als de horeca niet open mag? Dat is geen probleem. Dat is enkel een probleem voor de inschrijvingen, maar dan kijken we voor het Ontmoetingscentrum of de plaatselijke school. Zoiets kan alleen een probleem opleveren voor de internetverbinding van de commissarissen van de wielerbond, ma-ar we vinden daarvoor wel een oplossing.”

Juniores Westkerke-Oudenburg MISSCHIEN

(zie beloften & ezc Westkerke-Oudenburg op donderdag 17 september)

Nieuwelingen Werken GRAAG, MAAR …

Eric Vanthournout: “Als we mogen, gaan we organiseren. Wat als de horeca niet open mag? Dat moet allemaal besproken worden eenmaal de richtlijnen duidelijk zijn. Sponsoring is geen groot probleem, denk ik. Daar hadden we al voor de coronacrisis voor gekeken. Hopelijk worden de maatregelen tegen september wat versoepeld. Normaal organiseren we drie koersen op een jaar, maar eind maart is onze tweedaagse al afgelast.”

Nieuwelingen Tiegem MISSCHIEN

Filip Vits: “Er is nog geen vergadering met onder meer Pol Verschuere geweest over wat we gaan doen. Ik kan er momenteel niet veel over zeggen. Afwachten, maar het probleem dat zich zal stellen, is dat wij sponsors nodig zullen hebben en dat wordt niet evidenT. Mijn persoonlijke mening is dat het een moeilijke bevalling wordt. Ik zou dit jaar laten vallen en een nieuwe datum voor 2021 aanvragen.”

Aspiranten & miniemen Wielsbeke GRAAG, MAAR …

Bernard Vanluchene: “Wij willen organiseren en hopen dat het kan. Alles hangt af van de voorwaarden die men ons oplegt. Voor onze inschrijvingen zitten wij in het Wielsbeekse Woonzorgcentrum, dat wordt bang afwachten. Het is moeilijk om onze inschrijvingen elders te doen. Als we deze koers niet kunnen doen, zouden we op zaterdag 30 oktober onze wedstrijd van 21 mei voor beloften en elite zonder contract, die normaal vorige week had moeten plaatsvinden, willen organiseren.”

Dinsdag 22 september

Profs Vichte (Textielprijs) NEEN

Vallen op zelfde datum als BK dat naar 22 september verplaatst is waarvan ze medeorganisator zijn.

Profs Anzegem (BK op de weg) JA, ALS …

Dames elite Anzegem (BK op de weg) JA, ALS …

Woensdag 23 september

Profs Lichtervelde (Omloop van het Houtland) GRAAG, MAAR …

Wim Deblaere: “Eind mei nemen we een definitieve beslissing, omdat we tegen dan ook wat meer info hebben. Als we kunnen organiseren, is het BK de dag ervoor een pluspunt. Alle Belgen zijn in het land.”

Beloften & ezc Lichtervelde GRAAG, MAAR …

Wim Deblaere: “Onze afwachtingskoers, een criterium voor elite zonder contract, gaat door als onze profkoers doorgaat..”

Beloften & ezc Eernegem JA, ALS …

Geert Pascal:”Als we mogen, gaan we organiseren. En natuurlijk zullen we mogen. Sponsoring is alleszins geen probleem. Voor een gewone koers voor beloften en ezc geraak je er met 1.000 euro. Het is vandaag moeilijk om naar sponsors te gaan, maar ik leg me enkel toe op grote sponsors. Iedereen die steunt is welkom, maar als je nu naar bakkers, beenhouwers, cafés, restaurants of fietsenwinkels gaat voor 50 euro, vind ik dat niet correct. Die mensen hebben het al zo moeilijk. Ik ga enkel naar grote sponsors. En als ik niet toekom, leg ik zelf bij. Ik heb zelf gekoerst en de koers zit nog altijd in mijn bloed. We kunnen dit jaar toch niet op reis of op restaurant, we zullen wat geld over hebben. Ik verwacht overigens veel renners aan de start. Ze hebben maanden niet kunnen koersen. Ik denk zelfs dat we er zullen moeten weigeren. Als voorzitter zal ik zelf de verantwoordelijkheid nemen om niet meer dan 100 renners te laten starten.”

Donderdag 24 september

Beloften & ezc Houthulst JA, ALS …

Leen Desplancke: “Wij wachten af. Onze koers valt pas in september. We gaan ervan uit dat we mogen, maar het is voor ons koffiedik kijken wat mag en wat niet mag. Alles is voorbereid. Het liefst van al zouden we organiseren. Wat als er geen horeca open mag? We moeten daarover vergaderen met het bestuur, maar ik denk niet dat dit een groot probleem zou zijn. Vorig jaar hebben we in de open lucht drank voorzien. Qua sponsoring waren er al een aantal zaken in orde. De mensen van ons bestuur gingen nog eens de ronde doen, maar ik weet niet of dat nog zal gebeuren. Het is al een aantal maanden geleden dat we zijn kunnen samenkomen.”

Beloften & ezc Eernegem MISSCHIEN

(zie beloften & ezc Eernegem op zaterdag 19 september)

Zaterdag 26 september

Beloften & ezc Varsenare JA, ALS …

Guy Moerman: “In principe gaan wij ervan uit dat onze koers doorgaat. Als het mag, gaan we organiseren. Dat de horeca misschien niet open zal mogen? Ik ben er al mee bezig geweest. De inschrijvingen en uitbetalingen vinden normaal altijd plaats in Café ‘t Oud Gemeentehuis, maar ditmaal zouden we het in het gemeentehuis of de sporthal doen. Ik denk ook niet dat er vanuit de gemeente een verbod zal komen. Ook qua sponsoring is er geen probleem. Wij organiseren met onze vereniging drie koersen – in april, september en de cross in december – en elk jaar trekken wij in januari naar onze sponsors. 95 procent van het geld is opgehaald in januari. Er is al afgesproken dat we het geld voor onze afgelaste koers in april zullen gebruiken voor de koers van april 2021.”

Juniores Lichtervelde GRAAG, MAAR …

Mark Vantieghem: “Voorlopig doen we verder. We brengen alles in gereedheid om onze vier koersen – drie bij de Wielerbond en één voor wielertoeristen – te organiseren. Maar als de overheid zegt dat we geen tent mogen zetten en drank/eten mogen verkopen, doen we het niet. Dat is onze bron van inkomsten en we willen volgend jaar nog kunnen organiseren. Als we bijvoorbeeld maar één bar mogen openen, gaan we voor een beperkte versie. Minder koersen? Ik weet nog niet hoe we het gaan doen.”

Dames jeugd Lichtervelde GRAAG, MAAR …

(zie juniores Lichtervelde op zaterdag 26 september)

Nieuwelingen Houthulst JA, ALS …

(zie beloften & ezc Houthulst op donderdag 24 september)

Zondag 27 september

Nieuwelingen Lichtervelde GRAAG, MAAR …

(zie juniores Lichtervelde op zaterdag 26 september)

Aspiranten & miniemen Langemark JA, ALS …

Jean-Marie Callewaert: “We willen de koersen voor de kermis in Langemark – het avondcriterium en de aspiranten en miniemen – organiseren als het mag. De aanvraag bij de gemeente deden we nog niet, want we wachten duidelijkheid af. De gemeente is alleszins pro, tenminste als de maatregelen versoepeld worden. Wat als de horeca niet open mag? Dat is een probleem, maar toch gaan we organiseren. Financieel zal het dan een minder jaar zijn, maar dat overleven we wel.”

Woensdag 30 september

Beloften & ezc Langemark JA, ALS …

(zie aspiranten & miniemen Langemark op zondag 27 september)

Donderdag 1 oktober

Beloften & ezc Tielt GRAAG, MAAR …

Willy Den Baes: “Als we mogen, gaan we organiseren. Als de cafés open mogen tenminste. Die heb je nodig om in te schrijven en uit te betalen. Zonder cafés beginnen we er niet aan. Geen cafés is geen volk. En daarvoor geven we geen koers. We zitten dit jaar net met het 100-jarige bestaan. Een goot feest in de Shamrock is al afgelast. De grote viptent die we aan de meet hadden voorzien, zal ook niet mogelijk zijn. Of er een sponsorprobleem is? Misschien kunnen we bij de heel goeie langsgaan. Op dit moment kunnen we niet eens vergaderen. Maar als er mogelijkheden zijn, gaan we organiseren.”

Vrijdag 2 oktober

Profs Zwevezele (Zwevezele Koers) NEEN

Piet Devos: “Het is niet te doen. Voor de eerste keer in 70 jaar wilden we een week vroeger organiseren, om de concurrentie met de Tacx Pro Classic te mijden en een betere plaats op de kalender te krijgen. Maar nu start de Giro de dag erna, is er twee dagen later Luik-Bastenaken-Luik en vallen we ook nog eens samen met de BinckBank Tour. We kunnen dat risico niet nemen. We zijn en blijven een kermiskoers, maar willen wel een deftig deelnemersveld aan de start brengen. Dat is nu niet mogelijk. Afspraak op vrijdag 1 oktober 2021.”

Zaterdag 3 oktober

Beloften & ezc Hooglede JA, ALS …

Johan Houthoofd: “We hebben onze koers nog niet afgelast. Als we mogen, gaan we organiseren. Het is af te wachten welke maatregelen er voorzien worden. Wat als de horeca niet open mag? Geen probleem. Sponsoring? Idem.”

Juniores Heestert JA, ALS …

(zie nieuwelingen Heestert op 8 augustus)

Juniores Oostrozebeke GRAAG, MAAR …

(zie profs Oostrozebeke op maandag 5 oktober)

Nieuwelingen Oostrozebeke GRAAG, MAAR …

(zie profs Oostrozebeke op maandag 5 oktober)

Zondag 4 oktober

Beloften & ezc Ichtegem (interclub, GP Jules Van Hevel) JA, ALS …

Peter Brackez: “Na 94 edities organiseren we voor de eerste keer op zondag, als attractie bij de lokale kermis. We hopen op de toelating van het gemeentebestuur en de Veiligheidsraad om deze koers te kunnen organiseren, nadat we voor het tweede jaar op rij onze Omloop van de Westhoek zagen wegvallen.”

Beloften & ezc Lichtervelde JA, ALS …

Filip Vanmoerkerke: “Als we toestemming krijgen, gaan we het zeker doen. Het wordt onze 102de editie. Wat als de horeca niet open mag? Dat is geen probleem, ook als de catering achterwege moet blijven. We doen het uit liefde voor de koers, voor de gemeente en om de mensen in deze coronatijden weer in gang te krijgen. Sponsoring? Ik moet er nog aan beginnen, maar ik voorzie geen problemen. Ik heb een vast cliënteel en zal er wel aan geraken. Ik vertrouw die mensen. Ik zal trouwens een extra grote doek langs de ring van Lichtervelde voorzien.”

Juniores Ingooigem IN PRINCIPE NEEN

Eric Demets: “Normaal gezien zullen wij niet organiseren. De reden is dat wij samen met Wiel in Wiel het BK organiseren. Maar we zijn zeker van plan om die wedstrijd in 2021 weer op de kalender te plaatsen.”

Nieuwelingen Tielt (interclub, Keizer der Nieuwelingen) JA, ALS …

Walter Vergote: “In Tielt zijn we van plan om de Keizer te laten plaatsvinden. Maar natuurlijk: in oktober kan je al een tweede golf hebben. Afwachten, maar we hebben een goed contact met de burgemeester van Tielt.”

Nieuwelingen Brugge-Lissewege GRAAG, MAAR …

Rik Provoost: “Wij wachten af wat de Veiligheidsraad beslist. Als we mogen, zouden we graag organiseren. Geen horeca? Dan zouden we aan tafel moeten zitten. Er zijn wel wat cafeetjes in Lissewege. De koers is pas in oktober, dat is nog een eind. Maar het is op dit moment moeilijk om er iets zinnigs over te zeggen.”

Aspiranten & miniemen Bellegem JA, ALS …

Is koers die normaal op 18 april had moeten plaatsvinden, maar de organisatoren bleken bereid om hun wedstrijd op een latere datum te organiseren.

Maandag 5 oktober

Profs Oostrozebeke (Herfstcriterium) NEEN

Franky Lambrecht: “Het was geen optie, want renners zullen van hun ploegleiders niet mogen starten en bovendien vraagt een criterium veel startgeld en dus sponsoring. Maar onze jeugdkoersen voor nieuwelingen en juniores op 3 oktober willen we zeker laten plaatsvinden.”

Beloften & ezc Kuurne MISSCHIEN

Filiep Verhelst: “Wij wachten af. Er is nog niets beslist. Als we mogen, is het niet zeker dat de koers zal plaatsvinden. Wij organiseren samen met Kuurne Kermis. Als er geen kermis is, organiseren we geen koers. Dat hangt samen, die maandagnamiddag van de kermis. We zien wel. Anders zal het een jaar zonder koers en zijn we in 2021 weer van de partij.”

Zaterdag 10 oktober

Beloften & ezc Rekkem-Paradijs GRAAG, MAAR …

Franky Tytgat: “Het is nog een vraagteken. We wachten af wat de Veiligheidsraad beslist. Als we mogen, willen we organiseren. Afwachten. Alle andere wedstrijden die we dit jaar normaal gepland hadden, zijn afgelast: op 28 juni de Arend der Juniores, op 5 juli onze aspirantenkoers, op 15 augustus een wedstrijd in Lauwe waar we onze medewerking aan verleend hadden en de West-Vlaanderen Cycling Tour voor nieuwelingen van augustus. Wat als er geen horeca open mag? Als je op die manier een koers moet organiseren, zonder publiek, kan het niet.”

Nieuwelingen Sint-Denijs-Zwevegem GRAAG, MAAR …

(zie juniores Sint-Denijs-Zwevegem op 19 september)

Aspiranten Moere-Gistel JA, ALS

Is koers die normaal op 28 juni had moeten plaatsvinden, maar de organisatoren bleken bereid om hun wedstrijd op een latere datum te organiseren.

Zaterdag 11 oktober

Beloften & ezc Deerlijk-Belgiek GRAAG, MAAR …

Walter Coucke: “We kijken uit naar wat er beslist wordt. We hebben nog niet afgelast, maar wanneer zullen we weten of we mogen koersen? Zullen de festiviteiten van de kermis kunnen plaatsvinden? Daags na onze koers is er op de Belgiek een paardenkoers met vips. De vraag is of dat in zijn geheel zal kunnen doorgaan. Momenteel staat de koers op de kalender. Maar als we mogen, is het nog niet zeker dat we zullen organiseren.”

Juniores Lendelede JA, ALS …

(zie juniores Lendelede op 25 augustus)

Zaterdag 30 oktober

Beloften & ezc Wielsbeke MISSCHIEN

Bernard Vanluchene: “Als onze aspiranten- en miniemenkoers in september niet doorgaat, zouden we op zaterdag 30 oktober onze wedstrijd van 21 mei voor beloften en elite zonder contract, die normaal deze week had moeten plaatsvinden, willen organiseren.”

Vier organisatoren van afgelaste wedstrijd willen hun koers toch nog organiseren

De West-Vlaamse afdeling van Cycling Vlaanderen kreeg voorlopig vier aanvragen van organisatoren binnen om hun eerder afgelaste wedstrijd – tot en met 31 juli zijn alle competities verboden – naar een latere datum te verplaatsen. Het gaat om organisaties van Feestcomiteit Drogenboom (Waregem, juniores, van 12/7 naar 2/8), de Vredespurters Moerkerke (Damme -> Moerkerke, nieuwelingen, van 22/3 naar 9/8), KVC De Rappe Sprinters Bredene (Bredene-Dorp, beloften en elite zonder contract, van 8/4 naar 16/9) en Wielerclub KSV Bellegem (Bellegem, aspiranten, van 18/4 naar 4/10).

Sportvrienden Dries Wielsbeke zal hun koers voor beloften en elite zonder contract, voorzien op 21 mei, mogelijk nog verplaatsen naar 30 oktober. KVC Noordzeemeeuw overweegt om zijn afgelaste aspiranten- en miniemenkoers in Zerkegem, voorzien op 26 juli, op zaterdag 5 september toch nog te laten plaatsvinden (in Zerkegem of Westkerke). Team Deschuytter-KWSC Westkerke denkt er dan weer aan om mijn junioreskoers, voorzien op 13 april, tijdens de plaatselijke kermis op 20 september te organiseren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten