Koersen in Beveren-Roeselare: “Onze 50ste verjaardag zal in mineur zijn”

Tom Vandenbussche

VC De Ommegangvrienden Beveren organiseert op zaterdag 8 augustus naar jaarlijkse gewoonte een wielerwedstrijd voor beloften en eliterenners zonder contract. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de club werd daar een koers voor dames elite op 9 augustus aan toegevoegd.

“Maar wij wachten voorlopig af tot we groen licht krijgen van de stad Roeselare”, meldt Jules Vandergunst. “Volgens het Koninklijk Besluit moet men meteen antwoorden, maar door de coronacrisis weten ze het daar waarschijnlijk momenteel ook niet. Is onze koers bijvoorbeeld een massa-evenement? Met meer dan 2.000 mensen langs het parcours dus. Eerlijk? We hebben dat nog nooit geteld. We wachten dus nog even af.”

Een andere vraag die Vandergunst bezighoudt, is de horeca. “Zal die tegen dan open mogen? Niet onbelangrijk, want naast de beloften, elite zonder contract en dames elite zitten we op vrijdagavond ook al met een wedstrijd voor gentlemen en een jeugdinitiatie. Als de cafés open kunnen, zou dat welgekomen zijn. Een derde probleem is de sponsoring. Sinds maart kunnen we daar niets meer voor doen. Elk jaar maken we een publiciteitsboekje dat nu niet gedrukt kan worden. Maar sowieso zou het weinig zin hebben. We kunnen het momenteel gewoon niet maken om aan al die mensen geld te gaan vragen, terwijl ze net zoveel financiële schade hebben geleden.”

Minstens één koers?

Vandergunst vindt het vooral jammer voor de club. “We wilden onze 50ste verjaardag vieren met die extra koers op zondag. Met een tent wilden we extra feestelijkheden organiseren, maar hoe kan je nu vieren als er zoveel schade is geleden? Oké, wij hebben als club de voorbije jaren wel wat reserve opgebouwd, maar zonder sponsoring kan je toch geen koers geven?” Toch hoopt de gewezen voorzitter van Wielerbond Vlaanderen en de West-Vlaamse afdeling dat er dit jaar in Beveren toch nog zal worden gekoerst. “Als we toestemming krijgen, gaan we op zijn minst één wedstrijd laten plaatsvinden, die op zaterdag. Maar dan moet de horeca wel open mogen. Op dit moment gaan we ervan uit dat het zal lukken. Als onze hoofdsponsors meedoen, zou ik al heel blij zijn. Maar tegelijkertijd hebben we ook een scenario voor ogen waarbij we onze 50ste verjaardag in 2021 zullen vieren. Als we dat dit jaar toch doen, zal het sowieso in mineur zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.