https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Knokke-Heist telt af naar WK tijdrijden: “Dit is onbetaalbare promotie”

Schepen van Sport Jan Morbee. © DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

In Knokke-Heist tellen ze af naar het WK wielrennen, dat zondag op gang wordt geschoten met de WK-tijdrit voor de mannen. In de badstad woedt de discussie of het WK een vloek of een zegen is, maar dat de ogen van miljoenen tv-kijkers op het Knokse strand gericht zullen zijn, is nu al duidelijk.

“Is dit een meerwaarde voor onze gemeente of een gijzeling voor de handelaars, schoolgaande jeugd en horeca? Een mens moet sukkelen om zijn kinderen van en naar school te brengen en om op het werk te geraken…” Een aantal kritische stemmen was de voorbije dagen en weken op sociale media erg actief. Ook bij een aantal handelaars kan er moeilijk een brede glimlach af. Omdat de Natiënlaan en het centrum rode zone is, en dus moeilijk bereikbaar, sluiten sommigen de deuren. Uitzonderingen, want het merendeel van de inwoners is duidelijk positief en bijzonder enthousiast. Zo ook schepen van Sport Jan Morbee (Gemeentebelangen).

“Een dergelijk topsportevenement met mondiale uitstraling moet veilig verlopen en heeft dus onvermijdelijk impact op onze mobiliteit en bereikbaarheid”, weet de schepen. “Maar onze prachtige badplaats mag zich zowaar de startplaats van het wereldkampioenschap tijdrijden noemen. En alsof dat op zich al niet bijzonder is, is het WK dit jaar ook nog eens aan zijn 100ste verjaardag toe. Toen we vier jaar geleden de opportuniteit kregen om gaststad te zijn, twijfelden we geen moment. Zo’n kans krijg je once in a lifetime.”

Strand grootste troef

“Daarbij kozen we met opzet voor de start van het WK tijdrijden. Ik weet uit ervaring dat de renners aan een aankomst na 20 seconden weg zijn. Bij een tijdrit hoort een lange opwarming. De ploegbussen worden opgesteld op onze wandeldijk met de renners daarvoor. Het was een van onze eisen dat het publiek de renners van dichtbij kan zien opwarmen.”

Ik ken geen enkele startlocatie zo mooi als de onze

“Andere eis was om het startpodium te bouwen op het strand. Het strand is een van mooiste troeven van Knokke-Heist en dat willen we aan de hele wereld tonen. De laatste jaren volgde ik alle WK’s, maar ik ken geen enkele startlocatie zo mooi als de onze. Dat levert straks gegarandeerd unieke beelden op. Meer dan 200 miljoen kijkers, dat levert op termijn een geweldige weerklank op.”

Verkeershinder

“Of het jammer is van de negatieve kritiek in eigen gemeente? Als je een topevenement organiseert, zijn er altijd mensen die hinder ondervinden. Toch één opmerking. Vier jaar geleden stelden we twee parcoursen voor aan de voltallige raad voor economie. Het huidige en een parcours langs de zeedijk, waarbij we het centrum links lieten liggen De raad besloot unaniem om met het WK door het centrum te rijden. Ik ben ongelooflijk trots dat de lokale economie koos om dit WK naar het centrum te brengen.”

Tijdens het WK is Knokke-Heist in twee gedeeld met de Natiënlaan als rode draad. Links en rechts daarvan is vrij verkeer mogelijk. Het enige wat niet kan, is het wedstrijdparcours kruisen. Wie van de ene kant naar de andere wil met de auto, moet langs de A11 rond. Dat je moet rondrijden, komt omdat de bouw van de balkonrotonde op de Natiënlaan door het Vlaamse Gewest vertraging oploopt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.