Knap wegseizoen van Thomas Joseph

In de Internatie in Reningelst eindigde Joseph deze zomer als vierde. (foto Bart) © VDB VDB
Redactie KW

Afgelopen weekend vond de Antwerp Port Epic plaats, een eendagskoers van eerste categorie met 31 km kasseien en 37 km onverharde stroken. Gewonnen door Aimé De Gendt, maar ons viel vooral de prestatie van Thomas Joseph op. Tussen de profrenners reed de 22-jarige elite zonder contract uit Kemmel naar een knappe 15de plaats. Joseph is bezig aan een uitstekend seizoen en als je het ons vraagt, is hij klaar voor een stapje hogerop.

Thomas Joseph zal zich de switch nog niet beklaagd hebben. Zijn eerste echte wegseizoen is alleszins meer dan geslaagd. Natuurlijk was de Kemmelnaar een steengoed veldrijder. En wat ons betreft verdiende hij zeker een kans als profcrosser. Maar die kwam er niet. Bij Marlux-Bingoal vonden ze zijn prestaties onvoldoende voor een contractverlenging en met een nieuwe ploeg kwam er ook een nieuwe uitdaging. Voortaan zou Joseph zich focussen op de wegkoersen. En dat bleek geen slechte keuze. “Je zal me inderdaad niet horen klagen over mijn prestaties”, knikt Thomas. “Ik mag dan wel geen profcontract hebben, ik krijg bij mijn huidige ploeg (Tarteletto-Isorex, red.) wel voldoende kansen om me te tonen op het hoogste niveau. De GP de Denain, de Baloise Belgium Tour, de Elfstedenronde, GP Cerami… Dat zijn echt mooie wedstrijden en ik kon toch enkele mooie resultaten uit de brand slepen. Geen grote uitschieters, maar wel top 20 en top 30. Ik denk wel dat het gezien mag worden.”

Ik denk dat ik klaar ben voor een stap hogerop, maar ook tegen een verlengd verblijf bij mijn huidig team zou ik geen neen zeggen

Afgelopen zondag kon Joseph daar nog een nieuwe ereplaats aan toe voegen. In de Antwerp Port Classic bolde hij als 15de over de streep. Netjes in het eerste grote groepje en dat ondanks pech op een slecht moment. “Na een lekke band moest ik aan een serieuze inhaalrace beginnen. Door de depannage van een ploegmaat zat de volgwagen een heel eind achterop. Ik heb een hele kasseistrook met een platte band moeten afleggen, alvorens ik kon wisselen bij iemand langs de kant van de weg. Ik ben nog bij de achtervolgers geraakt, maar had natuurlijk wel een ferme cartouche verschoten. Ik weet niet of dat veel veranderd zou hebben… Maar kan ik met iets frissere benen de finale ingaan, eindig ik misschien wat dichter. Nu ja, dat is koers en al bij al ben ik best tevreden met hoe alles loopt. Een uitschieter mag er altijd nog bijkomen, maar dat zal mijn seizoen nu niet meer maken of kraken.”

Nog enkele crossen

Een concreet zicht op zijn najaarsprogramma kon de renner van Tarteletto-Isorex ons nog niet geven. Morgen verschijnt hij zeker aan de start van de Kustpijl, maar voor het vervolg is het nog wachten op de ploegselecties. “We zien wel wat het wordt”, aldus de 22-jarige Kemmelnaar. “Waarschijnlijk rijd ik nog enkele Vlaamse eendagswedstrijden, een paar kermiskoersen voor profs… Misschien dat ik in oktober ook nog naar de Ronde van Iran mag? Veel maakt het eigenlijk niet uit waar ik koers. De conditie is er nog steeds en ik voel me klaar voor een sterk najaar.”

Daarna mag de riem er even af. Een paar weken en dan is het alweer toewerken naar 2020. Geen volwaardig veldritseizoen meer voor Joseph dus. “Normaal gezien zal ik vanaf december wel deelnemen aan enkele veldritten en strandraces”, pikt Joseph in. “Crossen doe ik nog altijd graag en ik denk zeker dat het past in een goede voorbereiding. Pas in januari zal de focus voor de volle 100 procent op de weg komen te liggen. Dat is toch hoe ik het nu in mijn hoofd heb en het zal voor een stuk afhangen van mijn ploegkeuze. Maar veel kan ik daar nu nog niet over zeggen, want er is nog niets concreets. Ik denk dat ik klaar ben voor een stap hogerop, maar ook tegen een verlengd verblijf bij mijn huidige team zou ik geen neen zeggen. Ik voel me hier uitstekend. Wat de toekomst ook brengt: ze kunnen rekenen op een gemotiveerde renner.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.