Knap seizoensbegin van Joran Wyseure

Joran Wyseure (rechts) hier op de foto met twee collega-crossers, Yente Peirens en Jelle Vermoote. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Joran Wyseure is meer dan degelijk aan het crossseizoen begonnen. In zijn eerste maanden als belofte behaalde hij meteen enkele toptiennoteringen in de B-crossen en ook bij de profs viel de veldrijder uit Lichtervelde niet door de mand. Zo werd Wyseure een paar weken geleden nog knap elfde in Ardooie en 17de in Boom. Daarmee lijkt hij klaar voor de Koppenbergcross van morgen. En Ruddervoorde van zondag? “Ik moet keuzes maken…”

Als tweedejaarsjunior liep alles naar wens voor de jonge crosser uit Lichtervelde. In de winter van 2018 ploeterde hij van de ene ereplaats naar de andere en behaalde onderweg enkele knappe zeges. Prestaties die bij de Belgische bond niet onopgemerkt bleven. Zo werd Wyseure door bondscoach Sven Vanthourenhout geselecteerd voor de veldrit van Koksijde. Zijn eerste Wereldbekermache ooit en met een vijfde plaats presteerde hij beter dan verwacht.

Ook de ploegen bleven niet blind voor de knappe progressie van de 18-jarige West-Vlaming. Op 1 januari mocht hij de overstap maken van Team Mahieu naar Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC. “Een overgang die een beetje vreemd verlopen is”, blikt Joran nog eens terug. “Mijn toenmalige ploeg zou ermee ophouden en enkele renners kregen de mogelijkheid om te tekenen bij Balen BC. En daar was ik er één van. Voor mij was dat natuurlijk een mooie kans, ééntje die ik niet kon laten schieten. Ik kwam er terecht in een uitstekende omkadering en mocht er proeven van een uitgebreid wegprogramma met enkele toffe rittenkoersen.”

Verandering van lucht

Die verandering van lucht deed blijkbaar deugd voor Wyseure. Want ook het afgelopen wegseizoen presteerde hij op hoog niveau, met twee zeges en een paar dichte ereplaatsen. “Eigenlijk was mijn hele campagne als tweedejaarsjunior een succesverhaal”, straalt Joran. “Zowel op de weg als in het veld kon ik winnen en behoorde ik tot de betere renners. Het was zonder twijfel het mooiste seizoen uit mijn carrière.”

Ruddervoorde is een cross dichtbij huis, maar ik moet keuzes maken. Ik ben nog maar eerstejaars

De veldrijder van Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC mocht dus met vertrouwen overgaan naar de beloftecategorie. In zijn eerste wedstrijden bewees Wyseure meteen dat hij geen schrik moest hebben van het hogere niveau. “Ik ben best tevreden met mijn seizoensstart”, knikt Joran. “In de B-crossen kon ik meteen mee en ook tussen de profs gaat het redelijk. Al merk je natuurlijk wel dat alles een stuk sneller gaat. Bovendien moet ik als eerstejaars telkens achteraan starten en dat maakt het er niet eenvoudiger op. Je begint eigenlijk aan één lange inhaalrace. Soms gaat dat vlot, soms eens minder. In Ardooie kende ik bijvoorbeeld echt een goede dag en werd ik nog elfde. Ook een paar dagen later, in de Superprestigemanche van Boom, liep het lekker en behaalde ik een 17de plaats. Belangrijker dan het resultaat vind ik echter dat ik mijn wedstrijden kan uitrijden. De laatste weken is dat goed gelukt en die positieve lijn hoop ik nu te kunnen doortrekken. Al zal dat er met de komst van Mathieu van der Poel ook niet gemakkelijker op worden”, grijnst Wyseure.

Zeker Koppenberg

Morgen zal hij in ieder geval nog geen last hebben van de Nederlandse alleskunner. En ook de andere profs hoeft hij niet te vrezen op de Koppenberg. In de DVV Trofee rijden de elites en beloften elk apart hun wedstrijd. “Daar kijk ik wel naar uit. Ik ben benieuwd hoe ik het er vanaf zal brengen tussen mijn leeftijdsgenoten. Al kan het op zo’n klimparcours twee kanten op met mij. Ofwel ben ik in orde, ofwel valt het tegen. Het is altijd een beetje afwachten, maar we zullen proberen er het beste van te maken.”

Of Wyseure zondag ook aan de start van de Superprestigemanche van Ruddervoorde verschijnt, is nog onzeker. “Ik zou graag meedoen. Het is een cross dichtbij huis, maar ik moet ook keuzes maken. Ik ben eerstejaars en er komen nog drukke weken aan. Je kan nu eenmaal niet alles rijden. Ik zal het nog eens moeten bespreken met mijn trainer. Als ik het lief vraag, zal hij misschien instemmen”, lacht de student ergotherapie aan de Howest-hogeschool in Kortrijk. (BVS)