Klaas Vantornout wordt sportief manager bij Mahieu-Kona-Vandermeeren

© BELGA
Redactie KW

Klaas Vantornout (35) blijft in de crosswereld actief. De Torhoutenaar, die eind februari in Oostmalle de laatste veldrit uit zijn carrière betwistte, wordt sportief manager bij het ambitieuze West-Vlaamse Team Mahieu-Kona-Vandermeeren van Bart Vandecasteele. “Samen met hem wil ik gaan voor een missie met een visie”, benadrukt Vantornout, die vanaf september vier keer per week les in fietsmechaniek zal geven in Oostende, Koekelare en Torhout.

Vier maanden na zijn ultieme veldrit in Oostmalle vergaat het Klaas Vantornout uitstekend. “Mijn huidig beroep?! Levensgenieter!” schatert hij. “Sommigen uit mijn omgeving schiepen er welbehagen in om mij doodsbang te maken voor het zwarte gat. Welnu, ik kan hen geruststellen: er is niets van aan, want ik heb mij nog geen seconde verveeld.”

“Ik wil er vol voor gaan, maar er zullen extra middelen voor nodig zijn”

Klaas heeft intussen een nieuwe uitdaging gevonden als sportief manager bij Team Mahieu-Kona-Vandermeeren, dat in 2017 ontstond als een mosterdzaadje, dat inmiddels is opgeschoten tot een prachtige jonge boom, die behalve zijn planter Bart Vandecasteele ook een dagelijkse snoeier nodig heeft om een geleidelijke doorgroei te optimaliseren.

Talent laten ontwikkelen

Klaas kan zich helemaal vinden in de initiële bedoeling om jeugdige talenten op te sporen, samen te brengen en te (helpen) ontwikkelen binnen een comfortabel kader en dat op zowel op sportief als educatief vlak met als bindmiddel een sprankelende gezondheid naar geest en lichaam. De jonge mens is dus minstens even belangrijk als de talentvolle atleet. Geduld en overleg zijn daarin geen holle begrippen. “Daar wil ik vol voor gaan, maar er zullen extra middelen voor nodig zijn”, blikt Klaas vooruit.

Klaas Vantornout wordt sportief manager bij Mahieu-Kona-Vandermeeren
© BELGA

“Gelukkig hebben we nog een half jaar de tijd om voor de nodige invulling te zorgen. Goed dat het wielrennen gebonden is aan kalenderjaren en niet aan seizoenen, anders zou het moeilijk geweest zijn om nieuwe veldrijders aan te werven. Voor mij is het inderdaad een stap in het onbekende maar ik heb vanop afstand genoeg gezien en het was niet altijd van het fraaiste wat men enkele argeloze tieners aandeed.”

Gestampt als tiener

“Met Bart als soulmate wil ik gaan voor een missie met een visie”, vervolgt Klaas. “Koken kost evenwel geld en daarom zoeken wij believende bedrijven die meegaan in ons mooie verhaal om optimale kansen bieden aan jonge beloftevolle renners met het basispotentieel om hun sport in een verre toekomst grensoverschrijdend in te kleuren.”

Klaas Vantornout wordt sportief manager bij Mahieu-Kona-Vandermeeren
© Foto Coghe

Klaas Vantornout is in deze the right man on the right place. “Als tiener werd ik meer gestampt dan gevormd”, zucht hij. “Ik heb keihard moeten bikkelen voor mijn mooie brokken, want ik was hoegenaamd geen supertalent. Druk opleggen is het laatste wat ik zal doen. Ernst en toewijding zijn wel vereisten. Mijn missie zal geslaagd zijn als mijn discipelen willen blijven, omdat ze aanvoelen dat ze doorgroeien naar het niveau dat ze voor ogen hebben.”

“Vanaf september zal ik in Oostende, Koekelare en Torhout ook vier keer per week les geven in fietsmechaniek”

Klaas is op zijn 36ste overigens nog geen volledige has been, want als ex-veldrijder zal hij volgende winter, uiteraard in de gewaden van Mahieu-Kona-Vandermeeren, nog aan beachraces deelnemen en op zondag 22 juli ook starten in het BK mountainbike op de Rodeberg in Westouter, waar hij voor de diverse media een absolute eyecatcher zal zijn.

Geen zwart gat

Woorden wekken, maar voorbeelden trekken en dus is KlaasVantornout nog even het actieve uithangbord van Mahieu-Kona-Vandermeere. En daarmee ook een sluitende garantie op een optimale begeleiding, waar zijn jarenlange persoonlijke sportarts Marc Hemeryck en ex-renner Stefaan (papa van Zeno) Durie zullen eveneens betrokken worden. “Het zwarte gat?” komt Klaas nog eens op zijn vermeende demoon terug. “Vanaf september zal ik in Oostende, Koekelare en Torhout vier keer per week les geven in fietsmechaniek. Ik ben technieker centrale verwarming van opleiding maar die vaardigheid – als ik die nog heb – interesseert mij geen bal. En verder zullen zelf fietsen en fitnessen zowel mijn lichaam als mijn geest op scherp houden.”