Klaas Vantornout blikt vooruit op Superprestige Ruddervoorde: “Wachten op Wout en Mathieu”

Klaas Vantornout kijkt uit naar de terugkeer van Wout van Aert en Mathieu van der Poel in het veld. "Je hebt zulke figuren nu eenmaal nodig." © foto Kurt
Tom Vandenbussche

In februari 2018 nam Klaas Vantornout (38) afscheid als profsporter. Bijna drie jaar later heeft de Torhoutenaar zich volledig aan zijn tweede leven aangepast. Al een geluk dat hij als crosser nooit de coronacrisis meemaakte. “Ik hoop dat het na Nieuwjaar beter wordt, want zo kan het echt niet blijven duren.”

Klaas Vantornout geniet met volle teugen van zijn nieuwe passie. Naast avondlessen in het volwassenonderwijs geeft hij immers ook almaar vaker opleiding aan jonge crossers. “Voor 2021 staan intussen al drie volwaardige kampjes voor Sport Vlaanderen op mijn planning. In de kerstvakantie zal ik in Gullegem aan de slag zijn en ook elke woensdagnamiddag is het volle bak.” De Torhoutenaar heeft zijn draai helemaal gevonden. “Als je me dit vijf jaar geleden had gezegd, zou ik dit niet verwacht hebben. Ik wist ook helemaal niet wat er op me ging afkomen.”

Ditmaal op zaterdag

In 2013 won Vantornout de Superprestigecross op Baliebrugge. Morgen vindt de derde editie sinds het einde van zijn carrière plaats. “Is het dit jaar op zaterdag? Ah kijk, dat zegt al genoeg. Normaal zou ik dat wel geweten hebben. Maar de situatie is zoals ze is. Ik stel vast dat er momenteel heel weinig aandacht voor het veldrijden is. Het is een jammerlijke bedoening. Gelukkig zijn er nog een paar organisatoren die hun cross laten doorgaan. Sommigen hebben in de loop der jaren een spaarpotje kunnen aanleggen. Dat kan je één keer doen, maar geen twee keer. Ik hoop dat de situatie na Nieuwjaar beter wordt. Het WK in Oostende? Ik vrees ervoor. Zonder publiek is zo’n evenement simpelweg verlieslatend. Doodzonde. Dit problemen krijg je niet in enkele maanden opgelost.”

“Nu een cross organiseren kan je één keer doen, maar geen twee keer”

De tweevoudige Belgische kampioen uit Torhout wil wel positief proberen te blijven. “Chapeau voor de organisatoren die toch hun cross laten doorgaan. Alle respect daarvoor. De mensen van Ruddervoorde doen het ook. Maar het is toch niet hetzelfde. Ik passeer daar geregeld met de fiets. Twee weken geleden was er nog niets te zien. Vorige week hingen er toch al lintjes. Het was precies een B-cross. Geen dubbele afsluiting. Geen tenten. Niets. Nogmaals: alle respect voor de organisatoren, maar zoiets is toch jammer?”

Zoals Nys en Albert

Ook op sportief vlak ziet Vantornout weinig redenen om te lachen. “We moeten eerlijk zijn: zonder die twee kleppers is de belangstelling minder. Hopelijk keren Wout en Mathieu zo snel mogelijk terug naar het veld. Zeker in deze periode kan de cross hun aanwezigheid wel gebruiken. Je hebt zulke figuren nu eenmaal nodig. In mijn tijd waren dat Nys en Albert. Met alle respect voor Iserbyt en Toon Aerts. Zij kunnen ook snel met de fiets rijden, maar hebben niet de uitstraling van Van Aert en Van der Poel. Iedereen is op hen aan het wachten”, besluit Vantornout, die morgen de cross van thuis uit zal volgen. “Op mijn televisie. Meer kan ik niet doen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.