Kevin Deltombe voelt dat conditie in stijgende lijn gaat en hoopt op mooie uitslagen

Vierdejaarsprof Kevin Deltombe: "Elke koers is dit jaar belangrijk." © foto Coghe
Redactie KW

Kevin Deltombe leek klaar voor een sterk 2020. Tijdens de voorbereidingsstage met Sport Vlaanderen-Baloise eind januari viel het ons op hoe scherp en gretig de Bruggeling erbij liep. Na een echt pechjaar was hij vastberaden om dit seizoen te tonen wat hij waard was. Maar nog voor het voorjaar goed en wel begonnen was, werden alle koersen afgelast.

Het heeft Kevin Deltombe (26) nog niet echt meegezeten sinds hij eind 2016 zijn allereerste profcontract mocht tekenen. Om van het seizoen 2019 nog maar te zwijgen. Wat een pechjaar was dat voor de Bruggeling. Deltombe kwam al vroeg op het seizoen zwaar ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen. De schade bleek aanvankelijk nog mee te vallen, want na een goede week zat hij alweer op de fiets, maar de echte miserie begon pas een paar maanden later.

“Ik ben zelfs nog halvelings klaar geraakt voor de klassiekers”, blikt Kevin terug. “En eigenlijk kon ik ook pijnloos fietsen. Maar begin mei nam ik enkele dagen rust en daarna wou mijn lichaam plots niet meer meewerken. Ik probeerde door te gaan, maar het liep van geen kanten. Eind juni liet ik me nog eens controleren ik dacht dat er een ontsteking aan mijn sleutelbeen was en toen kwam aan het licht dat mijn sleutelbeen niet meer aaneenhing. Meer dan twee maanden heb ik zo rond gereden. Het was niet vijf voor, maar vijf ná twaalf. Ik moest zo snel mogelijk onder mes en daarna moest ik zes weken rusten. Half augustus kon ik weer koersen, maar ik ben nooit meer op niveau gekomen.”

Goed herpakt

Het is des te straffer dat de 26-jarige Bruggeling zich afgelopen winter zo goed herpakt heeft. Hij trainde hard, verzorgde zich goed en leek klaar om dit voorjaar te gaan vlammen. Het is dan ook dubbel jammer dat alle koersen werden afgelast. “Dan vloek je wel eens. En ik had nooit gedacht dat die competitieloze periode zo lang zou duren. Ik moet dan ook bekennen dat het moeilijk was om de motivatie erin te houden. Ik ben altijd blijven trainen, maar ik heb toch een weekje gehad waarin het allemaal iets minder was. Al was dat ook snel gepasseerd. Van zodra duidelijk werd dat we in augustus opnieuw mochten koersen, werd het weer serieus en deed ik er alles aan om in topvorm aan de start van mijn eerste koersen te staan.”

Dat viel wel even tegen voor de vierdejaarsprof van Sport Vlaanderen-Baloise. In zijn eerste wedstrijden sinds de coronabreak was het nog zoeken naar het goede gevoel, maar ondertussen merkt Deltombe wel dat de conditie in stijgende lijn gaat. “Ik had gehoopt om in augustus iets beter voor de dag te komen, dat is waar. Maar het was ook niet gemakkelijk om meteen uit te blinken. Neem nu de Tour de l’Ain: Team Jumbo-Visma en Team Ineos verschenen daar met hun Tourploeg aan de start. Dan weet je voordien al dat er hard gekoerst zal worden. Tour de Wallonie: hetzelfde verhaal. Het niveau ligt echt verschrikkelijk hoog. Ik denk dat er vijf tot tien procent sneller gereden wordt dan in een normaal seizoen.”

Elke kans grijpen

“Maar ik heb er wel vertrouwen in dat het vanaf nu beter zal lopen”, vervolgt Deltombe. “Vorig weekend, in Tour du Doubs in Frankrijk (waarin hij 44ste eindigde, red.), had ik voor het eerst het gevoel dat ik mee de koers kon maken. Dat belooft dus voor de koersen die nog komen.”

De eerstvolgende wedstrijd voor de Bruggeling is de Ronde van Luxemburg van dinsdag 15 tot en met zaterdag 19 september. Daar vindt hij enkele ritten die hem wel moeten liggen en wil hij zich eens tonen. “Eigenlijk is elke koers dit jaar belangrijk. Mikken op een bepaalde wedstrijd wil ik dan ook niet doen. Ik bekijk het week per week en zal overal het beste van mezelf geven. Hopelijk valt er dan een mooie uitslag uit de bus.” (BVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.