25ste in de Ronde van Oman, 18de in Paris-Troyes, 12de in de koninginnenrit van het Circuit de la Sarthe (16de in de eindstand), 28ste in Eschborn-Frankfurt, twee keer top tien in de Arctic Race of Norway (13de in de eindstand), 28ste in de Tour des Fjords, 13de in de Heistse Pijl, zesde in de GP Gippingen, 13de in Rund um Köln... We moeten eerlijk zijn: er zijn heel wat tweedejaarsprofs die het met minder moeten doen. "Kevin heeft zeker een stap voorwaarts gezet", bevestigt Hans De Clercq, zijn ploegleider bij Sport Vlaanderen-Baloise. "En ik moet zeggen: de laatste maand rijdt hij ook zijn uitslagen op zijn parcours en voor dat type renner is daar prijs rijden niet zo evident."

"Hij heeft een sterke uithouding en een prima sprint. Daar kom je ver mee, hé"

In de Arctic Race of Norway had er zelfs nog meer ingezeten. "Als de UCI-commissaris van dienst een deel van het peloton geen zeven seconden tijdsverschil aansmeert na een massale val op 500 meter van de aankomst, was Kevin daar zelfs in de top tien van het eindklassement geëindigd. Daar kun je toch al mee thuiskomen, hé. En in Gippingen deed hij ook weer mee. Dat is geen makkelijke koers, die staat internationaal hoog aangeschreven."

Deltombe, die ook als belofte een gestage groei kende, is een heel ambitieuze renner. "Hij is zeker niet de stilste of meest bescheiden kerel in de ploeg", bevestigt De Clercq. "Maar dat is niet erg. Hij komt niet vervelend over en ligt goed in de groep. Bovendien begint Kevin ook meer en meer te beseffen dat dit zijn koersen zijn."

"Als Kevin ook een goed tweede deel van het seizoen rijdt, is hij klaar voor de WorldTour. Maar dan moet hij dus nog een stap zetten"

Deltombe rijdt zondag de Elfstedenronde in de stad waar hij geboren en getogen is. Een week later wacht het BK op de weg in Binche. "En pas op voor hem, hé", benadrukt De Clercq. "Als er weinig wind staat en het een gesloten wedstrijd wordt, kan hij de eerste koersuren doorkomen en is de kans groot dat hij er op het einde nog aanhangt en naar een mooie ereplaats spurt."

Snelle overlever

Ook Wim Van Hoolst, trainer van Deltombe, is vol lof over zijn poulain. "Eigenlijk was hij vorig jaar al goed, maar nu legt hij meer regelmaat in zijn prestaties. En nog mooier: hij laat het zien in lastige koersen. Ik denk dan aan de slotrit in Noorwegen met die lastige aankomst bergop in Lillehammer of de GP Gippingen. Elk seizoen wordt Kevin wat beter. Zijn sterke uithouding en zijn prima sprint vormen zijn kwaliteiten. Daar kom je ver mee, hé. Neem nu de Ronde van Zwitserland. De eerste drie ritten eindigden telkens op een spurt met 60 man, zonder de echte spurters. Kevin is een snelle overlever. Als hij ook een goed tweede deel van het seizoen rijdt, is hij klaar voor de WorldTour. Maar dan moet hij dus nog een stap zetten."

Hoe doen de andere tweedejaars het intussen?

In november 2016 op de uitreiking van WestSprint als afzwaaiende belofterenners: Noppe, Allegaert, Declercq, Deltombe en Planckaert. (Foto a-RN), RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
In november 2016 op de uitreiking van WestSprint als afzwaaiende belofterenners: Noppe, Allegaert, Declercq, Deltombe en Planckaert. (Foto a-RN) © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Piet Allegaert

"De jongste van onze tweedejaars", aldus De Clercq. "Goed, hé. Ik kreeg van Walter (Planckaert, red.) positieve signalen uit Luxemburg. In eerste instantie verwacht ik hem op het BK. Piet moet heel ver kunnen meegaan."

Benjamin Declercq

"Hij heeft zich vorig weekend voor de zoveelste keer gelegd. (zucht) We zullen steunwieltjes moeten kopen zeker? Oké, het klopt dat broer Tim er vroeger ook wel eens bij lag, maar bij Benjamin gebeurt het toch vaker. En vooral: hij breekt ook altijd iets, zoals nu met zijn duim. Het is koffiedik kijken voor het BK. Benjamin zegt dat hij zich op zijn rollen gaat voorbereiden, maar ik wil dat nog zien, hoor. Zeker met die kasseien in Binche."

"Benjamin zette net als de andere jongens een stap vooruit, maar je moet natuurlijk wel op je fiets blijven zitten. Ik hoorde van Andy (Missotten, ploegleider, red.) dat hij door het peloton rijdt als een kieken zonder kop en valt op plaatsen waar je het niet verwacht. Volgens mij komt het door zijn gedrevenheid. Sommige jongens bij ons willen zo vlug mogelijk naar een andere ploeg, wat ik trouwens niet begrijp. Benjamin ook. Hij wil zich zo bewijzen dat het fout loopt. Maar goed, het verstand komt met de jaren. Ik blijf geloven dat het goed komt."

Christophe Noppe

"Christophe heeft een keelontsteking gehad en vorig weekend niet gekoerst. Door familiale omstandigheden (de mama van zijn vriendin is overleden, red.) nemen we hem nu ook niet mee naar Denemarken, maar blijft hij in België voor Dwars door het Hageland en de Elfstedenronde. Christophe was bij zijn overstap naar de profs niet de grootste spring-in-'t-veld, maar hij heeft nu toch al enkele keren dicht gespurt. En hij moet nog sterker worden. Een positief verhaal. En hij is er nog maar 24."

Edward Planckaert

"In Dwars door de Vlaamse Ardennen behaalde hij zijn eerste podiumplaats als prof, nadat hij vorig jaar ook al eens vierde werd in de Classic Loire Atlantique. Oké, ik vond hem dit voorjaar wat minder, maar het is ook geen makkelijke periode om uit te blinken en de verwachtingen lagen na zijn knap profdebuut hoog. Edward bevestigt nu" (TVB)

25ste in de Ronde van Oman, 18de in Paris-Troyes, 12de in de koninginnenrit van het Circuit de la Sarthe (16de in de eindstand), 28ste in Eschborn-Frankfurt, twee keer top tien in de Arctic Race of Norway (13de in de eindstand), 28ste in de Tour des Fjords, 13de in de Heistse Pijl, zesde in de GP Gippingen, 13de in Rund um Köln... We moeten eerlijk zijn: er zijn heel wat tweedejaarsprofs die het met minder moeten doen. "Kevin heeft zeker een stap voorwaarts gezet", bevestigt Hans De Clercq, zijn ploegleider bij Sport Vlaanderen-Baloise. "En ik moet zeggen: de laatste maand rijdt hij ook zijn uitslagen op zijn parcours en voor dat type renner is daar prijs rijden niet zo evident."In de Arctic Race of Norway had er zelfs nog meer ingezeten. "Als de UCI-commissaris van dienst een deel van het peloton geen zeven seconden tijdsverschil aansmeert na een massale val op 500 meter van de aankomst, was Kevin daar zelfs in de top tien van het eindklassement geëindigd. Daar kun je toch al mee thuiskomen, hé. En in Gippingen deed hij ook weer mee. Dat is geen makkelijke koers, die staat internationaal hoog aangeschreven."Deltombe, die ook als belofte een gestage groei kende, is een heel ambitieuze renner. "Hij is zeker niet de stilste of meest bescheiden kerel in de ploeg", bevestigt De Clercq. "Maar dat is niet erg. Hij komt niet vervelend over en ligt goed in de groep. Bovendien begint Kevin ook meer en meer te beseffen dat dit zijn koersen zijn."Deltombe rijdt zondag de Elfstedenronde in de stad waar hij geboren en getogen is. Een week later wacht het BK op de weg in Binche. "En pas op voor hem, hé", benadrukt De Clercq. "Als er weinig wind staat en het een gesloten wedstrijd wordt, kan hij de eerste koersuren doorkomen en is de kans groot dat hij er op het einde nog aanhangt en naar een mooie ereplaats spurt."Ook Wim Van Hoolst, trainer van Deltombe, is vol lof over zijn poulain. "Eigenlijk was hij vorig jaar al goed, maar nu legt hij meer regelmaat in zijn prestaties. En nog mooier: hij laat het zien in lastige koersen. Ik denk dan aan de slotrit in Noorwegen met die lastige aankomst bergop in Lillehammer of de GP Gippingen. Elk seizoen wordt Kevin wat beter. Zijn sterke uithouding en zijn prima sprint vormen zijn kwaliteiten. Daar kom je ver mee, hé. Neem nu de Ronde van Zwitserland. De eerste drie ritten eindigden telkens op een spurt met 60 man, zonder de echte spurters. Kevin is een snelle overlever. Als hij ook een goed tweede deel van het seizoen rijdt, is hij klaar voor de WorldTour. Maar dan moet hij dus nog een stap zetten."