Kelly Van den Steen wint elitewedstrijd voor dames in Torhout

De eerste editie van de wielerwedstrijd voor dames elite op kermiswoensdag in Torhout is een succes geworden. De organiserende wielerclub Wijnendale Sportief kreeg 65 vrouwelijke renners aan de start, onder wie de bekende West-Vlaamse Grace Verbeke. De zege ging naar Kelly Van den Steen uit Wetteren.

De organisatoren en prominenten samen met de top drie van de dameskoers: winnares Kelly Van den Steen uit Wetteren, tweede Jutatip Maneephan uit Thailand en derde Thayna Araujo de Lima uit Brazilië. © JS

De dames dienden 93,6 kilometer af te leggen, verdeeld over twaalf ronden. Met aankomst in de Zuidstraat in het hart van de stad. Ruim vier ronden voor het einde ontsnapte Kelly Van den Steen uit het peloton en liet zich niet meer inhalen. Nochtans werd er in de grote achtervolgende groep hard gefietst, onder andere door de zes Thaise renners die deelnamen. Van den Steen won met anderhalve minuut voorsprong. De spurt voor de tweede plaats werd gewonnen door Jutatip Maneephan uit Thailand voor Thayna Araujo de Lima uit Brazilië. Een internationaal gezelschap.

Extra pigment voor gouden wielerclub

Wijnendale Sportief vierde eind vorig jaar zijn gouden jubileum en wou met de koers voor het kruim van het dameswielrennen daar nog wat extra pigment aan geven. Het Torhoutse stadsbestuur sprong mee op de kar en steunde de organisatie.

Sinds jaar en dag viert Torhout na half augustus kermis en de feestvijfdaagse wordt op woensdag steevast met een wielerwedstrijd afgerond. Die race werd jarenlang georganiseerd door wielerclub Door Eendracht Sterk – onder de naam Omloop van de Sparrestede – maar in 2017 gooide de genoemde vereniging moegestreden de handdoek. De koers voor elite zonder contract en beloften ging niet meer door.

Wedstrijd is zeker voor herhaling vatbaar

Het bestuur van Wijnendale Sportief, met voorzitter Robert Pollin, vond de teloorgang van de kermiskoers jammer en nam in 2018 de draad weer op. Er werd een wedstrijd voor juniores georganiseerd, maar die lokte helaas weinig renners en nauwelijks publiek. En dus werd het geweer dit jaar van schouder veranderd met een wedstrijd voor dames elite. De juiste beslissing, zo is gebleken, en zeker voor herhaling vatbaar.

Met de dameswedstrijd pikte de wielerclub trouwens in op een aloude traditie, want eind jaren zeventig en begin jaren tachtig werden in Wijnendale-dorp wielerwedstrijden voor dames gereden. Nu, voor Torhout-kermis, werd er logischerwijze naar het centrum van de stad verhuisd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.