KDM-Pack Cycling Team blijft groeien en pakt volgend seizoen uit met een damesploeg

Koen De Mets (gehurkt) met zijn troepen van dit seizoen. © gf
Stijn Moerman

De witte brigade van Koen De Mets bestaat nog maar een jaar, maar heeft met zijn visie en begeleiding meteen van zich laten spreken. KDM-Pack Cycling Team pakt komend seizoen bovendien uit met een damesploeg en ziet zijn rennerstotaal van 14 naar 52 renners groeien. “We willen helpen om het damesniveau in België te doen stijgen”, aldus de voorzitter.

In 2019 zette Koen De Mets met de Stanza Die Making Young Ladies Tour, een tweedaagse voor dames jeugd in Nokere en Oostrozebeke, zijn eerste stappen in het wielrennen. Toen Svenerick Haenebalcke – de vriend van zijn dochter – als individuele renner aan de slag wou, ontstond uiteindelijk een ploeg van 14 beloften en elite zonder contract.

“We mogen niet klagen over ons eerste seizoen in het peloton”, zegt voorzitter Koen De Mets. “Corona was natuurlijk een spelbreker, maar we hebben ons laten opmerken door overal de koers mee te maken en enkele toptienplaatsen te behalen. Enkele van onze renners werden zelfs geselecteerd voor het Belgisch kampioenschap bij de elite zonder contract. En blijkbaar slaat ons verhaal aan in het peloton, want we kregen enorm veel aanvragen van renners om bij onze ploeg te komen. We hebben er heel wat moeten weigeren, maar zullen volgend jaar uiteindelijk over 31 beloften en elite zonder contract bij de heren beschikken.”

Dames steunen

Volgend seizoen pakt KDM-Pack Cycling Team ook uit met een damesploeg. Geen verrassing, want Koen De Mets draagt het dameswielrennen een warm hart toe. Zo is hij al sponsor van het Nederlandse WV Schijndel, waar toptalent Marith Vanhove deel van uitmaakt, en organiseert hij de Stanza Die Making Young Ladies Tour. “Ik ben al sponsor van de Nederlandse ploeg WV Schijndel en wou ook iets doen voor het dameswielrennen in België. Daarom namen we de beslissing om met een damesploeg te starten. Hopelijk kunnen we op deze manier wat helpen om het niveau te doen stijgen. In totaal zullen we over 21 dames beschikken, waarvan de meeste nog belofte zijn. We beloven onze renners niet veel op vlak van materiaal en dergelijke, maar ze moeten geen lidgeld betalen en via onze partners kunnen ze heel goedkoop hun fietsen, kledij en voeding kopen. Met onze club zetten we vooral in op een optimale begeleiding. We volgen iedereen individueel op, bieden lactaattesten aan, organiseren heel wat ploegtrainingen… En het belangrijkste: we willen vooral een goede sfeer binnen de ploeg creëren. Het mentale aspect is immers niet te onderschatten.”

Doorgroeien

Met de link met WV Schijndel kan KDM-Pack Cycling Team zijn renster een mooi toekomstperspectief aanbieden. “Meisjes die het bij ons goed doen, kunnen doorgroeien naar deze Nederlandse ploeg. En die ploeg is dan weer gekoppeld aan Parkhotel Valkenburg CT, de satellietploeg van het pas opgerichte Team Jumbo-Visma Women. Voor volgend seizoen hebben er al vijf meisjes van WV Schijndel de stap gezet naar Parkhotel en vier dames van deze satellietploeg trekken naar de nieuwe ploeg van Marianne Vos. Er liggen dus kansen.”

De voorzitter kijkt alvast uit naar het nieuwe wielerseizoen. “Ik verwacht nog geen 100 procent normaal seizoen, maar we zullen ons best doen om er een mooi jaar van te maken met een team dat goed aan elkaar hangt. We zetten een grote stap als ploeg, maar ik heb er alle vertrouwen in. We bieden onze renners een mooi programma aan met verschillende interclubs, waarvan de renners en rensters al maanden op voorhand weten waar ze zullen koersen. Op die manier kunnen ze er zonder stress naartoe werken. Bovendien staan de oudere renners klaar om onze talrijke jongeren binnen de ploeg zo goed mogelijk bij te staan en te steunen”, besluit Koen De Mets, die met zijn team geselecteerd is om deze winter deel te nemen aan de eRacing op Zwift.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.