Katleen Fraeye (55) denkt nog niet meteen aan stoppen

Katleen Fraeye wist de Vlaamse Cyclocross Cup op haar naam te schrijven. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Katleen Fraeye wist onlangs het eindklassement van de Vlaamse Cyclocross Cup op haar naam te schrijven. Ondanks haar min of meer gezegende leeftijd zal ze wellicht ook volgend veldritseizoen te zien zijn, al maakt ze zich wel wat zorgen over de toekomst van het dameswielrennen.

De Roeselaarse kon deze winter een aantal plaatsen in de top tien behalen bij de Wielerbond, bij de LRC reed ze zelfs enkele podiumplaatsen. Door de constante in haar prestaties haalde ze ook het eindklassement van de Vlaamse Cyclocross Cup binnen. Ze haalde het met een comfortabele voorsprong van 14 punten op Jo Blanchaert. “Ik vond mijn seizoen beter in vergelijking met vorig jaar. Vooral mentaal stond ik dit jaar sterker”, aldus Katleen.

Ik maak me zorgen over de jeugd

Ondanks haar bijna 55 lentes zal de renster van Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem normaal gezien ook volgend veldritseizoen te zien zijn, maar dan vooral bij de nevenbonden en de B-crossen. “In de A-crossen is het niveau van de dames elite gewoon te hoog geworden. Iemand als ik staat dan vaak al na een halve cross aan de kant omdat de achterstand te groot geworden is. Voor mezelf is dat nog zo erg niet, maar ik maak me wel wat zorgen over de jeugd. Als je telkens maar 20 à 30 minuten cross kan rijden, hoe kan je dan je niveau omhoog brengen om eventueel later van tijd op te boksen tegen de (internationale) top? Daarom vraag ik me af hoe we de jeugd toch een kans kunnen geven en ervoor kunnen zorgen dat onze dames in de toekomst kunnen blijven meestrijden met de top. In de B-crossen of bij de LRC is het nog enigszins doenbaar, al merk ik toch dat bij de LRC de top-5 ook meestal bezet wordt door de ‘oudere’ dames.”

Laat begonnen

Katleen mag dan wel een van de ‘ouderdomsdekens’ van het damespeloton zijn, stoppen staat nog niet meteen in haar agenda. Katleen: “Ik doe het gewoon te graag en zal het blijven doen zolang ik er plezier aan beleef. Al een tijdje blijf ik op hetzelfde niveau. Wellicht zal ik pas stoppen wanneer dat zienderogen achteruitgaat. Ik beklaag het me eigenlijk wel dat ik pas op m’n veertigste begonnen ben met crossen, als ik zie wat ik op oudere leeftijd nog allemaal geleerd heb. Wie weet wat ik nog allemaal had kunnen bereiken, mocht ik bijvoorbeeld op m’n twintigste begonnen zijn. Maar dat zijn natuurlijk vijgen na Pasen.”

Onze dames moeten in de toekomst kunnen blijven meestrijden met de top

“Wanneer ik de fiets aan de haak hang, dan zal ik waarschijnlijk in de crosswereld actief blijven, misschien als begeleidster van de jeugd. Bij de LRC komen jonge renners en rensters me nu al vaak om raad vragen. Dan geef ik hen mee dat ze ervoor moeten gaan nu ze de kans krijgen en dat ze zich niet uit hun lood mogen laten slaan door een tegenslag. Je moet die ook leren overwinnen”, besluit Katleen. (RRK)