Kasper Asgreen triomfeert na solo in Kuurne-Brussel-Kuurne

Kasper Asgreen. © (Foto BELGA)
Redactie KW

Kasper Asgreen (Deceuninck – Quick-Step) heeft zondag de 72ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De 25-jarige Deen bleef nipt het aanstormende peloton voor in het tweede luik van het Belgisch openingsweekend. Jasper Stuyven, de Leuvenaar met Kuurnse roots die zaterdag De Omloop won, werd knap vijfde.

Van bij de start lag het tempo zeer hoog. De aanvalspogingen volgden elkaar slag om slinger op. Onder anderen Laurens De Vreese wou kost wat kost mee met een vroege vlucht, maar hij miste de boot toen na 20 kilometer Roy Jans, Boris Vallée, Jonas Abrahamsen, Mikkel Bjerg en Hugo Houle ten aanval trokken. Het peloton hield de benen stil en zo kon het kwintet beginnen aan de uitbouw van hun voorsprong.

Na de bevoorrading werd het peloton opgeschrikt door een val, waarbij onder anderen Yves Lampaert betrokken was. De runner-up van de Omloop Het Nieuwsblad kon na verloop van tijd zijn weg voortzetten. Ter hoogte van de Bossenaarstraat, de derde helling van de dag na 121 kilometer, bedroeg de voorsprong van de vijf 6:30. Van dan af ging het tempo in de grote groep, onder impuls van de renners van Bahrain-McLaren en Deceuninck – Quick-Step, de hoogte in.

Net na de beklimming van de Knokteberg moest drievoudig wereldkampioen tijdrijden bij de beloften Mikkel Bjerg aan de kant met mechanisch defect. Bij de passage op de Oude Kwaremont, op 60 kilometer van de finish, was de voorsprong van de vier overgebleven vroege vluchters geslonken tot vier minuten. Ondertussen had de wedstrijdjury Gianni Moscon uit de wedstrijd gezet nadat de Italiaan na een valpartij een fiets tegen Jens Debusschere had gegooid.

Na de Kluisberg, de laatste helling van de dag, brak het peloton uiteen. In een eerste gedeelte bevonden zich onder anderen Greg Van Avermaet, Jasper Stuyven, John Degenkolb, Sonny Colbrelli, Zdenek Stybar, Aleksander Kristoff, Sep Vanmarcke, Cees Bol, Jens Keukeleire en Belgisch kampioen Tim Merlier. Het was alle hens aan dek bij Deceuninck – Quick-Step om de kloof te dichten. Daar slaagden ze op 35 kilometer van de finish ook in. Kasper Asgreen repte zich naar voren en vormde wat later een kopgroep met Roy Jans en Boris Valée, de twee overgeblevenen van de vroege vlucht.

Net voor het ingaan van de slotronde van 15 kilometer moest Jans er voorin af. Asgreen en Vallée reden dan 35 seconden voor het peloton uit. Voor laatstgenoemde ging op negen kilometer van de meet ook het licht uit. Asgreen van zijn kant bleef doorgeven, maar verkrampte meer en meer op weg naar de Brugsesteenweg. De Deen haalde het uiteindelijk toch nog voor een aanstormend peloton.

Op de erelijst volgt Asgreen zijn Luxemburgse ploegmaat Bob Jungels op. Jungels soleerde vorig jaar eveneens naar de zege.

Reacties

Yves Lampaert was bijzonder blij met de solozege van zijn Deense ploegmaat Kasper Asgreen. “We zijn de winnaars van het weekend geworden. Kasper reed beresterk. Met enkele ploegmaats kon ik hem naar voren loodsen, waarna hij wegschoot en het knap afmaakte. Voor mezelf was het een bewogen race. In de beginfase werd ik aangereden door een volgwagen van Trek-Segafredo. Met heel wat pijn tot gevolg. Hopelijk houd ik er niets aan over.”

Julien Vermote liet zich opmerken in de finale. “Ik probeerde de kloof naar de koplopers te dichten, maar bleef hangen. Jammer, want er zat zeker snee op. Had ik steun gekregen van enkele mannen, dan was het wellicht wel gelukt om de aansluiting te realiseren.”

Ook Sep Vanmarcke liet een goede indruk na. “Ik voelde me net als Jens Keukeleire prima, maar tegen de overmacht van Deceuninck-Quick Step viel weinig in te brengen. Daardoor zat de wedstrijd op slot. Wie reageerde, kreeg meteen enkele mannen op het wiel.”


Uitslag

1. Kasper Asgreen (DEN)

2. Giacomo Nizzolo (ITA)

3. Alexander Kristoff (NOR)

4. Fabio Jakobsen (NED)

5. Jasper Stuyven (BEL)

6. Hugo Hofstetter (FRA)

7. Sonny Colbrelli (ITA)

8. Ben Swift (GBR)

9. Dries Van Gestel (BEL)

10. Jürgen Roelandts (BEL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier