Karl Vannieuwkerke en Eddy Planckaert volgen het spoor van de laatste Belgische Tourwinnaar

© © VRT
Redactie KW

In de tweedelige docureeks ‘De zomer van Lucien’ trok Karl Vannieuwkerke, samen met Eddy Planckaert, in het kielzog van Lucien Van Impe, de laatste Tourwinnaar die we gekend hebben.

Na de knappe reeks, waarin Karl Vannieuwkerke een bijzonder breed en boeiend portret bracht van Eddy Merckx, verwezenlijkte hij een andere droom. Veertig jaar na de befaamde Tour van 1976, die Lucien Van Impe op zijn naam mocht schrijven, neemt Karl ons mee naar die zegetocht van weleer. Daarbij doet hij plaatsen aan langs het parcours, met Eddy Planckaert naast hem. “Waarom Eddy? Hij was 17, 18 jaar toen Van Impe won. Eddy was een beloftevolle jonge coureur en heeft vanuit hele andere ogen gekeken dan ik. Ik was vijf jaar, liep nog rond in een sponzen broekje en ik herinner me vooral mijn vader die heel enthousiast was over zijn prestatie. En dat het café van Van Impe zo versierd was. Maar Eddy is een fantastische mens. Ik ben er al vaak mee op pad geweest en het blijft een plezier. Hij is nooit negatief en neemt je af en toe ook te grazen. Omgekeerd lukt ook. Op vlak van elkaar kloten zijn we gelijkgestemde zielen.” (lacht)

Een nieuwe Tourwinnaar van bij ons? Dat maak ik niet meer mee

Over anciens gesproken: de twee ondernamen de roadtrip met een camper uit het jaar 1973. “Na wat zoeken hebben we uiteindelijk eentje gevonden in Nederland. Bolde heel goed, overigens. Beter dan die Citroën DS (waarmee hij Frankrijk doorkruiste in God in Frankrijk, red.). Qua opnameperiode was het veel compacter. Voor Merckx moesten we de halve wereld afreizen, terwijl het nu ook over slechts twee afleveringen ging. Maar het is even goed een belangrijk stukje geschiedenis. Er was nog veel van te vinden, maar qua beeldmateriaal was het niet altijd even makkelijk.”

Vijf monumenten

Of er nog een gelijkaardige reportage op mijn verlanglijstje staat? Niet zozeer qua renners. Ik zou wel nog graag iets maken rond de vijf monumenten: Milaan-San Remo, De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije, maar dat zien we nog wel. Ik heb ondertussen al alle wielerhelden ontmoet, denk ik. Zo was er de fijne ontmoeting nu met Bahamontes (die net als Van Impe zes keer eerste werd in het bergklassement van de Tour, red.). Hij gaf ons eigenlijk carte blanche tijdens de opnames, wat heel fijn was natuurlijk. Persoonlijk vind ik het wel straf dat we Bernard Hinault naar het café van Van Impe in Mere hebben gekregen.”

In de Tour van 1976 verschenen ook twee West-Vlamingen aan de start: Freddy Maertens en Michel Pollentier, In de veertig jaar sinds Van Impe hebben we nog wel eens een ritwinst gekregen, maar geen Belgische Tourwinnaar. “Het zit er ook niet in, denk ik, bij deze generatie. Een nieuwe winnaar van de Tour maak ik niet meer mee, vrees ik.”

(BVB)

>> De zomer van Lucien, op donderdag 2 en 9 juni om 21.25 uur op Eén.