Juniore Marith Vanhove met vertrouwen naar Europese kampioenschappen piste in Italië

Marith Vanhove heeft zichzelf al meermaals verbaasd dit seizoen, zoals op het EK in Plouay. © foto Belga
Stijn Moerman

Van 8 tot en met 13 oktober vinden in het Italiaanse Fiorenzuola de Europese kampioenschappen op de piste plaats. Bij de nationale selectie maakt Marith Vanhove (17) zich op voor haar eerste internationale afspraak op de piste.

De Izegemse neemt er deel aan de 500 meter, de ploegkoers en de ploegenachtervolging. “Zondag vertrekken we met de auto richting Italië”, zegt Marith Vanhove. “Veel tijd om aan sightseeing te doen zal er niet zijn, meer dan rusten en wat trainen op de piste zal er vooraf niet inzitten. Openen doe ik immers op donderdag al met de scratch. Het wordt een hele belevenis, want we rijden er op een betonnen piste in openlucht. En die piste is er 400 meter in plaats van 250 meter. Toch iets helemaal anders dan wat we gewoon zijn in Gent. Het zal dus even wennen worden.”

Maar met haar huidige vorm moet de vice-Europees kampioene op de weg tot iets in staat zijn op de Italiaanse piste. “Het wordt natuurlijk niet evident, maar ik hoop er toch ergens een podiumplaats mee te pakken. We beschikken met Julie De Wilde, Katrijn De Clercq, Sara Maes en Jolien Van Coninckxloey immers over een heel sterk team voor die ploegenachtervolging en ook voor de ploegkoers zijn we zeker niet kansloos. De motivatie is er en ik denk dat we met een generatie zitten waarmee we kunnen scoren.” Bij de jongens is Diel Vergote uit Meulebeke geselecteerd.

Enorme stappen gezet

Medaille of niet, de Izegemse mag sowieso al terugblikken op een geslaagd seizoen. “Het is een kort, maar mooi seizoen geweest al. Ik heb dingen gedaan die ik niet voor mogelijk hield. Zilver op het EK op de weg, twee zeges bij de dames elite… Bij mijn eerste zege dacht ik dat ik geluk had gehad, maar in die tweede koers kenden ze mij toch al… Dat had ik nooit verwacht als eerstejaarsjuniore”, aldus Vanhove, die bij VW Schijndel blijft. “Dankzij mijn Nederlandse ploeg heb ik enorme stappen gezet. Ik blijf dus zeker en hoop volgend jaar nog een stap vooruit te zetten.”

Na het EK piste volgt het BK tijdrijden op de weg om daarna een rustperiode in te lassen, want in december volgen alweer de BK’s op de piste.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.