Juniore Marith Vanhove kroont zich in madison én 500 meter tot Europees pistekampioene

Marith Vanhove. © gf
Stijn Moerman

Op de Europees pistekampioenschappen in het Italiaanse Fiorenzuola veroverde Marith Vanhove (17) als eerstejaarsjuniore maar liefst twee gouden medailles. Maandag domineerde ze met Katrijn De Clercq de ploegkoers en een dag later zette de talentvolle Izegemse de beste tijd neer op de 500 meter.

“Het begint geleidelijk aan door te dringen”, lacht Marith Vanhove woensdagmiddag, terwijl ze met de wagen op de terugweg is uit Italië. “Katrijn De Clercq en ik hadden onze truien gisterenavond aan de spiegel in onze kamer gehangen, zodat we ze meteen zouden zien als we wakker werden. Het was alsof we uit een droom ontwaakten. Gisteren was het echt nog onwezenlijk dat ik twee Europese titels veroverd had… Of we die gevierd hebben? Neen, we hebben nog geen tijd gehad. Ik heb mijn vreugde wel kunnen delen met mijn mama Nathalie Croubels, die aanwezig was, maar het was laat toen we in het hotel waren en we moesten onze koffers nog pakken. Maar we zullen het in de loop van de week nog wel vieren.”

De 17-jarige Izegemse had vooraf voorspeld dat een podium in de madison of ploegkoers zeker mogelijk was. Maar dat het goud zou worden… “Natuurlijk droom je wel van die eerste plaats, maar je weet nooit hoe sterk de andere landen zullen zijn. Met het podium waren we dus al tevreden. Het was afzien, want we stonden met negen verschillende landen in de finale. Er kwam dus wat stress bij kijken. Maar we reden sterk en wisten als enige land in alle sprints punten te pakken.”

Titel in favoriete nummer

Maar haar Europese titel op de 500 meter betekent nog iets meer voor Marith Vanhove. “Die 500 meter is met voorsprong mijn favoriete nummer op de piste. Dat ik dan net in die discipline het goud kan veroveren… Bovendien moest ik de spits afbijten in de eerste heat, waardoor het heel lang wachten was. Bij de start van de laatste heat wist ik wel al dat ik zeker was van het podium, maar dan hoop je natuurlijk op meer. Ik durfde echt niet meer te kijken, want wereldkampioene Marie-Divine Kouamé Taky nam aan die laatste heat deel. Pas bij het horen van de tijden durfde ik opnieuw mijn ogen te openen. Ik had er meer stress voor dan voor mijn eigen wedstrijd…”

Twee overwinningen op de weg bij de dames elite, zilver op het EK voor juniores op de weg in Plouay en nu deze twee Europese pistetitels. Het seizoen van Vanhove kan dus niet meer stuk. “Ja, het is ongelofelijk. Deze twee Europese truien zullen een mooi plaatsje krijgen in huis. Dit is het mooiste wat ik tot nu toe in mijn carrière verwezenlijkt heb. Hopelijk kunnen we het seizoen nog in schoonheid afsluiten op het BK tijdrijden voor jeugd in Borlo, maar dat zien we dan wel. Eerst nog wat genieten van deze triomf”, glundert de immer sympathieke juniore uit Izegem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.