Juniore Marith Vanhove is klaar voor haar eerste EK

Marith Vanhove liet als eerstejaarsjuniore al enkele flitsen zien. © foto JCR
Tom Vandenbussche

Volgende week mag Marith Vanhove (17) voor het eerst deelnemen aan een Europees kampioenschap op de weg. Maandag om 9 uur werkt de Izegemse er de tijdrit af, vrijdag volgt vanaf 9 uur de wegrit bij de dames juniores.

“Of ik al uitkijk naar de start van het nieuwe schooljaar?” Marith Vanhove moet lachen als we haar een onverwachte openingsvraag stellen. “Eigenlijk wel. Het is mijn routine en die routine is de voorbije maanden weggevallen. Sinds maart ben ik niet meer naar school moeten gaan. Alleen de zesdejaars hebben in juni nog even les gekregen. Ik als vijfdejaars niet. Toch heb ik geprobeerd zoveel mogelijk structuur in mijn leven te behouden. ‘s Ochtends deed ik mijn schoolwerk, ‘s namiddags ging ik trainen en ‘s avonds was er tijd voor wat ontspanning, zoals Netflix.”

Driedaagse Nederland

Voor het zover is, wacht haar eerste internationale kampioenschap: het EK in Plouay. Maandag om negen uur werkt Vanhove er de tijdrit over 25,6 km af, vrijdag volgt vanaf negen uur de wegrit over 68,25 km. De conditie is alleszins van de partij, want de tweevoudige WestSprint-laureate heeft haar debuut als juniore niet gemist. Zo won ze in juli meteen haar eerste wedstrijd tussen de dames elite en ook afgelopen weekend was ze aan het feest tijdens een driedaagse in Nederland, de MtD Tour Feminin.

“Ik ging er zonder verwachtingen naartoe en zag het vooral als een goed trainingsweekend in functie van het EK. Het was ook de eerste keer dat ik met mijn Nederlandse ploeg samen koerste. We moesten drie criteriums van anderhalf uur op een rondje van een kilometer en een tijdrit over 2,2 km afwerken. Blijkbaar ging het niet slecht, want na drie dagen had ik de gele én groene trui in mijn bezit.”

Finale van de wegrit

Het EK in Bretagne wordt echter een grote onbekende, ook voor Vanhove. “Ik probeer er zonder druk en stress naartoe te leven. Door de coronacrisis weet niemand wat daar te wachten staat. De tijdrit lijkt sowieso niet op mijn maat geschreven. Die is 25 km lang en gaat serieus bergop, terwijl ik nog nooit eerder langer dan 15 km tegen de klok gereden heb. In de wegrit zou ik dan weer graag de finale rijden.”

Vanhove kreeg de voorbije weken nog meer goed nieuws te horen: het EK piste zal dan toch kunnen plaatsvinden, van 6 tot en met 11 oktober in Forli. “Ik zal me vooral focussen op de 500 meter, de ploegkoers en de ploegenachtervolging. We hebben een goede ploeg met ook Julie De Wilde, Katrijn De Clercq en Sara Maes. Misschien kunnen we in Italië zelfs voor een medaille gaan.

Bondscoach Willems

Ook bondscoach Ludwig Willems gelooft in de wielertoekomst van Marith Vanhove. “Als eerstejaars vind ik ze best wel indrukwekkend voor de dag komen. Marith is heel explosief. Wat ze vorig weekend op Nederlandse bodem opnieuw liet zien, laat het beste vermoeden. Ze kan ver komen. Als sprintster heeft ze absoluut kwaliteiten. Voor dit EK wil ik wel afwachten hoe ze het parcours zal verteren. Maar als ze kan overleven, maakt ze zeker een kans“, aldus Willems. (TVB)