Junior Joppe Finaut wil zich tonen voor eigen volk in Gistel

Joppe Finaut. © foto Coghe
Redactie KW

Eerstejaarsjunior Joppe Finaut (17) hoopt zich dit seizoen te tonen in ontsnappingen. De Gistelnaar bleef tijdens de lockdown rustig aan de conditie schaven, maar begon recent wat te sukkelen met de knie. “Het voelt al beter nu ik naar de kinesist ga.”

Voor alle renners was het dit voorjaar een uitzonderlijk lange periode zonder wedstrijden. “Enkel de eerste weekjes heb ik een beetje minder gefietst, maar voor de rest ben ik blijven trainen. We kregen ook trainingsschema’s van de ploeg. De conditie is goed nu, al ben ik nog niet helemaal scherp.” Zoals vele anderen liet Joppe Finaut zich verleiden tot een kleine corona-uitdaging. “Rond Pasen heb ik samen met een vriend een paashaas gemaakt op Strava (lacht).

De junior van CT Houtland-Westkust hervatte zijn seizoen al op 1 juli in Dikkebus. Vooral een hectische en snelle start vielen hem op. “Na 100 meter was er al een valpartij, ik was blij dat ik er niet bij lag. Daarna heb ik zelf wel wat pech gekregen. Mijn ketting sprong een paar keer af, dat zijn dingen die jammer genoeg eens kunnen gebeuren.”

De laatste weken moest Finaut ook wat gas terugnemen. “Ik heb een beetje gesukkeld met mijn knie. Het zijn eigenlijk scheurtjes in de spieren. Het voelt al veel beter nu ik naar de kinesist ga.”

Klimmerstype

Het ingekorte seizoen telt gelukkig nog heel wat lekkernijen voor de eerstejaarsjunior uit Gistel. “Maandag rij ik de ploegentijdrit in Zolder. Daar willen we ons met de ploeg natuurlijk tonen”, aldus Joppe Finaut. “Donderdag koers ik dan in Gistel, altijd speciaal wanneer de familie en vrienden komen kijken. Het is dan ook mijn bedoeling om mij te tonen en mee te springen in een ontsnapping. Ook het BK in Middelkerke is belangrijk, want dat is een thuiskoers voor de ploeg.”

Joppe Finaut hoopt zich vooral in de lastigere koersen te onderscheiden. “Ik ben meer een klimmerstype. De wedstrijden in Vresse en Herbeumont spreken me dus aan. Ik probeer trouwens ook regelmatig met vrienden naar de (Vlaamse) Ardennen te gaan, om toch wat bergop te kunnen rijden. Dit jaar waren we van plan om een ministage te houden in de Vogezen, maar door corona is dat jammer genoeg niet gelukt.” (AC)

Juniores en nieuwelingen in Gistel

Op donderdag 23 juli vindt in Gistel de Ereprijs Sylvain Maes plaats, een organisatie van Cycling Team Houtland-Westkust met Sportclub Gistel. Start nieuwelingen om 17 uur, vermoedelijke aankomst om 18.15 uur. De juniores beginnen eraan om 19 uur en finishen omstreeks 20.30 uur. De nieuwelingen rijden 15 ronden van 3,6 km, de juniores rijden 22 ronden van 3,6 km.

Parcours: Sportstraat, Zomerloosstraat, Kerkstraat, Hoogstraat, Tempelhofstraat, Koolaerdstraat, Nederen Heirweg, Nieuwpoortsesteenweg, Stationsstraat, Sint-Jans-Gasthuisstraat, Vaartstraat, Sportstraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier