Junior Jelle Vermoote wil zondag top tien halen in Wereldbeker Koksijde

Jelle Vermoote. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Tweedejaarsjunior Jelle Vermoote start zondag in de wereldbekermanche van Koksijde. De Pervijzenaar, die net naast het podium strandde op het EK in het Nederlandse Rosmalen, hoopt stiekem op een uitschieter.

“In de A-crossen zoals in Ruddervoorde en in Gavere heb ik momenteel nog niet kunnen tonen wat ik waard ben”, begint de 17-jarige Jelle Vermoote. “Niet dat ik pech kende of iets anders de oorzaak vormt. Het lukte gewoon niet. Daardoor zijn mijn klassementsambities in de Superprestige getemperd. Toch kon ik me in de nationale selecties van bondscoach Sven Vanthourenhout nestelen. Zo mocht ik vorig seizoen al een paar keer proeven van het internationale werk. In die wedstrijden gaat het daarentegen wel goed.”

Internationaal werk

“In de eerste manche van de Werelbeker in het Zwitserse Bern was ik op weg naar een podiumplaats. Jammer genoeg gooide een lekke tube net na de materiaalpost in de laatste ronde roet in het eten. Uiteindelijk moest ik me neerleggen bij een vijfde plaats en daar ik was ik eerlijk gezegd toch tevreden mee. Een kleine verrassing. Op het EK in Rosmalen kon ik mijn prestatie bevestigen. Het was een snelle wedstrijd door het droge parcours. In een sprint moest ik nipt de duimen leggen tegen Thibau Nys”, blikt Vermoote terug. “Afgelopen zaterdag in Tabor probeerde ik mijn vijfde plaats in de Wereldbeker te verdedigen. Ik kwam als twaalfde over de meet waardoor ik gezakt ben in de stand. Ik had graag in de eerste tien geëindigd.”

“Zondag wil ik me in het zanderige Koksijde tonen voor eigen publiek. Het is slechts een half uur fietsen vanuit Pervijze. Sowieso wil ik een toptienplaats bemachtigen en ergens droom ik heimelijk van meer. Een podiumplaats zou boven de verwachtingen zijn. Het zand ligt me alvast en bovendien doe ik het ook graag. Vorig jaar moest ik als eerstejaarsjunior helemaal vanachter starten waardoor een goede uitslag onmogelijk was. Ik werd toen 24ste.”

Nieuwe ploeg

“Op het BK in Koksijde kon ik wel wedijveren met de beteren. Aan een zesde plaats algemeen en een virtuele tweede stek bij de eerstejaars trek ik me op om er zondag iets van te maken. Afgelopen woensdag heb ik het parcours nog eens verkend. Na Koksijde volgt er een weekend zonder cross. Daarnaast kan ik melden dat ik straks de overstap maak naar Acrog-Pauwels Sauzen Balen BC, het opleidingsteam van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. Mijn huidige ploeg Team Mahieu-Kona-Vandermeeren steunt me volop in mijn beslissing. Het was tijd voor een stap hogerop”, rondt de leerling van het VTI in Veurne het gesprek af. (JV)