Junior Jan Van Dyck sterk in Boucle de l’Oise en mikt nu op het BK

Jan Van Dyck hielp kopman Tom Day aan eindwinst in Boucle de l'Oise. © foto Bart
Redactie KW

Eerstejaarsjunior Jan Van Dyck is met een goed gevoel uit de coronastop gekomen. De 17-jarige Oostendenaar reed zich afgelopen weekend in de Boucle de l’Oise helemaal leeg voor zijn kopman Tom Day. “Het werk heeft geloond, dus hebben we dat met heel de ploeg gevierd.”

De overstap van de nieuwelingen naar de juniores is voor Jan Van Dyck moeiteloos verlopen. Bij zijn debuut in Kuurne-Brussel-Kuurne stond hij onmiddellijk zijn mannetje. “Ook de wedstrijd in De Klijte ging me heel goed af. Het is plezanter koersen. De wedstrijden zijn ook tactischer en professioneler, dat ligt me wel.” Na die eerste wedstrijden zorgden de coronamaatregelen echter voor een ongewoon lange onderbreking. “Tijdens de lockdown heeft mijn coach Youri Bultynck me eerst gas laten terugnemen. Anderen zijn wel volle bak blijven trainen en moeten dat nu soms bekopen. Ik deed wat meer duur- en looptrainingen, een beetje zoals in de winter. Op het einde was het terug wat meer interval.”

Boucle de l’Oise

Afgelopen weekend stond de Oostendenaar met FlandersColor-Galloo Team aan de start van de Boucle de l’Oise. De Franse rittenwedstrijd wordt ook Trophée Arnaud Coyot genoemd, naar de streekrenner die in 2013 het leven liet bij een verkeersongeval. “Onze ploegleider Nico Mattan heeft daar inderdaad over verteld. Hij kende Arnaud Coyot redelijk goed uit hun tijd bij Cofidis. We hebben aan de start ook een ex-prof van AG2R ontmoet, ook een goede vriend van hem.”

“De eerste etappe had ik een redelijk goed gevoel. Het doel was om onze kopman Tom Day geen tijd te doen verliezen, wat ook gelukt is. In de tijdrit voelde ik wel dat ik nog wat koersritme miste, al zit de conditie wel in stijgende lijn.” De tijdrit werd gewonnen door de Britse kopman, waardoor het scenario voor de derde etappe duidelijk was. “We wisten direct dat het in de namiddag werkendag zou zijn. We hebben alles gegeven om de trui te houden. Ik heb dat wel bekocht in de finale, maar het is heel plezant als het werk loont. We waren uiteraard heel blij met die eindzege.”

Focus op BK

De eerstejaarsjunior richt zijn blik nu volledig op het aankomende Belgisch kampioenschap. “Het is verhuisd van Middelkerke naar Koksijde, maar het blijft toch in de buurt. Ik wil mee de koers proberen te maken. Me laten zien en een mooie wedstrijd rijden, dat is het belangrijkste. Een BK is toch altijd onvoorspelbaar.” De vele afgelastingen maken de voorbereiding op de titelstrijd wel lastiger. “Soms is het moeilijk om de focus te houden, maar mijn coach zorgt dat ik hard blijf werken. Ik wil nu eigenlijk gewoon zoveel mogelijk koersen. We zullen de komende weken daarom wat meer richting Frankrijk en Wallonië trekken, want daar worden wedstrijden precies toch rapper toegelaten dan in Vlaanderen“, besluit Jan Van Dyck. (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier