Junior Gerben Dewinter reed met La Philippe Gilbert zijn eerste UCI-wedstrijd

Gerben Dewinter. © gf
Redactie KW

Philippe Gilbert was er afgelopen weekend niet bij in Luik-Bastenaken-Luik, maar La Philippe Gilbert Juniors, een internationale UCI-koers, vond wel gewoon plaats. Gerben Dewinter was één van de West-Vlamingen aan de start en deed het lang niet onaardig. De eerstejaarsjunior van Gaverzicht-Be Okay beëindigde de lastige tweedaagse op een 58ste plaats.

Hij heeft er bijna een heel seizoen op moeten wachten, deelnemen aan zijn eerste UCI-koers. In een normaal jaar was dat er al lang van gekomen. Gerben Dewinter werd dit voorjaar door zijn ploeg geselecteerd om deel te nemen aan Danilith Nokere Koerse. De wedstrijd had moeten plaatshebben op zaterdag 14 maart, maar een paar dagen eerder besliste de overheid om alle sportwedstrijden af te gelasten. “Ik word er nog altijd een beetje ambetant van als ik eraan terug denk“, lacht Gerben. “Gelukkig konden we deze zomer toch wat koersen. Het was niet zoals in een normaal seizoen, maar het was beter dan niets. En overal waar ik startte, lag het niveau enorm hoog en werd er ontzettend rap gereden. Ik heb telkens geprobeerd om mee de koers te kleuren, maar weggeraken was niet gemakkelijk.”

Sterk deelnemersveld

Ook het voorbije weekend gaf de 17-jarige Voormezelenaar weer het beste van zichzelf. La Philippe Gilbert is een tweedaagse UCI-koers in de Ardennen. Op dag één stond een rit van 82 km met twee keer de Côte de la Gleize op het programma, op de tweede dag moesten er zes hellingen beklommen worden over een afstand van 118 km. “De eerste rit was ik vertrokken met enorm slechte benen”, blikt Gerben Dewinter terug. “Gelukkig kwam ik er snel door en kon ik me in het peloton goed staande houden. Dan was de tweede etappe een pak lastiger. Een hele dag op en af en dat in verschrikkelijke weersomstandigheden. De eerste twee hellingen zat ik goed vooraan, maar op de derde zat ik iets te ver toen het peloton scheurde. Daarna was het vooral afzien.”

“Uiteindelijk reden maar 69 renners de koers uit en werd ik 58ste in het eindklassement. Een prestatie waar ik zeker tevreden mee ben, want er stonden een pak sterke renners aan de start: de junioren van AG2R, Joseph Pidcock, de broers Vinokurov, de top van België… Ik ben heel blij dat ik door mijn ploeg geselecteerd werd om deel te nemen aan deze topkoers. Volgend jaar graag meer van dat”, besluit de eerstejaarsjunior van Gaverzicht-Be Okay. (BVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier