Julie Van De Velde rijdt Giro met focus op oktober

Julie Van De Velde (27) rijdt vanaf vandaag de Giro Rosa. Vorig jaar werd de Aartrijkse van Lotto-Soudal Ladies nog knap 17de in de eindstand. “Maar ditmaal gaat Julie niet voor een klassement”, zegt haar trainster Lieselot Decroix.

Julie Van De Velde rijdt de Giro. (foto Belga) © belga

“Vorig jaar hadden we natuurlijk een iets andere planning en viel de Giro voor vrouwen in juli. Toen gingen we echt voor een mooi klassement en wilden we zien hoever ze daarin kon komen. Dit seizoen staan alle koersen door de coronacrisis op elkaar gepropt en is het niet de bedoeling om voor een klassement te gaan. Julie is vorig jaar heel diep moeten gaan om die ereplaats te bemachtigen. Zeker nu, met de week erna al het week en meteen erna de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, is het beter om hier en daar een rit uit te kiezen.”

Decroix reed tijdens haar carrière ook de Ronde van Italië voor vrouwen. “Ik zie dat het parcours zich in deze editie vooral in het midden en zuiden van Italië af”speelt. De tweede rit loopt door Toscane en over een soort van Strade Bianche. Voor de rest oogt het niet heel lastig, maar in Italië is de term vlak in het roadbook niet altijd een garantie op een vlakke rit”, lacht Decroix.

Mentale aspect

Ook voor Van De Velde, die dit jaar voor het eerst van een profstatuut geniet, is het door corona een moeilijk seizoen. “Haar focus lag in 2020 volledig op de Olympische Spelen in Tokio, maar die werden uitgesteld. Het was daarna maandenlang heel moeilijk om te plannen in tijden waarin er niets te plannen viel. Dat mentale aspect mag niet onderschat worden.”

Julie Van De Velde rijdt Giro met focus op oktober
© BELGA

Decroix en Van De Velde maakten van de gelegenheid gebruik om een aantal zaken uit te testen. Aerodynamica op de tijdritfiets bijvoorbeeld. En voor de eerste keer in haar leven trok ze op hoogtestage. In juli was Isola 2000 de bestemming. “Net erna reed ze een heel goede Strade Bianche, maar daarna is ze wat ziekjes geworden. Het EK in Plouay verliep niet helemaal zoals we gehoopt hadden. Al kende ze door een valpartij wel pech in de wegrit en kon ze haar kansen niet verdedigen. Het is een moeilijk seizoen. Maar als Julie fris aan deze Giro kan beginnen, zie ik haar in staat om nog een goeie oktobermaand te hebben.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.