Julie Van De Velde naar Jumbo-Visma: “Unieke kans”

© belga
Tom Vandenbussche

Team Jumbo-Visma heeft haar damesploeg voor 2021 bekendgemaakt. Marianne Vos is de blikvangster, maar de Nederlandse ploeg telt ook één Belgische renster: Julie Van De Velde. “Dit is een unieke kans”, benadrukt het 27-jarige Aartrijkse talent.

Van De Velde is een gewezen atlete. Als veldloopster eindigde ze in het voorjaar van 2016 zelfs op het podium van het BK veldlopen, na Louise Carton en Veerle Dejaeghere. Blessureleed noopten haar echter tot een overstap naar haar andere passie, de fiets. In het najaar van 2016 reed ze haar eerste cross. Op het BK veldrijden in Oostende in 2017 haalde ze knap de top tien.

Ook op de weg deed Van De Velde het meteen verre van onaardig. Al vlug lijfde Lotto-Soudal haar in. In 2019 volgde haar definitieve doorbraak met ereplaatsen in onder meer de Giro Rosa, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl. Dit jaar was de kinesitherapeute van opleiding voor de eerste keer voltijds als profrenster aan de slag, maar vielen de resultaten tegen. De Aartrijkse kende, ondanks enkele flitsen, een moeilijke campagne, viel enkele keren op het verkeerde moment ziek uit en besliste om haar seizoen na Luik-Bastenaken-Luik vroegtijdig stop te zetten.

“Ik heb intussen twee weken gerust en ook de komende twee weken zal ik nog niets doen. Na Luik voelde ik dat het niet meer ging en heb ik de klik gemaakt. Ik voelde al een tijdje dat mijn lichaam tegenpruttelde. Ik zat niet goed in mijn vel. Dat is ook gebleken uit mijn bloedwaarden. In november zal ik de trainingen hervatten met enkele duurlopen en alternatieve sessies. De wegfiets laat ik nog een tijdje aan de kant staan.”

Julie Van De Velde naar Jumbo-Visma:
© BELGA

Vorig jaar al in contact

Van De Velde kwam vorig jaar al in contact met Esra Tromp, de manager van het kersvers opgerichte damesteam van Jumbo-Visma. “Zij was toen aan de slag bij Parkhotel Valkenburg, waar Sofie De Vuyst voor uitkwam. Zo heb ik Esra leren kennen, maar uiteindelijk heb ik er toen voor gekozen om bij Lotto-Soudal te blijven. Blijkbaar was ze me nog niet vergeten, want na de Strade Bianche van begin augustus kreeg ik een berichtje van haar met de vraag of ik al vooruitzichten voor 2021 had. Zo zijn we weer aan de praat geraakt. Als je ziet hoe straf de mannen van Jumbo-Visma presteren, is dit een unieke kans. De damesploeg bestaat nu dan wel nog niet, alles van kennis zal gedeeld worden. Ik kijk er nu al naar uit.”

Julie Van De Velde naar Jumbo-Visma:
© BELGA

Bij Jumbo-Visma wordt Van De Velde ploegmate van niemand minder dan Marianne Vos. “De ploeg bestaat vooral uit Nederlandse meisjes die nog niet tot de top behoren, maar wie weet kunnen ook zij nog verder doorgroeien”, besluit de Aartrijkse, die bij Jumbo-Visma een halftijds profcontract krijgt. Of haar halftijds profcontract bij Sport Vlaanderen verlengd wordt, is voorlopig onduidelijk. “Die beslissing valt altijd laat op het jaar. Ik heb een minder jaar achter de rug, maar door corona hebben we ook niet alles kunnen rijden. Afwachten dus.”

Ook Lieselot Decroix

Van De Velde is overigens niet de enige Belgische bij Jumbo-Visma. Lieselot Decroix, ex-profrenster, trainster van Van De Velde en cocommentator bij Sporza, wordt racecoach. “Dit is een mooie kans om opnieuw professioneel aan de slag te gaan in het wielrennen. Zeker bij zo’n team. Een team met heel veel kennis en ervaring. Ik kon moeilijk neen zeggen. De ambities zijn om een ploeg te bouwen, want de renners die we nu hebben, zijn niet de grootste namen, maar hebben wel veel kwaliteiten. De bedoeling is om over x aantal jaren de beste ploeg te zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.