Julie Van De Velde aan de slag in het Baskenland

Julie Van De Velde (24) uit Aartrijke begint vandaag met haar ploeg Lotto-Soudal Ladies aan de vierdaagse Elakumeen Bira in Spaans Baskenland, een wedstrijd die deel uitmaakt van de WorldTour. “Het niveau zal hoog liggen”, aldus Van De Velde.

© VDB

Julie maakte pas vorig jaar de overstap van atletiek naar wielrennen. Halfweg het seizoen trad ze toe tot het Lotto Soudal-team. 2018 is dus haar eerste volledige seizoen in dienst van de ploeg en dit voorjaar debuteerde ze in heel wat wedstrijden. “Ik kijk met gemengde gevoelens terug op het voorjaar”, opent Van De Velde.

“Door de combinatie werk en wielrennen kampte ik de voorbije maanden met oververmoeidheid”

“Door de combinatie werk en wielrennen kampte ik de voorbije maanden met oververmoeidheid. Ik ben echter heel blij met alle ervaringen die ik heb opgedaan, ook al ontbraken de uitschieters. Ik deed heel veel parcourskennis op in de voorjaarskoersen. Daarnaast heb ik ook mijn daaltechniek bijgeschaafd en heb ik meer zelfvertrouwen om in een peloton te rijden.”

Ardense drieluik

“Ik heb voor de eerste keer het Ardense drieluik gereden”, vervolgt de Aartrijkse kinesiste. “In de Amstel Gold Race had ik jammer genoeg een slechte dag. Omdat ik te veel achterstand had, moest ik de wedstrijd verlaten. Dat was een zware ontgoocheling. In de Waalse Pijl voelde ik me gelukkig beter en behaalde ik een plaats in de top 50.”

“In Luik-Bastenaken-Luik kwam ik als eerste boven op de Côte de la Vecquée”

“In Luik-Bastenaken-Luik koos ik voor de aanval. Ik kwam als eerste boven op de Côte de la Vecquée en dat gaf een mooi gevoel. Nadat ons groepje door het peloton was ingehaald, had ik geen kracht meer in de benen om een goede uitslag te rijden. Maar ik ben blij dat ik een tijd voorop kon rijden. Vooraf hadden we het parcours van de drie wedstrijden al verkend, maar nu heb ik ook de ervaring van hoe er op die wegen gekoerst wordt. Dat neem ik mee voor de volgende jaren.”

Top tien in Tsjechië

“Na de Ardennenklassiekers nam ik met de Belgische ploeg deel aan de Tsjechische rittenwedstrijd Gracia Orlová”, haalt Van De Velde aan. “De aankomst van de vierde etappe lag me, met een lange beklimming waar ik me goed kon positioneren. Zo kon ik vooraan postvatten voor de laatste kilometers. Mijn achtste plaats in die rit gaf me vertrouwen.”

“In de tijdrit van zondag zal ik zeker voluit gaan, omdat ik van die discipline houd en mezelf daarin nog verder wil ontwikkelen”

“Na mijn terugkeer uit Tsjechië laste ik vijf dagen rust in vooraleer ik opnieuw met duurtrainingen begon. Met de Belgische bond trokken we deze maand vier dagen op stage naar de Vogezen om klimritme op te doen. Nu sta ik aan de start van Durango (ze werd er gisteren 56ste in de UCI 1.2-wedstrijd, red.) en Bira. Het is de eerste keer dat ik in het Baskenland ben. Ik ben benieuwd naar de beklimmingen. Bira is een WorldTour-wedstrijd en ik besef dat ik daarin nog geen hoge verwachtingen mag koesteren. Het niveau zal hoog liggen. Daarom pin ik me niet vast op prestaties. Ik wil hier ervaring opdoen zonder mezelf druk op te leggen. In de tijdrit van zondag zal ik zeker voluit gaan, omdat ik van die discipline houd en mezelf daarin nog verder wil ontwikkelen. Ik zal alles geven zondag en dan wel zien waar ik strand.”

Julie Van De Velde aan de slag in het Baskenland
© VDB

Met Valerie Demey uit Oostkamp en Ann-Sophie Duyck uit Hulste rijden nog twee West-Vlaamse meisjes in het Baskenland. Ook Kelly Van den Steen, de vriendin van veldrijder Michael Vanthourenhout, start er.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.