Julian Alaphilippe zakt naar vijfde plaats in de Tour: “Voor mij is het alles of niets”

Julian Alaphilippe, protegé van Patrick Lefevere trok als geletruidrager de Alpen in en hield ook in de eerste bergetappe nog stand, maar in de chaotische rit van vrijdag boog hij finaal toch het hoofd. Zaterdag zakte de Fransman van Deceuninck – Quick-Step in de laatste Alpenrit nog van de tweede naar de vijfde plaats in de eindstand, na een Tour waarin hij het merendeel in het geel had gereden.

© belga

De Colombiaan Egan Bernal (Team Ineos) mocht zaterdag na de laatste bergrit van de Ronde van Frankrijk een nieuwe gele trui aantrekken en wint zonder ongelukken zondag zijn eerste Tour. De ritzege in Val Thorens ging naar de Italiaan Vincenzo Nibali (Bahrein – Merida).

De Belgen tonen zich

Na de inkorting van de negentiende etappe werd ook de laatste bergrit van de Tour stevig bijgewerkt door de modderstromen die het noodweer vrijdag hadden veroorzaakt. Er schoot na het schrappen van onder meer de Cormet de Roselend nog amper 59 kilometer over, al stond de slotklim naar Val Thorens garant voor ruim 33 kilometer klimmen.

Ook op de voorlaatste dag toonden de Belgen zich. In een ruime kopgroep die kort na de start in twee schuiven ontstond, waren Dylan Teuns, Kevin Van Melsen, Frederik Backaert, Jens Keukeleire en Jasper Stuyven mee. Tim Wellens en Thomas De Gendt misten de boot en gingen vergeefs in de counter. Veel meer dan tweeënhalve minuut voorsprong konden de vluchters niet uitlopen in de vlakke aanloop richting klim.

Julian Alaphilippe zakt naar vijfde plaats in de Tour:
© BELGA

Team Jumbo – Visma was duidelijk met een plan van start gegaan: Steven Kruijswijk, de vierde in het klassement, nog op het podium krijgen. George Bennett en Laurens De Plus zorgden van bij het begin van de klim voor een stevige uitdunning in het peloton. Toen de Belgische klimhulp het tempo verder opschroefde na een aanval van Marc Soler, bracht hij zelfs Julian Alaphilippe in de problemen op dertien kilometer van de top. Alarmfase rood voor diens tweede plek in het klassement.

Voorin was Nibali met voorsprong de beste klimmer. In de slotkilometers slaagde hij er als enige vluchter in zijn voorsprong van een minuut te verdedigen, goed voor zijn zesde ritzege in de Tourgeschiedenis. Achter zijn rug snelden Alejandro Valverde en Mikel Landa in het steile slot nog naar plaatsen twee en drie van de rit, maar dat verviel in het niets bij de finish van Bernal en Geraint Thomas achter hun rug: hand in hand vierden de twee ploegmaats hun eerste en tweede plek in het klassement.

Alles gegeven

Kruijswijk kon geen slotoffensief meer plaatsen, maar finishen in de staart van de groep van de klassementsrenners volstond voor de Nederlander om naar plaats drie te wippen. Alaphilippe finishte pas als 26e, op 3:17, en ziet in de stand ook Emanuel Buchmann voorbijkomen. Zonder ongelukken finisht de Fransman als vijfde in Parijs. Bernal kan met geel en wit naar de galarit op de Champs-Élysées van zondag, Peter Sagan met groen en Romain Bardet met de bolletjestrui.

Julian Alaphilippe zakt naar vijfde plaats in de Tour:
© BELGA

Alaphilippe heeft naar eigen zeggen alles gegeven. “Het was moeilijk om beter te doen”, gaf de Fransman toe. “Ik had verwacht dat ik op een bepaald moment de rol zou moeten lossen, maar ik heb het toch maar lang volgehouden. Ik ben echt fier op het werk dat mijn ploeggenoot Enric Mas voor mij opgeknapt heeft, want zonder zijn hulp was ik vandaag op een kwartier geëindigd.”

“Dat is ook een beetje mijn karakter: voor mij is het alles of niets. Voor de rit stond ik nog tweede in de stand. Of ik nu tweede word, of vijftigste, dat is hetzelfde voor mij. Ik heb er nog voor gevochten omdat ik me achteraf niets wou beklagen. Ik mag dan ook trots zijn op mijn tour, het was veel mooier dan ik verwacht had. Als je me dat voor de start verteld had, had ik je nooit geloofd. Waarom zou ik gefrustreerd moeten zijn? Ik ben trots op hetgeen ik neergezet heb. En wat we als ploeg gedaan hebben, die zogezegd niet gewapend was om een klassement te rijden. We hebben hier uitzonderlijke momenten beleefd. Hiervan moeten we dus genieten.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.