Joyce Vanderbeken uit Zwevegem hoopt zaterdag op BK veldrijden op nieuwe driekleur

Joyce Vanderbeken hoopt zaterdag in Antwerpen op een nieuwe driekleur: "Die van de werkende mensen", aldus de Zwevegemse. (foto Getty Images) © Getty Images
Stijn Moerman

Joyce Vanderbeken staat dit weekend met ambitie aan de start van het Belgisch kampioenschap veldrijden in Antwerpen.

De 35-jarige Zwevegemse, die elf jaar geleden in Ruddervoorde de piepjonge Sanne Cant van de driekleur hield, hoopt er zelfs met een tricolore trui naar huis te komen. “Er is dit jaar een trui voor clubploegen, zeg maar voor de werkende mensen. Daar maak ik kans op”, aldus de dames elite van Bike Advice-Itaf CT, die maandag ook in Otegem aan de start verschijnt.

“Vorige zondag ben ik al enkele rondjes gaan rijden op het parcours van het komende Belgisch kampioenschap in Antwerpen en ik moet zeggen dat het een mooie omloop is”, opent Joyce Vanderbeken. “Sommigen zeggen dat er te weinig zand is, maar de wedstrijd zal volgens mij zwaar genoeg zijn als er gekoerst wordt. Wie goed kan sturen in het zand, is in het voordeel. En er ligt ook een bergje in de omloop waar we vijfmaal over moeten. Dat zal wel in de kleren kruipen. In de finale wordt het koersen op karakter, iets wat me wel ligt. Na mijn val in Pétange vreesde ik even voor het BK, maar ik ondervind geen last meer van de knie. Alleen de schaafwonde trekt nog wat tegen. Ik zal dus op volle kracht kunnen starten. Gelukkig maar, want er is dit seizoen een extra trui te winnen, een tricolore voor clubploegen. Zeg maar voor de werkende mensen. Ze maken er een onderscheid mee tussen de UCI-ploegen met profs en de rest. Op die trui kan ik misschien aanspraak maken…”

Extra BK-trui

“Wie de favorieten op de tricolore zijn? Ik denk dat Sanne Cant zonder problemen zal winnen. Daarachter wordt het een strijd tussen Ellen Van Loy en Laura Verdonschot voor de overige medailles. Maar op een kampioenschap weet je natuurlijk nooit. Zelf zou ik al heel tevreden zijn met een topvijfplaats algemeen. Ik besef dat dat moeilijk wordt, maar je moet met ambitie aan de start verschijnen. Hopelijk zal dat voldoende zijn voor de tweede trui die er te winnen valt. Het is een leuk extraatje in deze titelstrijd.”

“Maandag verschijn ik dan ook aan de start van de cross in Otegem. Deze thuiscross wil ik voor geen geld van de wereld missen. Mijn eerste vakantiedag van het jaar spendeer ik telkens aan deze wedstrijd. Maar dat doe ik met plezier. Gelukkig heb ik bij het Wit-Gele Kruis in Harelbeke fantastische collega’s die mij steunen in mijn sport. Bovendien ben ik gebrand op een goede prestatie voor eigen volk, want vorig jaar moest ik opgeven. Op de nationale titelstrijd in Kruibeke had ik immers mijn enkel verzwikt en kon ik niet meer lopen. Uiteraard geef ik me volledig op het BK in Antwerpen, waardoor ik waarschijnlijk minder fris aan de start sta in Otegem. Maar ik wil deze cross absoluut niet missen.”

WK-selectie?

“Mijn ambitie voor de rest van het seizoen? Ik hoop stiekem op een selectie voor het WK (in Zolder 2016 was ze er voor de laatste keer bij, red.)“, vertelt de Zwevegemse, die al jaren getraind wordt door Luc Wante, de man achter meerdere profrenners. “Ik weet niet of het mogelijk is, maar het zou een droom zijn die uitkomt. Mijn deelname aan het Europees kampioenschap in het Italiaanse Silvelle was al fantastisch en heb ik intens beleefd. Hopelijk kan dat ook nog eens op het WK. Ik denk niet dat ik een selectie zou gestolen hebben. Ik ben bezig aan mijn beste seizoen ooit. Ik behaalde al drie UCI-zeges, sta 26ste op de wereldranglijst en stond dit seizoen al zo’n tien keer op het podium. Zelfs in Ardooie. Ik presteer dus niet alleen in het buitenland. Het is wel leuk dat het ook de mensen niet ontgaat. Ik word vaak aangesproken over mijn goede prestaties dit seizoen. Een teken dat ik goed bezig ben. Nu dus nog een tweetal weken nagelbijtend afwachten op de WK-selectie van de wielerbond…”, besluit Joyce Vanderbeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier