Jonas Rickaert rijdt zondag zijn vierde Ronde van Vlaanderen: “Alpecin-Fenix mag voetje gerust naast de WorldTour-teams zetten”

Jonas Rickaert. © foto Belga
Tom Vandenbussche

In 2014 maakte Jonas Rickaert (26) als 19-jarige al zijn profdebuut bij Topsport Vlaanderen-Baloise, vooral in functie van de Olympische Spelen op de piste. Zes jaar later is de naar Beveren-Roeselare uitgeweken krachtpatser uit Sint-Eloois-Vijve uitgegroeid tot een heel waardevolle kracht bij Alpecin-Fenix, de ploeg van Mathieu van der Poel. In augustus schreef hij met Dwars door het Hageland zelfs een gereputeerde semiklassieker op zijn naam.

Jonas Rickaert was een veelwinnaar bij de jeugd. “Ik won bijna alles, maar vanaf de juniores is dat stilaan verminderd. Het werd almaar moeilijker om wedstrijden naar mijn hand te zetten, maar dankzij de pistewerking ben ik toch prof kunnen worden bij Topsport Vlaanderen-Baloise. En nu zijn we nog eens zes jaar later en ben ik voltijds wegrenner.”

Rickaert is aan zijn zevende seizoen als prof bezig, zijn tweede bij de ploeg van Christoph en Philip Roodhooft. “Alpecin-Fenix is een procontinentale ploeg, maar we mogen gerust ons voetje naast de WorldTour-teams zetten. Materiaal, kledij, begeleiding… alles is piekfijn geregeld. Het kan niet beter. En met Mathieu als kopman zitten we ook uitstekend. Zien winnen, doet winnen. Ik zit goed bij Alpecin-Fenix.”

“Nooit gedacht dat ik bij de profs een koers van dat kaliber zou winnen”

Dat is een understatement. In augustus won Rickaert, die door ploegtrainer Kristof De Kegel begeleid wordt, op knappe wijze Dwars door het Hageland, de Belgische semiklassieker over onverharde wegen. “Toen de lockdown begon, dacht ik echt dat we dit jaar niet meer zouden koersen. Maar ik ben altijd blijven trainen en toen de eerste koersen begonnen, stonden we er als ploeg meteen. En met Dwars door het Hageland kon ik zelfs een prachtige koers op mijn naam schrijven. Eerlijk? Ik had nooit gedacht dat ik bij de profs een wedstrijd van dat kaliber zou winnen”, benadrukt Rickaert, die de voorbije jaren enorm veel pech kende.

Rickaert heeft bij Alpecin-Fenix nog een contract tot eind 2022. Zondag verschijnt hij aan de start van zijn vierde Ronde van Vlaanderen. Vorig weekend werd hij 49ste in Gent-Wevelgem. Het geeft een vertekend beeld van zijn huidig vormpeil. Rickaert trok even ten aanval met Matteo Trentin, maar werd later door materiaalpech teruggeslagen. Daardoor miste hij de goede boot. “Je weet natuurlijk nooit zeker hoe je de Kemmelberg zal overleven, maar ik denk dat ik ver zou zijn geraakt. Misschien had ik zelfs mijn plaatsje in de kopgroep naast Mathieu en Gianni Vermeersch gehad, maar achteraf is het altijd makkelijk praten.”

Geen Paris-Roubaix

Na Brugge-De Panne van volgende week woensdag – als corona tenminste geen stokken in de wielen steekt – zit het seizoen van Rickaert erop. Geen Paris-Roubaix voor hem, want de Franse kasseiklassieker werd afgelast door corona. “Jammer, hé. Zeker voor onze ploeg, met Mathieu, Gianni Vermeersch, Tim Merlier en ik. In Dwars door het Hageland eindigden we met drie man in de top vijf. In de Antwerp Port Epic hadden we er twee die zo dicht eindigden. Ons positioneren kunnen we allemaal. Ik denk dat we daar naast Deceuninck-Quick-Step een van de sterkste blokken konden zijn. Het is wat het is. Over zes maanden is er opnieuw een Paris-Roubaix”, besluit Rickaert optimistisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier