Het bleef bij achtste plaatsen in de Scheldeprijs en de Tro Bro Léon. "Vooral die laatste, een slijtageslag met niet één lopende meter, was een deugddoende opsteker 14 dagen na een fout afgelopen Ronde van Vlaanderen, waarin ik er alles aan deed om mee te zijn met de vroege vlucht. Het lukte niet. Van die inspanning kon ik moeilijk bekomen, waardoor ik op de eerste passage van de Oude Kwaremont helemaal achterin verzeilde, niet meer kon opschuiven en in Oudenaarde opteerde voor de ploegbus."

Dubbel gevoel

"Ook de Vierdaagse van Duinkerke, waarin ik twee toptien- en evenveel 17de plaatsen behaalde, maakte iets goed. Op de voorlaatste dag maakte ik deel uit van de lange vlucht. Ik kende nochtans een barslechte dag en kon niet aanpikken bij het peloton dat ons bijhaalde. Ik arriveerde in Mont Saint-Eloi met twaalf minuten achterstand en verloor zo een mooie plaats in het klassement."

"Ik heb nog niets gehoord uit de WorldTour. Als dat op het einde van het seizoen nog zo is, vrees ik te zullen panikeren"

"Toch ben ik er rotsvast van overtuigd dat ik nu sterker ben dan een jaar geleden", benadrukt Jonas. "Maar mijn vijfde voorjaar had een meer voltooide symfonie moeten zijn. En neen, ik heb voorlopig niets gehoord uit de hoek van de WorldTour. Het is nog vroeg, dat wel. Maar als dat op het einde van het seizoen nog steeds zo is, vrees ik te zullen panikeren."

Panikeren, Jonas?! Je maakt het hele seizoen nog als 24-jarige door. Late roepingen beginnen er amper op die leeftijd aan. Nietwaar Oliver Naesen, uittredend kampioen van België? "Niet dat ik de neus ophaal voor een verlengd verblijf bij Sport Vlaanderen-Baloise. Zeker niet, want ik zit daar meer dan goed. Maar ik wil gauw de sporen drukken van de tientallen die deze opleidingsploeg als springplank aanwendden voor een stap hogerop. In die context zal ik er alles aan doen om dat nog dit jaar af te dwingen."

Andere GP Marcel Kint

"Van de Grote Prijs Marcel Kint, waarin ik komende zondag titelverdediger ben, verwacht ik niet al te veel", beseft Jonas. "Vorig jaar won ik in regen en wind. Nu wordt mild, maar niet al te warm lenteweer voorspeld. Leuk voor de toeschouwers en een heel mooie koers die ik - sorry mensen - zoveel liever in hardere omstandigheden zou betwisten. Dit is trouwens een andere koers dan vorig jaar, want toen vond ze een kleine vier maanden later plaats."

© BELGA

"Drie dagen later begint de Ronde van België, waarin ik Duinkerke hoop te herhalen: in Buggenhout en in Knokke-Heist naar een top tien spurten. Aan een klassement hoef ik, gelet op de hoogtemeters van de twee slotritten, niet te denken. Van de tijdrit van zowat elf kilometer op de derde dag in Bornem wil wel het beste maken."

"Op het BK moet top 20 haalbaar zijn. Of moet ik ook daar mijn heil zoeken in de vroege ontsnapping van de dag?"

"Nog belangrijker wordt het BK in Binche. Daar moet een top 20 best haalbaar zijn. Of moet ik ook daar mijn heil zoeken in de vroege ontsnapping van de dag? Het is kiezen of delen en na mijn wedervaren in Duinkerke laat ik het de dag zelf op mij afkomen", aldus de vijfdejaarsprof, woensdag nog derde in Puivelde.

Sta op, Jonas Rickaert, Vlaamse replica van Fabian Cancellara, aan wie je - net als vele anderen - als kampioen niet kunt tippen. Toch mogen velen je jouw intrinsieke capaciteiten benijden. Hou die de komende weken en maanden in ere. Je weet wat eraan vastzit.

Voor het eerst UCI 1.1-koers

Zwevegem Koerse vond voor het eerst plaats in 1930. In 2016 werd het opgenomen op de internationale wielerkalender van de UCI in de categorie 1.2. Vanaf dit jaar is het een UCI 1.1-wedstrijd.

Datum: zondag 20 mei. Afstand: 174,6 km. Start om 13 uur op Nelson Mandelaplein, Kortrijk. Aankomst omstreeks 17 uur in Bekaertstraat, Zwevegem.

Deelnemers: procontinentale teams (Burgos BH, Cofidis met Nacer Bouhanni, Dimitri Claeys en Bert Van Lerberghe, Roompot met Jan Willem van Schip en Brian van Goethem, Fortuneo-Samsic, Sport Vlaanderen-Baloise met Jonas Rickaert, Piet Allegaert, Edward Planckaert, Christophe Noppe en Benjamin Declercq, WB-Aqua Protect-Veranclassic met Maxime Vantomme, Veranda's Willems-Crelan met Stijn Devolder, Wanty-Groupe Gobert met Tom Devriendt en Timothy Dupont), continentale teams (Cibel-Cebon en Tarteletto-Isorex met Alexander Maes, Michiel Stockman en Louis Verhelst).

Parcours: 1 ronde van 33,9 km, 3 ronden van 28,8 km (via Bellegem, Sint-Denijs, Moen, Heestert, Otegem en Sint-Lodewijk-Deerlijk) en 5 ronden van 10,8 km (via Harelbekestraat, Avelgemstraat, Oude Bellegemstraat, Beekstraat, Cloetstraat, Bellegemstraat, Avelgemstraat, Ellestraat, Blokellestraat, Demeesterstraat, Otegemstraat, Theophiel Toyeplein, Deerlijkstraat en Bekaertstraat). (TVB)