Jonas Rickaert (21) rijdt in Dwars Door Vlaanderen thuismatch: “Gevraagd om deze koers te rijden”

Jonas Rickaert juicht in Bredene Koksijde Classic nadat ploegmaat Tim Merlier de wedstrijd wint.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Jonas Rickaert juicht in Bredene Koksijde Classic nadat ploegmaat Tim Merlier de wedstrijd wint.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Redactie KW

Woensdag staat Dwars Door Vlaanderen alweer op het programma. Aan de start verschijnt ook Waregemnaar Jonas Rickaert (21), ondertussen uitgeweken naar Roeselare. Rickaert reed zich in de kijker tijdens de Bredene Koksijde Classic, nu woensdag zit er misschien een vrijbuitersrol in.

“Ik mag wel zeggen dat het goed gaat nu, vrijdag kreeg ik nog eens de bevestiging dat ik in orde ben. Als je zegt dat ik een mooi aandeel heb in de overwinning van Tim, dan kan ik me daar wel in vinden. We hebben lang moeten werken om terug te keren uit de tweede groep, Tim incluis. Het is dan natuurlijk zeer mooi als die inspanningen kunnen verzilverd worden met een overwinning. Mijn rol in de ploeg is een soort van ‘wegkapitein’. Ik moet ervoor zorgen dat we samen zitten waar nodig, bijvoorbeeld als er een moeilijke passage aankomt. Ik blijf meestal in de omgeving van de kopman, dus meestal is dat Mathieu (van der Poel) of Tim (Merlier).”

“Als we de overwinning binnenhalen, kan ik content zijn”

Woensdag rijdt Rickaert een echte thuiskoers, want Dwars Door Vlaanderen wordt naar jaarlijkse gewoonte tussen Roeselare en Waregem gereden. “Ik heb wel speciaal gevraagd om deze te mogen rijden, omdat het zo’n speciale koers is voor mij. Allemaal bekende wegen, ja, maar vooral omdat het een koers is die me heel goed ligt. Het is niet de allerzwaarste klassieker, met niet alle toppers aan de start, en de koers blijft ook relatief lang gesloten. Op het einde ontstaat er dan vaak een tactisch steekspel en dan kan een vrijbuiter wel eens een kans hebben. Het zou wel leuk zijn als ik in zo’n situatie als man van de streek wat kan gesteund worden. In zo’n wedstrijd maak ik alleszins meer kans dan een klassieker van het genre E3 Harelbeke of Ronde van Vlaanderen. Het ideale verloop voor mij is dat ik op een goed moment kan anticiperen op wat nog komt, en dan in de slotfase kan profiteren van dat tactische spel.

Eigen kans

“Wanneer ik Dwars Door Vlaanderen met een tevreden gevoel afsluit? Dat is moeilijk te voorspellen. Als we met de ploeg de overwinning binnenhalen en ik zelf ook mijn steentje heb kunnen bijdragen, dan kan ik content zijn over de wedstrijd.”

Op het programma van de inmiddels 27-jarige renner van Alpecin-Fenix staan nog zo goed als alle klassiekers, met uitzondering van de E3 Harelbeke. Onder voorbehoud van wijzigingen uiteraard, want in de gegeven omstandigheden zijn we van niets zeker. “Als ik uit al die wedstrijden er één mag uitkiezen waar ik bijvoorbeeld voor het podium wil gaan, dan is het ook wel komende woensdag, zonder twijfel. Van al die koersen ligt deze me gewoon het best en de kans is er ook groter dat ik misschien eens m’n eigen kans kan gaan.”

Superdag

Jonas is al een aantal jaar prof, maar behaalde vorig jaar met winst in Dwars door het Hageland toch wel zijn mooiste resultaat tot nu toe. “Het was voor mij echt een bevestiging dat ik het kón, ook op dat niveau. Eerlijk gezegd had ik het niet verwacht en dat heeft me wel een boost gegeven naar het vervolg van het seizoen toe. Alles wat daarna nog kwam, zoals Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen, ging allemaal goed. Dan sloot ik het seizoen ook nog eens prachtig af met een tiende stek in Brugge-De Panne. Ik hoop dit jaar nog eens zo’n superdag als in het Hageland te mogen hebben, en wat mij betreft mag dat gerust woensdag al komen.” (Robin Rosseeuw)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten