Jonas Degroote is gestopt: “Ik heb alles uit mijn carrière gehaald”

Op 1 november 2015 werd Jonas Degroote tweede in de Koppenbergcross voor beloften in Oudenaarde en na afloop mocht hij als leider in de DVV Verzekeringen Trofee op het podium. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Veldrijder Jonas Degroote heeft in alle stilte zijn carrière beëindigd. De Zillebekenaar mocht als laatstejaarsbelofte nog mee naar het wereldkampioenschap in Bieles, maar raakte daarna op de sukkel. Samen met KW blikt hij terug op de mooiste momenten in zijn carrière. “De passie is nog niet verdwenen, maar stoppen is de beste keuze. Ik heb alles uit mijn carrière gehaald.”

Het wegseizoen loopt nog maar net op zijn einde, maar de veldrijders zijn ondertussen al enkele weken gestart met hun crosswinter. In dat peloton vinden we geen Jonas Degroote meer terug. Na een moeilijk eerste seizoen bij de elites hing de renner van Team Mahieu-Kona-Vandermeeren de fiets aan de haak. “In februari 2017 werd ik geopereerd aan mijn knie. Hierna moest ik lang revalideren en reed ik de hele winter onder mijn niveau. Ik dacht na over mijn toekomst en kwam tot de conclusie dat ik een aantal werkpunten heb die ik gewoonweg niet kan verbeteren. Ik ben bijvoorbeeld een trage starter. Ik trainde er hard op, maar merkte geen vooruitgang. Als veldrijder ging het dus moeilijk worden om ervan te leven. Pas op, de passie is nog niet verdwenen, maar het is de beste keuze. Ik heb alles uit mijn carrière gehaald.”

Wout en Mathieu

Jonas maakte in zijn carrière veel mooie momenten mee. Het absolute hoogtepunt was misschien wel zijn WK-selectie in 2017. Op het BK dat jaar werd hij vierde en zo veroverde hij een felbegeerd plaatsje in de selectie. “Over de wedstrijd zelf kan ik kort zijn. Ik had op mijn fiets geen schijfremmen staan en op de gladde omloop kwam ik daardoor twee keer ten val in een ijsplas. Ik haalde zelfs de aankomst niet.” Een ander mooi moment was een jaar eerder toen Jonas een aantal manches aan de leiding van de DVV Verzekeringen Trofee stond. ” Ik werd zowel in Ronse als op de Koppenberg tweede. Zo kwam ik aan de leiding. Vooral de wedstrijd in Ronse was speciaal. Ik zat met veel frustraties doordat er voor mij geen plaats meer was bij Sunweb. Eli Iserbyt reed van start tot finish op kop en was als eerstejaars gewoon outstanding. Na een wat trage start haalde ik renner na renner in. In de voorlaatste ronde reed ik dan Daan Hoeyberghs, die later prof werd, uit de wielen voor de tweede plaats. Zo bewees ik de criticasters hun ongelijk. Ik kon wel iets.”

“Ik blijf door sport bezeten en start dit weekend zelfs in een B-cross. Ik plan geen comeback, maar rijd er voor het plezier”

Ook aan zijn periode bij de juniores houdt Jonas een aantal mooie herinneringen over. Hij reed er samen met Mathieu van der Poel en Wout van Aert. “Bij Mathieu droop de klasse er toen al vanaf. Wout was toen gewoon een goede renner. Bij de beloften kreeg hij zijn groeischeut en zo zette hij zijn voet naast die van Mathieu. De carrière die ze nu al konden uitbouwen is fantastisch. Later zal ik toch maar kunnen zeggen dat ik ertussen heb gereden. Wat ik dit seizoen van hen verwacht? Ze blijven de twee te kloppen renners. Je merkt wel bij Wout dat de hele heisa rond zijn ploeg een tol eist. Mathieu begint na een lange zomer op de weg en in het mountainbiken binnenkort ook aan zijn seizoen. Het is bewonderenswaardig hoe ze beiden alles blijven combineren. Dat toont gewoon de klasse die ze hebben.”

Comeback?

Zijn professionele sportcarrière mag er dan wel opzitten, ondertussen blijft Jonas gewoon verder sporten. “In de zomer nam ik deel aan een aantal loopwedstrijden en kwarttriatlons”, vertelt de Zillebekenaar. “Ik blijf gewoon door sport bezeten. Dit weekend start ik zelfs in een B-cross. Ik plan geen comeback, maar rijd er gewoon voor het plezier. Sport zal altijd een belangrijk deel van mijn leven blijven.” In januari zal Jonas zijn diploma sport en beweging behalen. Wat de plannen daarna zijn, weet hij nog niet, maar hij kijkt vol vertrouwen uit naar de toekomst.