Jonas Castrique hangt koersfiets aan de haak na twee rampzalige seizoenen: “Wil iets op zelfstandige basis doen”

Jonas Castrique. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Zoek na het winterreces geen Jonas Castrique meer in de uitslagen van UCI-koersen. De 24-jarige kerel uit Ploegsteert stopt met koersen. Eigenlijk veel te vroeg. Hij hoopt een activiteit als zelfstandige te kunnen ontplooien.

Binnen de piramide van Wallonie-Bruxelles stroomde Castrique begin 2020 door van de opleidingsploeg naar het pro-continentale team. Bij de profs kon hij zich amper of zelfs niet in de kijker rijden. Zonder het te beseffen zette hij op een heel slecht moment de stap om bij de profs te rijden. Want het Belgisch seizoen 2020 was amper gestart toen de eerste lockdown van de coronacrisis inging.

“Bovendien zat ik in die periode met een letsel aan de knie, een gevolg van een val in de Ronde van Namen van 2019”, verduidelijkt Castrique. “Een operatie was noodzakelijk, maar alle niet-dringende medische zorg werd bij de start van de pandemie uitgesteld. Voor mij was die ingreep dringend, voor het ziekenhuis niet. Nadat die operatie toch werd uitgevoerd en ik mijn revalidatie had afgewerkt was het voor mij heel moeilijk om wedstrijdselecties te halen.”

Door die redenen bleef de jonge kerel in zijn eerste profjaar steken op amper twaalf koersdagen. Waarvan de helft voor de lockdown. Voor Jonas Castrique was 2020 zonder meer een verloren seizoen. Neoprofs krijgen altijd contracten van twee jaar, dus 2021 had alsnog een kans kunnen zijn om zich te bewijzen. “Maar begin dit jaar raakte ik besmet met Covid-19″, zucht Castrique.

Letsels

“En bij een paar valpartijen liep ik lichtere letsels op waardoor ik telkens een tijdje moest inbinden. Daardoor ben ik ook in 2021 nooit op niveau geraakt. Dit waren twee hele zware jaren. Ik trainde veel, maar de beloning voor die arbeid kwam er niet. Twee jaar lang holde ik achter de feiten aan. Dus is het beter dat ik ermee kap. Op continentaal niveau gaan koersen zie ik niet zitten. Met mijn vriendin kocht ik in Ploegsteert een huis.”

“In november en december krijg ik nog loon van Bingoal-Pauwels Sauces Wallonie Bruxelles, maar dat huis moet ook in januari verder worden afgebouwd. In het voetbal kan je op lager niveau nog wat centen verdienen. In de koers is dat niet het geval. Ik geloof ook niet dat je ooit kan terugkeren naar het pro-continentale niveau.”

Niet van acht tot vijf

Dus slaat Jonas Castrique vanaf 1 januari een andere weg in. Zijn vriendin heeft werk in een advocatenkantoor. “Een job van acht uur ‘s morgens tot vijf uur ‘s avonds is niets voor mij”, vindt Castrique. “Ik kijk uit om iets te doen op zelfstandige basis. In mijn beloftenperiode heb ik drie jaar informatica gestudeerd aan de hogeschool. Misschien ga ik die richting uit. Nu moet ik snel iets vinden want de tijd begint te dringen.”

Castrique is wel van plan zijn conditie een beetje te onderhouden. “Ik zal met de fiets blijven rijden”, benadrukt hij. “Volgend seizoen koers ik zeker niet bij de elite zonder contract. Eigenlijk ben ik niet van plan dat ooit te doen, al weet je maar nooit. Er zijn veel voorbeelden van mannen die stoppen met koersen, maar na enige tijd toch hervatten.”

(HF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier