Johan Museeuw: “Ik vind het niet verkeerd dat Armstrong naar Vlaanderen komt”

We zien Johan Museeuw, de drievoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen. © BELGA
Redactie KW

Johan Museeuw ziet er geen graten in dat Lance Armstrong eregast is van Wouter Vandenhaute tijdens de Ronde van Vlaanderen volgend jaar en gastspreker zal zijn tijdens een businessevent. “Lance heeft bekentenissen afgelegd en is gestraft. Moet hij daarom nooit meer aanwezig zijn op een wielerkoers?”, stelt de drievoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen. “Ik denk het niet.”

“Lance is een ex-collega van mij en ik kijk ernaar uit om samen met hem te rijden”, reageert Museeuw. “Ik zal één van de begeleiders zijn tijdens die wielertocht op 30 maart en ik zie er niets verkeerd in dat hij uitgenodigd wordt door Wouter Vandenhaute. Ik nodig hem niet uit, het is Wouter die dat doet en is dat zo fout? Onze generatie was verkeerd en Lance heeft een bekentenis afgelegd, zoals ik dat ook heb gedaan, maar moet je daarom nooit meer aanwezig zijn op een wielerkoers? Dan zouden er veel mensen uit het wielrennen er niet meer aanwezig mogen zijn. Kijk, hij wordt eregast van Wouter en komt niet in een functie als sportdirecteur of manager naar Vlaanderen. Hij wordt uitgenodigd om te fietsen en een lezing te geven. Dat kan een goed signaal zijn naar de jeugd om iemand te laten getuigen over dat verleden. Ja, hij heeft fouten begaan, veel fouten zelfs, maar hij kan spreken over wat er gebeurd is, het is goed dat mensen zoals hij de kans krijgen om daarover te vertellen en die neemt hij met beide handen aan op 30 maart.”

Al wordt het wel een evenement voor ondernemers die daar geld voor betalen, geen lezing voor jeugdrenners. “Wat er concreet gaat gebeuren die dag, weet ik niet”, stelt Museeuw. “Lance komt en zal wellicht getuigen over zijn verleden en het wielrennen in die tijd. Dat is en blijft interessant. Hij moet niet afzijdig staan. Kijk naar mensen zoals Richard Virenque en Laurent Jalabert: ze zijn nog altijd welkom in de koers en in de Tour. We moeten afstappen van het idee dat we alle mensen van onze generatie moeten weren uit de koers, want dan blijven er nog weinig over”, herhaalt hij nog eens.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier