Johan Museeuw: “Alaphilippe wint Ronde van Vlaanderen”

Johan Museeuw kijkt al even vooruit naar de Ronde van Vlaanderen: "Ik gok op Alaphilippe, maar hoop in stilte dat een Belg wint." (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Elke dag koers in oktober en elke zondag een klassieker. Zo simpel kan een wielerkalender in 2020 dus zijn. Johan Museeuw blikt vooruit op een maand om nu al van te smullen. “Ik denk dat Alaphilippe in zijn regenboogtrui de Ronde van Vlaanderen zal winnen.”

4 oktober: Luik-Bastenaken-Luik

“Het is een moeilijk jaar, ook voor de wielersport. Alle koersen zijn op elkaar gegooid en dus moeten er keuzes gemaakt worden. Veel toppers kiezen voor de Giro, omdat ze daar meer publiciteit kunnen rapen. Iemand als Fuglsang kan in Luik winnen, maar ook in Italië kan hij twee ritten winnen en voor eindwinst meedoen. Dat Wout van Aert zondag niet start, vind ik normaal. Ik denk dat het al meer dan voldoende is geweest. Hij is ook maar een mens. Nu verandert alles in goud, maar het zal niet elk jaar zo zijn.”

Johan Museeuw:
© BELGA

“Men zei tijdens de Tour: het is altijd net niet voor Alaphilippe. Toen fronste ik toch even de wenkbrauwen, want hij had toen al een rit gewonnen en enkele dagen de gele trui gedragen. Of hij mijn favoriet voor Luik is? Zo iemand is altijd een kanshebber. Als Van Aert zou starten, is hij dat ook. Vergeet Tiesj Benoot ook niet. Die was heel goed op het WK. Ik denk dat Alaphilippe dit jaar eerder de Ronde van Vlaanderen zal winnen. Ik weet dat hij naar die koers toewerkt. Het is van Boonen geleden dat iemand in de regenboogtrui de Ronde heeft gewonnen.”

11 oktober: Gent-Wevelgem

“Geen Amstel Gold Race de dag voor Gent-Wevelgem dus. Jammer. Ik hoop nu vooral dat de Vlaamse koersen en Parijs-Roubaix gespaard blijven. Elke koers is nu enorm belangrijk. Ook de Brabantse Pijl, Scheldeprijs en Brugge-De Panne. We hebben het al in de Waalse Pijl gezien. Een mindere bezetting, maar daardoor krijgt zo’n jongen als Mauri Vansevenant de kans om een flits te laten zien. Met Alaphilippe aan de start zou het geen waar geweest zijn.”

“Gent-Wevelgem zal nu een sterkere bezetting krijgen. De beste coureurs, zoals Mathieu van der Poel, zullen de switch maken. Dat moet niet makkelijk zijn. Hij had, als Nederlander, zijn focus op de Amstel gelegd. Wevelgem ligt hem ook, maar minder. De renners moeten zich voortdurend aanpassen. Dat is niet makkelijk. Het is een vreemd jaar. Gent-Wevelgem is een sprinterskoers, maar Sagan, Démare, Gaviria, Matthews en Viviani rijden de Giro. Ik begrijp die keuze voor een grote ronde wel. Ze kunnen daar over drie weken veel meer publiciteit rapen. Natuurlijk is het jammer dat Sagan er niet bij zal zijn in de Ronde en Roubaix. Hij is en blijft een smaakmaker.”

Johan Museeuw:
© BELGA

“Het is in Gent-Wevelgem altijd wikken en wegen. Tactisch is het een moeilijke wedstrijd. Als er wind staat, krijg je een waaierkoers. Op de Kemmelberg kan je het verschil maken. En je kan mikken op de sprint. Dat was een beetje mijn probleem, want ik kon het alle drie, maar net daardoor schoot ik op het einde dat tikkeltje te kort. Iemand als Tim Merlier moet in Wevelgem voluit op zijn sprint mikken. Dat hij in de heuvelzone van Kuurne-Brussel-Kuurne bij de besten was, is voor mij geen verrassing. Hij kan koersen als Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem winnen. De Ronde wil ik hem eerst eens zien rijden, maar op dit moment durf ik niet te zeggen dat hij het niet kan. Al denk ik dat Roubaix hem nog beter ligt. Met zijn stuurvaardigheid als crosser moet Merlier daar heel ver kunnen geraken.”

18 oktober: Ronde van Vlaanderen

“De toppers die normaal voor de zege in aanmerking komen, zullen er wel staan. Van Aert, Van der Poel, Van Avermaet ook zeker… Op dit moment zit Van Aert op een wolk. De enige vraag is: zit hij binnen drie weken nog op die wolk? Ik durf het niet te zeggen. Ik gok op Alaphilippe, maar hoop in stilte uiteraard dat een Belg wint. Het is al van in mijn periode en die van Boonen geleden dat de kans op een Belgische zege zo groot is.”

Johan Museeuw:
© BELGA

“Dat er tijdens de Ronde geen publiek op de hellingen wordt toegelaten, zal volgens mij het wedstrijdverloop niet bepalen. Zelf zag ik de mensen niet. Ik zat in een soort van adrenaline waarbij mijn focus op de motards voor me lag. Het is vooral jammer voor de wielerliefhebbers zelf dat ze er niet live bij kunnen zijn.”

25 oktober: Parijs-Roubaix

“Vorige week fietste ik nog op het parcours. Er staat veel mos op het parcours, iets wat je in het voorjaar niet hebt. Het Bos van Wallers lag er vol mee. Ik weet niet wat ze daaraan zullen doen, maar bij regenweer lijkt het me onmogelijk om erover te gaan. Ik heb ook vastgesteld dat er veel okkernoten op de grond lagen. Als je daar met je voorwiel over gaat, schuif je meteen onderuit. Je ziet: dat zijn seizoensgebonden factoren waar de nieuwe wielerkalender geen grip op heeft.”

“Het zou van mijn laatste zege in 2002 geleden zijn dat we nog eens een regeneditie krijgen. Hoop ik daar op? Neen, de Ronde en Roubaix zijn al risicovol genoeg. Maar als het zo is, zijn Van der Poel en Van Aert nog meer de uitgesproken favorieten. In de cross kan Van Aert niet zo goed sturen als Van der Poel en is hij niet zo explosief, maar als je zijn sprints in de voorbije Tour bekijkt, was dat toch echt wel indrukwekkend. En een cyclocross is geen wegkoers. Het zou dus wel eens kunnen dat die twee het onder elkaar zullen uitvechten. De voorbije twee maanden zei men: het is net niet bij Van der Poel. Dat neem ik toch met een korreltje zout. Wij hebben alleen naar de Tour gekeken en daar was hij niet. Maar hij won intussen wel een rit in Tirreno-Adriatico. Van der Poel heeft keuzes gemaakt en heeft niet zomaar het WK laten schieten. Hij zit met iets in zijn hoofd.”

Johan Museeuw:
© BELGA

“Naast Van der Poel kan Alpecin-Fenix ook nog Merlier, Jonas Rickaert en Gianni Vermeersch in stelling brengen. Rickaert heeft een stap vooruit gezet. Hij won Dwars door het Hageland. Zo’n koers liegt niet. Van Vermeersch zeg ik al vier jaar dat hij voluit op de weg moet focussen, maar hij wil absoluut blijven crossen. Je gelooft toch niet dat Van Aert en Van der Poel de combinatie ook zullen blijven maken? Vermeersch zal die twee in een grote cross nooit verslaan. Op de weg kan hij dat wel. Hij moet profiteren van de aanwezigheid van Mathieu. Ik heb hem dat al gezegd, alleen dringt het niet door.”

“Alpecin-Fenix kan in Parijs-Roubaix misschien wel voor de verrassing zorgen en, net zoals Deceuninck-Quick-Step dat elk jaar doet, als team goed voor de dag komen. Als je collectief sterk over de kasseien geraakt, is er heel veel mogelijk. Denk maar aan Servais Knaven in de editie van 2001…”