Het is maandagavond als we Johan Molly, momenteel nog als verzorger bij Fortuneo-Salsic aan de slag, aan de telefoon krijgen. "Ik heb Kenny zonet gehoord. Hij is samen met Xandro Meurisse op weg naar Brussel, waar ze zullen overnachten. Morgen (dinsdag, red.) vertrekken ze daar richting Innsbruck. Kenny en Xandro kunnen het goed met elkaar vinden. Als mijn zoon een gelijkaardige carrière als die van Xandro kan maken, zou dat werkelijk fantastisch zijn. Hij moet aan zo iemand een voorbeeld nemen aan zulke gasten. Kenny zal dan wel makkelijker prof geworden zijn (vanaf 2019 zal hij als neoprof bij WB-Aqua Protect-Veranclassic debuteren, red.), maar binnen een jaar of twee zal ook hij moeten kunnen bewijzen dat hij een stap hogerop kan."

Eddie Dunbar

Vandaag vrijdag kan Kenny nog een stap in de goede richting zetten. In juli werd hij al knap elfde en beste landgenoot op het loodzware EK in het Tsjechische Brno. "Voor mij is er één topfavoriet: Eddie Dunbar. Door het wegvallen van Aqua Blue maakte die half september een vervroegde overstap naar Sky. In de Memorial Marco Pantani kreeg Quintana hem bergop er niet af. Dunbar vliegt. Hij is mijn favoriet."

"Als Kenny vrijdag de benen van het EK heeft, zal hij Bjorg Lambrecht zeker kunnen helpen"

"Kenny kent zijn opdracht in Innsbruck", vervolgt Johan. "Als het hem lukt om Bjorg te helpen, is zijn WK geslaagd. En let op met Bjorg, hé. In een select kopgroepje is hij met zijn scherpe sprint verre van kansloos."

Opmerkelijk is dat Kenny, gedomicilieerd in Ploegsteert, dit jaar amper op Vlaamse bodem te bewonderen viel. "Hij mag niet eens het provinciaal kampioenschap rijden", lacht vader Johan. "Zelfs in een gewone kermiskoers mag hij als renner uit een continentale ploeg niet van start gaan. Bij de 1.12-wedstrijden heb je nog een onderverdeling tussen de A- en de B-koersen. Aan de A-wedstrijden mag hij wel deelnemen, maar daar heb je er amper van. Iemand als Louis Verhelst zit met hetzelfde probleem. Tja, wat moet ik er nog meer over zeggen?"

Enorm zwaar EK

De realiteit blijft echter dat Kenny al meerdere keren mooie dingen liet zien, vaak zelfs in profkoersen. Zo won hij eind vorig jaar het bergklassement in de lastige Famenne Ardenne Classic, nadat hij een hele dag in het offensief had gereden. "Hij heeft zeker een stap vooruit gezet", beklemtoont Johan. "Ik heb hem gezien in de Triptyque Ardennais, waar hij zesde werd. Ik heb hem gezien in Luik-Bastenaken-Luik, waarin hij bij de beste tien coureurs was maar dat niet in een uitslag vertaald zag. Ik heb hem ook gezien op het EK. Wel, voor de mensen die het parcours daar niet kennen: het was enorm lastig. Iemand als Jasper Philipsen, toch geen pannenkoek, was al na 20 kilometer gelost. Als Kenny vrijdag op het WK zijn niveau van op het EK haalt, zal hij zeker van dienst kunnen zijn voor Bjorg."

© TOM VANDENBUSSCHE

En volgend jaar? "Hij is klaar voor de overstap. Hopelijk kan hij als neoprof enkele kleine rittenkoersen met lastige ritten rijden waarin hij iets kan tonen."

Het is maandagavond als we Johan Molly, momenteel nog als verzorger bij Fortuneo-Salsic aan de slag, aan de telefoon krijgen. "Ik heb Kenny zonet gehoord. Hij is samen met Xandro Meurisse op weg naar Brussel, waar ze zullen overnachten. Morgen (dinsdag, red.) vertrekken ze daar richting Innsbruck. Kenny en Xandro kunnen het goed met elkaar vinden. Als mijn zoon een gelijkaardige carrière als die van Xandro kan maken, zou dat werkelijk fantastisch zijn. Hij moet aan zo iemand een voorbeeld nemen aan zulke gasten. Kenny zal dan wel makkelijker prof geworden zijn (vanaf 2019 zal hij als neoprof bij WB-Aqua Protect-Veranclassic debuteren, red.), maar binnen een jaar of twee zal ook hij moeten kunnen bewijzen dat hij een stap hogerop kan."Vandaag vrijdag kan Kenny nog een stap in de goede richting zetten. In juli werd hij al knap elfde en beste landgenoot op het loodzware EK in het Tsjechische Brno. "Voor mij is er één topfavoriet: Eddie Dunbar. Door het wegvallen van Aqua Blue maakte die half september een vervroegde overstap naar Sky. In de Memorial Marco Pantani kreeg Quintana hem bergop er niet af. Dunbar vliegt. Hij is mijn favoriet.""Kenny kent zijn opdracht in Innsbruck", vervolgt Johan. "Als het hem lukt om Bjorg te helpen, is zijn WK geslaagd. En let op met Bjorg, hé. In een select kopgroepje is hij met zijn scherpe sprint verre van kansloos."Opmerkelijk is dat Kenny, gedomicilieerd in Ploegsteert, dit jaar amper op Vlaamse bodem te bewonderen viel. "Hij mag niet eens het provinciaal kampioenschap rijden", lacht vader Johan. "Zelfs in een gewone kermiskoers mag hij als renner uit een continentale ploeg niet van start gaan. Bij de 1.12-wedstrijden heb je nog een onderverdeling tussen de A- en de B-koersen. Aan de A-wedstrijden mag hij wel deelnemen, maar daar heb je er amper van. Iemand als Louis Verhelst zit met hetzelfde probleem. Tja, wat moet ik er nog meer over zeggen?"De realiteit blijft echter dat Kenny al meerdere keren mooie dingen liet zien, vaak zelfs in profkoersen. Zo won hij eind vorig jaar het bergklassement in de lastige Famenne Ardenne Classic, nadat hij een hele dag in het offensief had gereden. "Hij heeft zeker een stap vooruit gezet", beklemtoont Johan. "Ik heb hem gezien in de Triptyque Ardennais, waar hij zesde werd. Ik heb hem gezien in Luik-Bastenaken-Luik, waarin hij bij de beste tien coureurs was maar dat niet in een uitslag vertaald zag. Ik heb hem ook gezien op het EK. Wel, voor de mensen die het parcours daar niet kennen: het was enorm lastig. Iemand als Jasper Philipsen, toch geen pannenkoek, was al na 20 kilometer gelost. Als Kenny vrijdag op het WK zijn niveau van op het EK haalt, zal hij zeker van dienst kunnen zijn voor Bjorg."En volgend jaar? "Hij is klaar voor de overstap. Hopelijk kan hij als neoprof enkele kleine rittenkoersen met lastige ritten rijden waarin hij iets kan tonen."