Johan Molly: “Julian stuurde me zaterdag nog een sms voor mijn verjaardag”

© belga
Tom Vandenbussche

Julian Alaphilippe is de nieuwe wereldkampioen op de weg. De Fransman bleek in Imola net dat tikkeltje sterker dan onze Wout van Aert. Maar niet getreurd: ook Alaphilippe en België is een geslaagd huwelijk. Zijn ontdekker, de Wulvergemse verzorger Johan Molly, treurde alleszins niet om de wereldtitel van zijn gewezen poulain. “Hopelijk wint Julian zondag ook Luik-Bastenaken-Luik.”

1. Hoe heb jij het WK zondag gevolgd?

“Niet! (grijnst) Ik was aan de slag in Parijs-Chauny als verzorger van Bingoal-Wallonie-Bruxelles. En ik was eerlijk gezegd vooral geïnteresseerd in wat RC Lens, mijn favoriete voetbalclub, aan het doen was. De match begon om 15 uur. Ik luisterde dan ook voortdurend naar de Franse radiozender Bleu Nord. Toen ik plots van een vriend een bericht ontving dat Julian wereldkampioen was geworden, bleek hij al twintig minuten eerder aangekomen te zijn.”

2. Toen Alaphilippe vorig jaar Milaan-Sanremo won, stuurde Patrick Lefevere je een bericht, met volgende tekst: “Je grootste ontdekking tot nu toe, proficiat!” Heb je zondagavond opnieuw een sms van Lefevere gekregen?

“Van Patrick niet, maar wel van veel andere mensen. Zaterdag had Julian zelf ook nog een sms’je gestuurd. Het was die dag mijn verjaardag. Hij stuurde ook een foto van hem met zijn slaapkamergenoot in Imola, Kenny Elissonde. Je moet weten: Kenny is iemand die ik ook van jongs af heb gevolgd. Ik heb Patrick enkele jaren geleden zelfs nog proberen te overtuigen om hem ook naar de ploeg te brengen, maar dat is toen niet gelukt. Elissonde is altijd zo’n beetje mijn poulain geweest. En nu lag hij samen op de kamer met Julien, die dan ook nog eens wereldkampioen werd. Dat is een beetje te veel toeval zeker?”

Johan Molly:

3. Wat wordt volgens jou de volgende grote overwinning van Alaphilippe?

“Hopelijk nu zondag al met Luik-Bastenaken-Luik. Dat is een wedstrijd die voor hem gemaakt is en die ook nog op zijn palmares ontbreekt. Oké, Julian won al twee keer de Waalse Pijl, maar Luik staat toch nog een trapje hoger. De Ronde van Vlaanderen? Het wordt moeilijk om bij zijn eerste deelname meteen te winnen. Hij is een lichtgewicht en heeft niet de ervaring die anderen wel in Vlaanderen hebben. Maar hij zit wel in de juiste ploeg.”

Johan Molly: