Jochen Deweer mikt in 2019 op een regelmatig seizoen

Jochen Deweer pakte in het verleden al Belgische titels op de piste. (Foto Koen Develtere) © www.eenfoto.be
Redactie KW

Afgelopen weekend trok Jochen Deweer naar de piste in Gent om zich nog eens te tonen op de Belgische kampioenschappen. Hij nam er deel aan de dernywedstrijd en de scratch, maar hij had het duidelijk wat onderschat.

“Ik had hiervoor al twee meetings gereden, waarin ik tweede en vierde werd. Daarnaast was ik ook reekswinnaar in de kwalificatiewedstrijden voor het dernykampioenschap, het zag er dus eigenlijk wel goed uit”, aldus Jochen Deweer. “Afgelopen weekend bleek echter dat ik misschien wat te optimistisch was geweest. Noch de dernywedstrijd, noch de scratch bleken een succes te zijn.”

“Het was niet echt een doel om te winnen, maar ik had wel graag op het podium gestaan. Het tempo lag gewoon een stuk hoger dan ik verwacht had en ik had die snelheid niet echt in de benen. Het was duidelijk dat er een groot verschil zit tussen renners die in de winter enkele weken op de piste gaan rijden, zoals ik, en renners die zich volop toeleggen op de piste. Er zaten een aantal renners die de zesdaagse van Gent gereden hebben, dus ik moet wel zeggen dat het niveau zeker niet laag was.”

Geen spijt

“Ik heb echter zeker geen spijt van mijn deelname. Het was weer een leuke belevenis en het was ook wel fijn om te horen hoe de andere renners een zekere schrik hadden voor mij. Als die hier komt meedoen, dan moet je opletten, hij zal wel goed zijn, hoorde ik in de wandelgangen.” Die vrees was ook niet geheel onterecht, want Jochen wist in het verleden al Belgische titels te behalen op de piste. “Ik moet wel toegeven dat het niveau nu wel een stuk hoger ligt dan toen”, aldus de Harelbekenaar.

Focussen op bepaalde wedstrijden doe ik niet, ik zal gewoon proberen scoren waar dat kan

Over het voorbije wegseizoen hoor je de 27-jarige renner zeker niet klagen. “In de eerste kermiskoers van het seizoen in Izegem-Emelgem werd ik al meteen tweede, na ploegmaat Ruben De Marez. Ook de rest van mijn voorjaar verliep goed, al moest ik nog wachten tot in mei voor de eerste overwinning. Daarna volgden er nog zes, redelijk kort op elkaar. In de zomer heb ik relatief veel last gehad van de warmte. Die lange zomer werkte dus wel een beetje in mijn nadeel. Ik had graag nog het seizoen afgesloten met een overwinning in Deerlijk-Belgiek, maar de aankomst lag helaas 25 meter te ver. Ik strandde op een derde stek.”

In het komende seizoen gaat de renner van Dovy Keukens-FCC met gelijkaardige ambities van start. “Ik reken in de eerste plaats op een regelmatig seizoen, waarin ik mijn stempel kan drukken op de kermiskoersen. Daarnaast zou ik ook graag nog eens kunnen scoren in een regionale interclub, wat me het afgelopen jaar niet echt gelukt is. Misschien kan ik ook wel iets in de Beker van België, waar ik in 2016 nog eindwinnaar was.”

Beker van België

“Focussen op bepaalde wedstrijden doe ik in eerste instantie niet, ik zal gewoon proberen te scoren waar dat kan. Dat mag natuurlijk in de Beker van België, maar dat mag even goed in de lokale interclub in Zillebeke of ergens anders zijn. Als ik een ploegmaat aan een overwinning kan helpen, dan zal ik het natuurlijk ook niet laten. Sinds deze winter heb ik me ook geëngageerd binnen de werking van de ploeg en een team samengesteld van zo’n 18 renners, gelijk verdeeld over de beloften en elite zonder contract. Ik ben ervan overtuigd dat we ook als team mooie prestaties kunnen neerzetten”, aldus de sales assistant bij Unilin Flooring. (RRK)