Jochen Deweer en Ruben De Marez: twee drijvende krachten achter Dovy Keukens-FCC

Jochen Deweer en Ruben De Marez bezorgden samen Dovy Keukens-FCC al tien overwinningen dit seizoen.
Redactie KW

Jochen Deweer (28) en Ruben De Marez (27) bezorgden samen Dovy Keukens-FCC dit seizoen al tien zeges. De twee maken er onderling een ludieke strijd van, waarbij Jochen Deweer momenteel de bovenhand haalt.

Zijn jullie tevreden over jullie seizoen tot nu toe?

Ruben: “Ik kan eigenlijk niet klagen. Vorig seizoen zat ik op dit moment aan drie overwinningen, intussen heb ik er al vier op zak.”

“Ik ben wel iets minder regelmatig dan vorig jaar. Ik ben aan het bouwen samen met mijn vriendin, in combinatie met mijn werk heeft dat wellicht voor wat nadeel gezorgd. Vooral in de maanden mei en juni merkte ik dat. Gezien de omstandigheden kan ik zeker niet klagen. Maar om Jochen te verslaan, zal ik wel al twee zeges moeten inhalen.” (lacht)

Jochen: “Ik ben ook wel tevreden. Ik was zeer goed gestart dit seizoen, beter dan anders. In mei ben ik de hele maand praktisch niet naast de top vijf geëindigd.”

“Spijtig dat ik recent de leidersplaats in de Beker van België ben kwijtgespeeld. In Hulshout, de tot nu toe laatste manche, moesten we met de ploeg het onderspit delven. Mijn achterstand bedraagt nu twee punten op leider Wesley Van Dyck.”

Wat zijn jullie doelen nog voor de komende maanden? Is het de bedoeling om die leiderstrui te heroveren?

Jochen: “Twee punten achterstand is niet veel, dus het zou zonde zijn om me er zomaar bij neer te leggen. We zien uiteindelijk wel waar het schip strandt. De finaleritten beloven alvast spannend te worden, dat is altijd leuk voor de organisatoren.”

“Wie weet komt er zelfs nog iemand uit de achtergrond terug. Nummer drie, Benjamin Verraes, volgt ook slechts op een tiental punten. Het kan dus nog alle kanten uit.”

Jochen Deweer en Ruben De Marez: twee drijvende krachten achter Dovy Keukens-FCC
© VDB

Ik rijd vooral van koers naar koers en probeer daarbij zoveel mogelijk te winnen

Ruben: “Ik rijd vooral van koers naar koers en probeer daarbij zoveel mogelijk te winnen. Vorig jaar won ik vijf koersen, nu staat de teller al op vier: Wevelgem, Heule, Beitem en afgelopen maandag Rumbeke. Het zou al mooi zijn om die vijf te evenaren.”

Het valt ook op dat in jullie ploeg iedereen aan hetzelfde zeel trekt. Zit dat ingebakken bij Dovy Keukens-FCC?

Ruben: “Dat is inderdaad wel sterk van de hele ploeg, andere teams durven ons daar wel eens mee te feliciteren. We gaan voor mekaar door het vuur en gunnen het elkaar ook. Daarvoor staan we echt wel bekend in het peloton, maar bij sommige collega’s zijn we daardoor niet altijd geliefd. We durven nogal eens commentaar te krijgen als we wat afstoppen voor een ploegmaat, maar iedere renner weet ook dat hij het zelf zou appreciëren als zijn ploeg hem steunt. Je mag binnen een ploeg nooit jaloers zijn op mekaar. Je kan natuurlijk eens het gevoel hebben van: ik had ook kunnen winnen. Maar als de overwinning binnen de ploeg blijft, mag dat zeker geen slecht gevoel zijn.”

Jochen: “Dat begint al in december met de teambuilding, maar ook qua communicatie proberen we zo open mogelijk te zijn. Ruben en ik proberen op dat vlak een soort voorbeeldfunctie op te nemen, omdat we beiden ook achter de schermen meewerken in de ploeg.”

Ruben: “Je maakt de ploeg inderdaad al voor een groot deel op de teambuilding, maar ook op de trainingen. Daarin leer je mekaar nog een stuk beter kennen en dat helpt natuurlijk. We proberen ook de jonge renners zo goed mogelijk wegwijs te maken in het peloton. Toen Jochen in Hooglede Justin Compernolle, een eerstejaarsbelofte van de ploeg, mee had in de kopgroep, heeft hij hem met raad en daad bijgestaan. Resultaat: winst voor Jochen, derde plaats voor Justin. Heerlijk!”

Dit jaar hadden jullie fors geïnvesteerd in de beloftecategorie. Hoe zit het daarmee?

Jochen: “We hebben inderdaad heel wat beloften aangetrokken dit seizoen, maar we merken toch dat de top onder de beloften nog steeds geconcentreerd blijft bij een drietal ploegen. De kermiskoersen en het grootste deel van de interclubs blijven nog altijd gedomineerd worden door de elite zonder contract. Wil je echt resultaten in de ploeg, dan moet je de nadruk toch ook wat op de elite leggen. Het is dikwijls moeilijk om een echte balans te zoeken tussen kansen geven enerzijds en voor uitslagen gaan anderzijds.”

Jochen Deweer en Ruben De Marez: twee drijvende krachten achter Dovy Keukens-FCC
© Foto Coghe

We kennen elkaar almaar beter en dat helpt om nog meer teamgeest in de ploeg te brengen

Ruben: “Er zijn soms zware interclubs waarin je, objectief gezien, eigenlijk alleen maar eliterenners zou moeten opstellen. Je kan dan natuurlijk enkele beloften de kans geven om deel te nemen en bij te leren, maar je weet dat het moeilijk wordt voor hen. Op dat vlak durft Jochen soms wel eens de neiging te hebben om te goed te willen doen voor iedereen. Ikzelf ben daar wat harder in en ga nog sneller de zaken echt objectief bekijken. Het komt erop neer om de juiste keuzes te maken, dat is altijd en overal zo.”

Jullie zijn beiden van hetzelfde geboortejaar, dan kennen jullie elkaar waarschijnlijk al een hele tijd?

Jochen: “We kennen elkaar inderdaad al van bij de aspiranten. We hebben nog samen de aspirantentrainingen in Lendelede gevolgd. We reden nog niet in dezelfde ploeg, maar kozen vier jaar geleden wel allebei om naar Dovy Keukens-FCC te gaan. Sindsdien kennen we elkaar natuurlijk almaar beter en dat helpt uiteraard om nog meer teamgeest in de ploeg te brengen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.