Jochen Deweer blijft buiten trainen

© VDB
Redactie KW

Jochen Deweer (29) is niet alleen actief als eliterenner zonder contract, maar hij traint ook verschillende renners en is manager bij Dovy Keukens-FCC.

“Toen ik voor het eerst over het coronavirus hoorde, vroeg ik me af wat het precies was, maar meer ook niet. Het gebeurde in China, dan hoop je dat het daar blijft. Maar nu is het al verspreid over heel de wereld. Dat had ik nooit verwacht. Ik vrees dat we er nog niet meteen van verlost zullen zijn. Het zal al snel zomer zijn vooraleer er beterschap merkbaar is. Wat ik het ergst vind, zijn al die halve maatregelen van de overheid. Die overheid had meteen het heft in eigen handen moeten nemen en duidelijkheid scheppen”, zegt Deweer, die ondanks een trainingsachterstand prima aan het nieuwe seizoen begonnen was: vierde in Gent-Staden, 15de in Brussel-Zepperen en derde in Templeuve. Maar daar zal het dus voorlopig bij blijven in het voorjaar.

Onzekerheid

“Spijtig, want je hebt een hele winter lang hard gewerkt om klaar te zijn tegen de start van het seizoen en dan is het na een paar weken alweer gedaan. Maar het meest vervelende nu is die onzekerheid. Wanneer zal er opnieuw gekoerst worden? Het is dus onmogelijk om in functie van bepaalde koersen te trainen. Ergens hoopte je wel dat er misschien gekoerst zou kunnen worden zonder publiek, maar het is gewoon onmogelijk om alle mensen weg te houden langs een parcours. Het lukte zelfs niet in Parijs-Nice en andere grote koersen. Dan is het de beste keuze om alles te annuleren. De gezondheid gaat immers voor.”

“Op de rollen rijden is echt mijn ding niet”

“Qua trainen zijn de mogelijkheden nu dus beperkt. Het is vooral de conditie onderhouden. Met de fiets, want eens gaan zwemmen is ook geen optie. Zelf ga ik nog altijd buiten trainen, want op de rollen rijden is echt mijn ding niet. (lacht) Geen Zwift dus voor mij. Maar ik ga wel vaker alleen. De groepstrainingen met de ploeg op zondag heb ik wel meteen geannuleerd. Er zijn nieuwe richtlijnen qua training waardoor je niet meer in groep op pad mag en daar houden we ons aan. Boetes willen we niet, we kunnen ons geld voor andere zaken gebruiken.”

Geschrapt

“Als trainer en manager bij Dovy Keukens-FCC heb ik de voorbije dagen enorm veel telefoons en mails gekregen. Ze willen allemaal weten of ik zelf iets meer weet. Maar ik moet hen ontgoochelen. Ik weet alleen wat Cycling Vlaanderen laat weten. De manche van de Beker van België op 10 mei in Zandhoven is al geschrapt, wat met het PK tijdrijden? Vooral de jongeren in de ploeg zitten met heel wat twijfels en moeten we aanmoedigen om de moed niet te verliezen. Hun kans komt later wel. Misschien wordt het seizoen gewoon verlengd. In september en oktober is het de voorbije jaren immers al telkens goed weer.”

“Voor ons, de iets oudere renners, is het wel gemakkelijker om met deze situatie om te gaan. Wij combineren de koers met een job, het is voor het plezier. Maar voor jongens die nu laatstejaarsbelofte zijn en erop gebrand waren om zich te tonen in de hoop om prof te worden, is dit een streep door de rekening. Ook voor profs die na dit seizoen einde contract zijn, is dit een ramp. Hopelijk houden de ploegen daar rekening mee”, aldus Jochen, die werkt al sales assistant bij Quick-Step/Unilin Flooring. “Maandag ben ik nog op kantoor geweest, maar nu zal ik toch zoveel mogelijk van thuis uit proberen te werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier