Jeugdnostalgie. Je kent het fenomeen. Elk jaar opnieuw, als de Tour begint

Jeugdnostalgie. Ook ondergetekende heeft er al eens last van, zeker als elke zomer opnieuw de Ronde van Frankrijk van start gaat. Je kent het fenomeen wel. Twaalf jaar was ik toen mijn ouders voor het eerst een reis naar Frankrijk boekten die in het teken stond van de passage van de Tour. Onze bestemming van dienst: l’Alpe-d’Huez, het befaamde skioord in de Franse Alpen. De finish van de vijftiende rit lag tweeëntwintig jaar geleden echter op de top van het kleine zusje in de streek: Les Deux-Alpes.

© AFP

We hadden er geen betere dag uit kunnen kiezen. Maandag 27 juli 1998 werd een van de meest memorabele dagen uit de Tourgeschiedenis. Het was de dag waarop Marco Pantani in heroïsche weersomstandigheden de ronde op zijn kop zette en geletruidrager Jan Ullrich instortte. Het was zo’n dag die een twaalfjarig jongetje nooit zal vergeten. De kilometerslange publiciteitskaravaan. Het urenlang aftellen naar de doortocht van zijn Tourhelden, van de dansende Pantani tot de huilende Ullrich. En natuurlijk ook de nooit eerder geziene spurt van zijn vader in zijn zoektocht naar een toilet – het bleek voor hem jammer genoeg om een Franse versie te gaan. Hebt u de marteling van een hurktoilet ook ooit moeten ondergaan? Jeugdnostalgie, weet je nog.

De kans is groot dat maar weinig kinderen dit jaar besmet raken met het Tourvirus

Die dag raakte ik definitief besmet met het wielervirus. Net zoals de tienjarige Serge Pauwels in de zomer van 1994 in de ban raakte van de Tour, toen hij op de flanken van de Col de la Colombière Pjotr Ugrumov en Miguel Indurain zag schitteren. Net zoals de tienjarige Greg Van Avermaet in 1995 op de Côte de la Haute-Levée in Stavelot Miguel Indurain en Johan Bruyneel als een stoomtrein zag voorbijrazen. Zij werden profwielrenner, ondergetekende werd wielerjournalist en vele anderen die het meemaakten, gaven hun passie voor de Tour door aan hun kinderen.

Die kinderen zullen komende week, wanneer de 107de editie van de Tour voor de eerste keer de bergen intrekt, in hun klas op school zitten en niet langs het parcours staan om er urenlang geduld uit te oefenen voor de passage van de publiciteitskaravaan en hun helden. Dit jaar geen petjes. Geen balpennen. Geen sleutelhangers. Geen coureurs. Geen herinneringen. De kans is groot dat maar weinig kinderen dit jaar besmet raken met het Tourvirus. Afspraak met de 108ste Ronde van Frankrijk in juli 2021?

Laat ons misschien eerst maar van dat ander virus verlost raken.

Reageren? tom.vandenbussche@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.