Volledig West-Vlaamse podia op BK voor junioren

Jakov Beirlaen klopte Michiel Lambrecht en Maxim Delrue. © Joeri De Coninck

Jakov Beirlaen uit Waregem werd zondag Belgisch kampioen wielrennen bij de junioren. Bij de meisjes won Marith Vanhove uit Izegem de nationale titelstrijd. Opvallend: ook het zilver en brons waren voor West-Vlamingen.

Jakov Beirlaen was in de sprint net iets sneller dan Michiel Lambrecht uit Oostrozebeke, die tweede werd. Maxim Delrue uit Harelbeke vervolledigde het podium.

Eerste zege ooit

Deze mooie overwinning betekende voor Beirlaen meteen zijn eerste zege ooit in het wielrennen. De renner van Onder Ons Parike beleefde een hoogdag in Oost-Vlaanderen. Hij mag een jaar lang de Belgische driekleur verdedigen.

Het BK voor de junioren werd in het Oost-Vlaamse Herzele gereden. Maar liefst 143 deelnemers stonden aan de start van het kampioenschap. De renners legden acht ronden van 14,7 kilometer af aan een gemiddelde van 41,9 kilometer per uur.

Op het einde van de koers bleven er amper zes renners over uit verschillende aanvalspogingen. Beirlaen trok in een sprint aan het langste eind. Gaëten Verleyen, ook afkomstig uit Waregem, viel net naast het podium met zijn vierde plaats.

Marith Vanhove bij de meisjes

Bij de junioren kroonde Marith Vanhove uit Izegem zich tot Belgisch kampioene gekroond.

Marith Vanhove sprint als eerste over de streep.
Marith Vanhove sprint als eerste over de streep. © foto Coghe

Vanhove, vorig jaar tweede in de nationale titelstrijd en eerder deze maand op de wereldkampioenschappen baanwielrennen voor junioren goed voor zilver in de scratch, haalde het na 73,5 kilometer in een sprint met acht van uittredend kampioene Julie Hendrickx uit Bredene.

Lani Wittevrongel uit Oostkamp vervolledigde het podium met een bronzen medaille. Cleo Kiekens werd vierde voor Jade Linthoudt. (EC/Belga/GC)