Viggo Van Neste werd dit seizoen al zes keer tweede: “Dat begint te vervelen”

Viggo Van Neste hoopt op supercompensatie na drie dagen koers. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Tweedejaarsnieuweling Viggo Van Neste koerst zaterdag in Heestert, zondag in Egem. De jonge kerel uit Oostkamp, West-Vlaams kampioen tijdrijden, gaat op zoek naar zijn eerste zege in een wegwedstrijd. De eerste twee maanden van dit seizoen werd hij maar liefst zes keer tweede. Daar wil hij snel verandering in brengen.

De pion van het Canguru-QTS-Air College Cycling Team van Rik Devoogdt rekent op supercompensatie. Nadat hij vorige week woensdag in Koolskamp het provinciaal wegkampioenschap als vierde afsloot werkte hij van vrijdag tot en met zondag de Ardense Triptiek af. Hij beëindigde de driedaagse als elfde. Dankzij een negentiende plek in de openingsetappe, een elfde in de tweede rit, een vierde in de proef tegen de klok en een zevende in de afsluitende rit.

“De eerste korte rit ging over de Côte de Wanne”, blikt Van Neste terug. “Daar ging ik met de beste klimmers naar boven, met acht of negen man. Jammer genoeg liet ik me nadien in de afdaling in slaap wiegen. Ik zette me achteraan de groep omdat ik vermoedde dat er in die afdaling niets zou gebeuren. En ik wou me wat sparen voor de tweede klim. Toch passeerden enkele renners mij. Ik begon met wat metertjes achterstand aan die laatste klim en kreeg die niet meer dicht.”

Toffe driedaagse

Van Neste verloor in de eerste rit – de renners van zijn ploeg reden vrijdag met een rouwband voor de pas gestorven vrouw van een verzorger van het team – wat tijd. Hij kon dat de twee volgende dagen niet volledig goedmaken. “In het eindklassement ging ik voor de top drie”, geeft de ambitieuze nieuweling toe. “Los daarvan, dit was een toffe meerdaagse. Drie dagen op rij koersen, overnachten op hotel, massage na de koers, geen ouders in de buurt: voor het eerst deed ik zoiets. Bij de aspiranten werkte ik ook al eens een meerdaagse af, maar dat was zonder overnachting op hotel. En er komen nog zo’n meerdaagsen: de West-Vlaanderen Cycling Tour later deze maand en begin september de Tour Basse-Meuse.”

Drie dagen op rij koersen, overnachten op hotel, massage na de koers, geen ouders in de buurt: voor het eerst deed ik zoiets

Komend weekeinde werkt Van Neste twee kermiskoersen af. Een week later staat tussen Duffel en Vorselaar een Topcompetitiemanche op de kalender. “Er volgen dit seizoen nog heel wat mooie wedstrijden”, beseft de provinciale tijdritkampioen.” Zoals die Herman Vanspringel Diamond in Vorselaar op zondag 15 augustus en de Keizer der Nieuwelingen in Tielt op 3 oktober. Wat niet wegneemt dat ik eindelijk eens een wegwedstrijd wil winnen. Zes keer tweede is te veel, dat begint te vervelen. Hopelijk lukt het zaterdag in Heestert of zondag in Egem.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.