Eerstejaarsnieuweling Miel Oreel kijkt uit naar Duinencross in Koksijde: “Hoe meer modder, hoe liever ik het heb”

Miel Oreel mikt zoals altijd op een stek bij de eerste tien. (foto Bart) © VDB / Rudy Declerck VDB
Redactie KW

Eerstejaarsnieuweling Miel Oreel is de afgelopen weken lekker op dreef. De 14-jarige Alveringemnaar komt vooral uit de verf op modderige omlopen, maar hoopt ook op een goede prestatie in Koksijde. “Top tien is altijd het doel, maar dat is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk.”

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Miel Oreel al heel wat ervaring op de fiets. “Ik heb een koersfiets gekregen voor mijn eerste communie. Eerst heb ik op de weg gereden, maar na het wegseizoen heb ik dan ook een crossfiets gekregen. En ik vond crossen eigenlijk meteen leuker.”

Zijn sportieve genen kreeg Miel mee van koersende papa Birger en mama Sophie. “Mama was tennislerares, waardoor ik zelf ook nog getennist heb. In het begin heb ik dat nog een beetje gecombineerd met koersen, maar toen ik moest kiezen was de keuze rap gemaakt. Voordien heb ik ook nog een beetje gevoetbald bij Alveringem.” De ouders van Miel spelen als bezielers van Cyclocross Team MJ Wood nog altijd een belangrijke rol in zijn carrière. Bij het team staan amusement en een correcte opleiding in een familiale omgeving centraal.

Modder

De kersverse nieuweling zette deze winter al enkele mooie prestaties neer. Afgelopen weekend finishte hij als twaalfde in Ardooie. “De start was minder, omdat iemand me een beetje blokkeerde. Maar daarna ben ik goed kunnen opschuiven. In Niel ging het ook goed. Het was wel een zware cross, met hellingen die eigenlijk bijna muren waren. In een loopstrook met veel modder zijn sommige jongens zelfs hun schoenen verloren. Ik gelukkig niet.” (lacht)

Een zware omloop schrikt de jonge Alveringemnaar zeker niet af. “Hoe meer modder, hoe liever. Nossegem vond ik daarom een mooi parcours, heel modderig en met veel loopstukken. Een technisch parcours heb ik ook graag, met korte bochtjes en hellingen. In rappe crossen moet ik wel nog verbeteren. Ik mis nog een beetje kracht.”

Sowieso heeft Miel nog veel groeimarge, want hij begint pas volgend jaar met trainingsschema’s te werken.

Koksijde

Zondag staat voor Miel Oreel de Duinencross in Koksijde op de agenda. “Ik kijk er eigenlijk wel naar uit, ook omdat het niet zo ver van hier is. Ik ben daar vroeger ook nog gaan kijken, toen Sven Nys won. Tijdens de coronalockdown ben ik trouwens soms ook in de duinen gaan rijden.”

De crosser van MJ Wood mikt zoals altijd op een stek bij de eerste tien. “Dat is altijd het doel, maar dat is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk. Ik probeer het zo goed mogelijk te doen.” (AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.