Axel Vandamme: “Ik doe wat ik graag doe en waar ik me goed bij voel”

Axel Vandamme was dit seizoen al goed voor vier zeges. (Foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Beau Vandevyvere
Beau Vandevyvere Medewerker KW

Zoek dit weekend niet naar Axel Vandamme in de uitslagen. De tweedejaarsnieuweling was de voorbije weken uitstekend op dreef, maar is er even tussenuit. Samen met zijn familie geniet de 16-jarige wielrenner uit Houthulst van een deugddoende vakantie.

Dat Axel Vandamme een man zou worden om in de gaten te houden, konden we u voor het seizoen al voorspellen. In 2020 was hij, toen nog als eerstejaarsnieuweling, al regelmatig goed voor een ereplaats. Een jaartje ouder is een jaartje sterker, maar de Houthulstenaar had toch enkele wedstrijden nodig om het goede ritme te vinden.

“De eerste koersen dit seizoen verliepen inderdaad niet super. Ik werd zeker niet weggereden, maar ik voel gewoon dat ik nu een pak beter in vorm ben. Dat merk ik ook in de wedstrijden”, knikt Vandamme.

Vorige week woensdag zagen we daar nog het beste bewijs van. Op het provinciaal kampioenschap in Koolskamp reed de 16-jarige nieuweling van het CT Luc Wallays – Jonge Renners Roeselare onweerstaanbaar naar de overwinning.

Ik kijk ernaar uit om in mijn West-Vlaamse trui te kunnen koersen

“In de derde of vierde ronde ging ik er alleen vandoor. Twee renners konden nog de aansluiting maken en we werkten goed samen. Tot de laatste ronde… De één demarreerde en ik mocht het gat dichtrijden. Meteen daarna demarreerde de ander en mocht ik wéér de kolen uit het vuur halen. Daarna vond ik het welletjes en liet ik ze zelf achter. (lacht) Het was wel een fantastische overwinning natuurlijk. De manier waarop, maar ook dat ik nadien de West-Vlaamse kampioenentrui mocht aantrekken. Ik heb mijn aangepaste koersoutfit nog niet gekregen, maar de sponsor is er mee bezig en ik kijk er wel naar uit om ermee te kunnen koersen. Het zal een mooie worden, met die blauw-gele strepen.”

Even vakantie

Die zullen we dan ten vroegste volgende week donderdag in Dadizele te zien krijgen. Na twee sterke maanden knijpt de kersverse provinciale kampioen er even tussenuit.

“Maandag zijn we op reis vertrokken. Jammer genoeg zonder fiets. Hem meenemen was te veel gedoe en ook ter plaatse één huren is niet mogelijk… Maar ik zal niet stilzitten hé. Ik zal mijn conditie onderhouden door te lopen en wat te trainen in de fitness. Ik verwacht niet dat ik dat ik heel slecht zal terugkeren”, lacht Axel.

En als Axel dat zegt, dan geloven we hem. Een trainer heeft hij niet, maar hij weet perfect waar hij mee bezig is. “Je traint hard en als je je vermoeid begint te voelen, dan doe je het wat rustiger aan”, knipoogt Vandamme. “Ik doe vooral wat ik graag doe en waar ik me goed bij voel. Zo ga ik al eens fietsen met mijn opa, mijn oudere broer of mijn goede vriend Arthur Clauw. En tot nu toe vallen de resultaten mee, dus ik denk dat ik goed bezig ben.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.