Twee thuiskoersen voor Jakov Beirlaen

Jakov Beirlaen reed naar een 76ste plaats in de zware slotrit. (foto VDB) © VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Redactie KW

Jakov Beirlaen staat voor een interessante week met twee thuiskoersen. Een daarvan is zelfs het provinciaal kampioenschap, georganiseerd door zijn eigen supportersclub, maar het levert de tweedejaarsjunior niet echt extra stress op.

“Voor eigen volk koersen is natuurlijk altijd leuk, je bent extra gemotiveerd, maar ik probeer het zoals om het even welke andere koers aan te pakken”, vertelt Jakov. “Zaterdag is het een ‘gewone’ koers op de Drogenboom in Waregem, dat was vroeger een wedstrijd voor beloften en elite, maar nu is het een junioreskoers. Woensdag is het dan het West-Vlaams kampioenschap aan de Kruishoutemseweg. Trouwens nog eens een welgemeende dankjewel aan alle sponsors.”

Specifieke (titel)ambities durft de renner van Wielerclub Onder Ons Parike niet uit te spreken, want alles hangt natuurlijk af van het verloop van de wedstrijd en dat is op voorhand moeilijk in te schatten. Als je het ons vraagt, kan Jakov wel gerust voor een mooie uitslag gaan. Dit jaar behaalde hij al een handvol ereplaatsen in Nokere, Vlamertinge, De Klijte en Passendale. En een tweede stek in Torhout-Rozeveld, dat mag je toch ook wel straf noemen. “Eind augustus staat er dan nog de Boucles de l’Oise op het programma, een tweedaagse in Frankrijk, en hopelijk ook het Belgisch kampioenschap in Herzele, maar daarvoor zijn de selecties nog niet bekend.”

Driedaagse in Ardennen

Afgelopen weekend was Jakov aan de slag in de zware rittenwedstrijd Aubel-Thimister-Stavelot. “Vrijdag had ik echt een goed gevoel in de eerste etappe, al lag de aankomst wel op een gevaarlijke plek, na een afdaling. In de sprint ging mijn ketting er dan af, waardoor ik uiteindelijk als 59ste finishte met het koppeloton. Zaterdag stonden er twee ritten op het programma: een ploegentijdrit ’s ochtends en een halve rit in de namiddag. Met een 23ste tijd in de ploegentijdrit was dat een iets minder resultaat, maar we hadden er ook niet specifiek op getraind, dus dat kon er wel mee door. De namiddagrit was een stuk beter, met een 23ste stek.” Op zondag – een rit in ware Luik-Bastenaken-Luik-stijl, de kenners weten wat 2300 hoogtemeters betekenen – toonde hij vooral zijn karakter door in een volledig verbrokkeld deelnemersveld naar een verdienstelijke 76ste plaats te rijden, slechts 84 renners van de 145 starters reden de wedstrijd uit.

Volgend jaar belofte

Volgend jaar wordt Jakov belofte, maar daar wil hij zich op dit moment nog niet te veel zorgen om maken. “Het zal natuurlijk een verandering zijn, dat spreekt voor zich. Nu zijn de langste wedstrijden 120 kilometer, volgend jaar kunnen we tot 180 gaan. Maar ik wil de komende maanden eerst focussen op wat er nog bij de juniores te doen is, ik heb nog een hele winter om me voor te bereiden op de beloftencategorie.” Hij zal dat overigens combineren met hogere studies, maar heeft nog geen specifieke richting gekozen. Dit jaar studeerde hij af aan het Heilig-Hartcollege in Waregem in de richting handel.

(Robin Rosseeuw)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.