Segaert verrast iedereen met tijdritgoud: “Had hier vooraf toch beetje van gedroomd”

© (Foto BELGA)

Hij kwam op geen enkel favorietenlijstje voor, maar Alec Segaert verraste Trente met een gouden medaille op het EK tijdrijden voor junioren. De renner uit het West-Vlaamse Lendelede knalde naar de Europese titel, voor Cian Uijtdebroeks. “Ik had hier vooraf toch wel een beetje van gedroomd”, sprak hij na afloop. “Ik had hier echt naar toegewerkt en toegeleefd en vond hier een parcours op maat.”

“Ik voelde onderweg dat ik aan het vliegen was”, aldus de West-Vlaming na afloop. “Toen ik dan over de meet kwam, had ik echt een heel sterke tijd. Daarna was het nog ruim een half uur wachten in de hotseat vooraleer ik zeker was van die medaille. Ik had daar meer zenuwen dan vooraf voor de koers. Zeker omdat Cian (Uijtdebroeks eindigde als tweede, red.) nog moest finishen en dichtbij kwam. Het verschil is niet groot, maar het volstaat en ik pak het goud. Ongelooflijk, We staan hier gewoon met twee Belgen op het podium. Ik wist dat wie hier Cian kon kloppen, dicht zou eindigen bij de titel. Zelf had ik er vertrouwen in dat ik hem op een superdag kon verslaan en dicht bij de overwinning kon geraken. Vooraf heb ik dat niet laten blijken, ik leefde zonder stress en zonder drukte naar dit EK. Ik wist dat ik op dit parcours iets moois kon realiseren en dat is me gelukt.”

“Hier ben ik enorm blij mee”, ging hij verder. “Dit resultaat is het omgekeerde van op het BK, toen werd ik tweede na Cian. Vooraf waren er wel een beetje twijfels. De vorm was goed, maar vorige week viel ik en liep ik een barstje op in m’n schouderblad. Het was even paniek, maar gelukkig hinderde het me niet.”

Triatlon

Segaert fietst nog niet zo lang. “Ik heb zo’n jaar of vijf triatlon gedaan”, geeft hij wat meer tekst en uitleg over zichzelf. “En in de laatste twee jaar combineerde ik dat met de koers, maar nu lukt dat niet meer. Mijn koersprogramma zit te vol. Vooral met mijn zwemtrainingen kon ik het niet meer combineren. Ik ben blij dat ik de deze keuze heb gemaakt. Ik doe het nog niet zo lang, en kijk in mijn vierde jaar win ik al een medaille op een EK.”

Segaert start eind september ook met z’n studies aan de KU Leuven. “Ik wil graag burgerlijk ingenieur worden, zorgen dat ik nog iets achter de hand heb dan enkel het koersen. Ik zal een spreidingsprogramma volgen voor topsporters. We zullen wel zien of dit te combineren valt met een carrière in de koers, want uiteraard wil ik wel graag prof worden. Dat is zeker een droom.”

Segaert neemt ook samen met Uijtdebroeks deel aan het WK tijdrijden op de weg in eigen land. “Daar kijk ik enorm naar uit, voor eigen volk, in West-Vlaanderen. Met deze Europese titel geef ik een visitekaartje af, veel mensen zullen dit wellicht niet verwacht hebben. Nu ben ik niet meer anoniem, maar dat WK wordt zeker een doel, al besef ik wel dat er nog een pak tegenstanders bijkomen dan. Het is een parcours waar je keihard kan knallen, met weinig bochten en met ongetwijfeld veel supporters langs de kant. Dat geeft nog extra motivatie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.