Niels De Clerck glundert na West-Vlaamse titel

Niels De Clerck pakte met het PK zijn eerste zege. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Niels De Clerck veroverde vorige week in Waregem als eerstejaarsjunior verrassend de provinciale titel. Voor de 17-jarige Oeselgemnaar was het bovendien de allereerste overwinning in zijn prille carrière.

“Mijn eerste zege en direct een trui, dat is heel speciaal”, weet Niels ook. En zoals steeds koos de eerstejaarsjunior al vroeg voor de aanval. “Juist voor half koers had ik al een ronde alleen gereden. In de voorlaatste ronde heb ik dan opnieuw aangevallen op dezelfde plaats, juist voor Nokereberg.” Op de top kreeg hij het gezelschap van Jan Van Dyck, zijn ploegmaat bij Gaverzicht-Be Okay. “Jan zei direct dat we er een koppeltijdrit van moesten maken. We dachten eigenlijk gewoon aan volle bak rijden. Het was op het einde ook eerder rap rijden dan echt spurten.” (lacht)

Het is niet helemaal toevallig dat Niels De Clerck nooit eerder het zegegebaar mocht maken. “Ik ben beginnen koersen als tweedejaarsaspirant, maar heb het nog twee jaar gecombineerd met voetbal bij Wielsbeke. Laat ons zeggen dat ik misschien maar tien koersen per jaar reed, gewoon in een zwart truitje.” Uiteindelijk koos de Oeselgemnaar pas als nieuweling voluit voor de fiets, niet zonder succes dus. Bij Gaverzicht-Be Okay mocht hij dit seizoen ook proeven van de Oberösterreich Juniorenrundfahrt, waar hij met succes de leiderstrui van ploegmaat Alec Segaert hielp verdedigen.

Staan verder nog op de kalender: de klimkoers in Couvin, de Memorial Igor Decraene en de Keizer der Juniores. In die grote koersen wil De Clerck vooral ervaring opdoen met het oog op volgend seizoen. Op advies van vader Ward zal hij wel niet aarzelen om vroeg de aanvalstrom te luiden. “Ik denk dat je daar sterker van wordt. Van altijd in het peloton te rijden, word je als renner ook niet beter.”

(Adriaan Clynckemaillie)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.