Jan Van Dyck tevreden met zilver op PK: “Met ploegmaat kan je niet pokeren”

Jan Van Dyck zou dit seizoen graag nog een keertje winnen. (foto PeRemPic)
Redactie KW

Tweedejaarsjunior Jan Van Dyck kon zijn sterk seizoen in Waregem bijna bekronen met een West-Vlaamse titel, maar in een spurt met twee moest de 18-jarige Oostendenaar de zege aan ploegmaat Niels De Clerck laten. “Ik heb het meeste kopwerk gedaan, maar met een ploegmaat kan je natuurlijk niet beginnen pokeren.”

De provinciale titelstrijd werd tijdens de voorlaatste passage over Nokereberg in een beslissende plooi gelegd. “Ik draaide als één van de eersten op van het peloton, toen ik achter me precies een oponthoud hoorde. Ik heb doorgetrokken en zag direct dat er een gat was. Er werd ook een beetje getwijfeld.” In de afdaling maakte Van Dyck de aansluiting met Oeselgemnaar Niels De Clerck, zijn ploegmaat bij Gaverzicht-Be Okay. “We hebben afgesproken om er een ploegentijdrit van te maken. Eigenlijk zijn we altijd blijven rijden, ook al hebben we maximum misschien maar 15 seconden voorsprong gehad.”

Uiteindelijk moest de Oostendenaar in een sprint van stervende zwanen de duimen leggen voor zijn ploegmakker. De tweedejaarsjunior is tevreden over zijn prestatie, maar beseft duidelijk dat er meer in zat. “Ik heb het meeste kopwerk gedaan, want na een eerdere aanval was het een beetje op bij Niels. Ik voelde dat we vertraagden wanneer hij op kop kwam. Ik dacht ook dat ik het in handen had, want puur in een sprint zou ik hem wel aankunnen. Maar met een ploegmaat kan je natuurlijk niet beginnen pokeren.”

Winnen

Jan Van Dyck hervatte vorige donderdag de competitie met een 20ste plaats in de klimkoers van Couvin. In de aanloop naar het BK in Herzele wacht zondag ook nog de testtijdrit in Waregem. “Op het BK staat iedereen met dezelfde doelstelling aan de start. Ik dus ook. Maar een kampioenschap is altijd een speciale wedstrijs. Ik heb onlangs nog in Herzele gekoerst. Het parcours zal redelijk heuvelachtig zijn en dat ligt me wel. Daarna rijd ik ook zeker nog de Keizer der Juniores.” Ondanks een reeks knappe prestaties en ereplaatsen mocht de 18-jarige junior dit seizoen nog steeds het zegegebaar niet maken. “Dat is inderdaad frustrerend. (lacht) Ik doe er echt wel alles aan, maar er is ook veel geluk mee gemoeid. Het kan er elk moment van komen. De conditie is al gans het jaar goed en dat proberen we zo te houden.”

De conditie is al het ganse jaar goed en dat proberen we zo te houden

Afgelopen winter ruilde de Oostendenaar FlandersColor Galloo in voor Gaverzicht-Be Okay. Die overstap heeft hij zich nog niet beklaagd. “Wim Louage had me benaderd met een mooi plan voor dit jaar. Uit dat eerste gesprek bleek ook direct vertrouwen. De ploegleiders hebben duidelijk vertrouwen in mij en ik in hen. Gaverzicht rijdt natuurlijk ook een mooi programma met alle grote koersen.” Door de coronacrisis werd echter alweer flink gesnoeid in dat mooie programma. “Het is vooral jammer dat de klassiekers zijn weggevallen. Maar uiteindelijk heb ik me wel genoeg kunnen bewijzen in grote en lange koersen, zoals de Johan Museeuw Classic.” Van de altijd moeilijke stap naar de beloften heeft Van Dyck dus geen schrik. “Ik voel me eigenlijk wel klaar. De snelheid bij de junioren is al enorm toegenomen, dus wordt de afstand het belangrijkste verschil. Maar dat komt wel goed.”

(Adriaan Clynckemaillie)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.