Iyen Cristofano met ambities naar Memorial Igor Decraene: “Het doel is top vijf”

Iyen Cristofano won in de Boucles de l’Oise het rushesklassement. (GF)
Redactie KW

Tweedejaarsjunior Iyen Cristofano – de Ledegemnaar is een rasechte Vlaming, maar de roots van zijn familie liggen in Italië – kijkt uit naar de Memorial Igor Decraene. Hij probeert er zijn vijfde plaats van het BK tijdrijden in Koksijde te bevestigen.

Eigenlijk deed de renner van Onder Ons Parike dat al. In de Boucles de l’Oise won hij twee weken geleden een individuele tijdrit over 15,7 kilometer en schreef hij ook het rushesklassement op zijn naam. “Nochtans waren mijn benen die zondagochtend niet volledig hersteld van de inspanningen in de eerste rit van die Franse tweedaagse”, blikt Cristofano terug. “In de openingsetappe reed ik met een Nederlander zestig kilometer voorop, waardoor ik met zware benen aan de tijdrit begon. Gelukkig ging dat gevoel snel weg. In die tijdrit hoopte ik op een top 5-plaats. Dat ik op het heuvelachtige parcours toch de snelste tijd neerzette, was een verrassing.”

Tijdrijden

Maar wel een aangename. En de bevestiging van zijn goeie prestatie op het BK tijdrijden in Koksijde. Cristofano strandde half juli op 23 seconden van het brons. “Ik heb de voorbije maanden veel energie in het tijdrijden gestoken”, geeft Iyen Cristofano toe. “Door te investeren in een nieuwe tijdritfiets, door te sleutelen aan mijn positie ook. Ik zit nu wat korter in de beugels. In de Memorial Igor Decraene probeer ik opnieuw de top vijf te halen.”

Bij de junioren staan Cian Uijtdebroeks en Alec Segaert, goud en zilver op het BK tegen de klok, zondag niet aan de start. Bronzen medaillewinnaar Jonathan Vervenne wel en ook Luca Dhollander, vierde op het BK, zakt naar Waregem af. Senne Thonnon en Ferre Geeraerts, twee mannen die op het BK iets trager waren dan Cristofano rijden eveneens deze nationale tijdrit.

Parijs-Roubaix

“Na de Memorial Igor Decraene heb ik nog één doel”, benadrukt de Ledegemse junior. “Onze club mag op 3 oktober Parijs-Roubaix rijden. Ik hoop de selectie te halen. Uiteraard neem ik op 12 september in Herzele ook deel aan het Belgisch wegkampioenschap, maar ik moet bekennen dat ik niet echt een kampioenschapscoureur ben”, besluit de 18-jarige Ledegemnaar.

(Hans Fruyt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.