Alec Segaert met ambitie naar het BK tijdrijden: “Met deze vorm mag ik hoog mikken”

Redactie KW

Alec Segaert verschijnt zaterdag met duidelijke ambities aan de start van het BK tijdrijden in Koksijde. De tweedejaarsjunior uit Lendelede heeft een sterke tijdrit in de benen, is in vorm (hij won dit seizoen al vier koersen) en heeft er net een stevige trainingsstage in Lanzarote opzitten. “Met de vorm die ik nu heb, mag ik hoog mikken.”

Geen koersen voor Alec Segaert de voorbije week, wel een stage van negen dagen in Lanzarote. De tweedejaarsjunior verbleef er samen met zijn familie. Niet alleen om te trainen, maar ook om zijn vader aan te moedigen in de ironman.

“Ze zeggen dat de ironman van Lanzarote één van de lastigste wedstrijden van het jaar is”, vertelt Alec. “En mijn vader heeft dat goed gedaan. Hij is zelf tevreden met zijn prestatie en kon daarna van wat rust genieten.”

Tot vorig jaar nam Alec ook zelf geregeld deel aan triatlons. En ook in die sport was de Lendeledenaar een uitblinker. Vorig jaar werd hij zelfs nog vierde op het Belgisch kampioenschap. “Triatlonwedstrijden doe ik sinds dit seizoen niet meer. Soms trek ik mijn loopschoenen nog wel eens aan, tijdens de voorbije examenperiode bijvoorbeeld. Ik vind die afwisseling leuk, maar tijdens het seizoen, wanneer je van wedstrijd naar wedstrijd gaat, is het moeilijk om te blijven lopen. En dit jaar heb ik ervoor gekozen om me volledig op het wielrennen te focussen.”

En die keuze zal Segaert zich nog niet beklaagd hebben. De 18-jarige junior van Gaverzicht-Be Okay begon als een komeet aan het seizoen. In zijn eerste koers was het meteen raak. In een Italiaanse wedstrijd dan nog.

Winst in Italië

“Eind mei ben ik in Italië gaan koersen”, knikt Alec. “Omdat de seizoensstart in België steeds weer werd uitgesteld, gingen we op zoek naar alternatieven in het buitenland. Vooral mijn broer Loïc, die ook mijn trainer is, heeft zich daarmee beziggehouden. Via de ploeg van Franco Ballerini kon ik ginder toch twee koersen rijden. Echt een toffe ervaring. En natuurlijk ook plezant om meteen te kunnen winnen. Dan weet je dat je de maanden ervoor goed getraind hebt. Ook daarvoor moet ik mijn broer bedanken. Hij begeleidt me sinds ik begonnen ben met koersen en hij doet dat uitstekend.”

Door die zege kon Alec Segaert met vertrouwen naar eigen land terugkeren. Dat was eraan te zien. Segaert won al in Vlamertinge, in Ruiselede en hij was de beste in de klimkoers van Herbeumont. En dat in een kleine week tijd.

“Vlamertinge en Ruiselede waren in hetzelfde weekend. Twee keer kon ik solo winnen. En de donderdag nadien was er de klimkoers in Herbeumont. De laatste 30 kilometer reden we met twee voorop en op zo’n viertal kilometer van de meet kon ik mijn medevluchter van me afschudden. Een zege waar ik best trots op ben. En het is ook een supergevoel om zo te kunnen koersen. Of ik dan doe waar ik zin in heb? Neen, dat is veel te sterk uitgedrukt. Het is ook voor mij lastig. Maar ik ben wel een renner die naar boven komt als het lastig wordt. Daarom probeer ik ook elke koers hard te maken. Liefst zo vlug mogelijk. Dan wordt het man tegen man en ben ik op mijn best.”

BK tijdrijden

Ook op het BK tijdrijden in Koksijde mogen we Segaert morgen bovenaan de uitslag verwachten. Al wordt winnen geen evidentie, want hij krijgt er concurrentie van Cian Uijtdebroeks.

“Ik ben een goede tijdrijder en met deze vorm mag ik zeker hoog mikken”, beseft Alec.

“Maar de tegenstand is natuurlijk ook niet min. Zeker met Cian aan de start. Dat is een echte topper en ik heb dit jaar nog niet tegen hem gekoerst. Ik ben eens benieuwd waar ik in een vlakke tijdrit sta ten opzichte van hem”, klinkt het tot slot.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.