Alec Segaert is “even blij met WK-brons als met Europese titel”

© (Foto BELGA)

Na Europees goud werd het brons op het WK tijdrijden voor Alec Segaert. “Ik grijp voor eigen volk een bronzen medaille”, zegt hij, “daar ben ik heel tevreden mee. Ik ben even blij met dit brons als met mijn Europese titel.”

Segaert wist vooraf niet goed wat hij moest verwachten van dit WK. Hij droomde van goud, maar was er zich van bewust dat met de Denen en Britten nog enkele sterke tegenstanders aan de start kwamen die er niet bij waren in Trente.

De Deen won goud, de Brit zilver. “Ik ken die jongens”, vertelde hij in het flashinterview, “ik heb al tegen hen gekoerst, alleen nog niet dit jaar door de moeilijke koersomstandigheden door corona. Ik had nog geen rechtstreeks duel tegen hen gereden. Nu doe ik dat wel en word ik derde. Vroeger bij de nieuwelingen heb ik die Wang eens geklopt met één seconde verschil, nu is hij sneller. Zo gaat dat in koers. Dit brons voelt minstens even goed als de Europese titel.”

Het verschil met de vierde, Carl-Frederik Bévort, bedraagt amper 52 honderdsten, een halve seconde. “Het was heel zwaar onderweg. Die lange rechte stukken maakten het heel lastig, ook mentaal. Ik heb echt afgezien. Maar toen ik dan in Brugge toekwam en het nog drie kilometer was, kreeg ik een boost door het publiek. Ik hoorde in het slot dat ik een kleine achterstand had, een halve seconde of zo, maar dankzij hun steun knalde ik nog naar brons. Zonder de supporters, op een ander WK, was het me zeker niet gelukt om die laatste inspanning er nog uit te persen.”

“Op het EK tankte ik vertrouwen met die Europese titel, maar met die extra tegenstanders wist ik niet goed waar ik hier zou eindigen op dit WK. Ja er was druk, maar daar kon ik eigenlijk wel goed mee om. Ik heb hier specifiek naar toegewerkt en ben heel blij met brons. Dit is niet alleen mijn medaille, maar ook die van mijn familie en mijn broer Loïc die me traint. Ik zeg het hem niet genoeg, maar hij doet heel veel voor mij. Hij was zelf ook een goed wielrenner, maar na een ongeval op training moest hij stoppen met koersen. Nu is hij mijn trainer, hij staat me niet alleen bij met mijn trainingen, maar geeft me ook tactisch advies en maakt mijn leven gemakkelijker.”

Segaert start binnenkort aan de KULeuven zijn studies Burgerlijk Ingenieur. Die wil hij combineren met het wielrennen. In 2022 koerst hij bij de beloften van Lotto Soudal. “Ik ben nog niet bezig met een profcarrière, ik word prof als ik me daar klaar voor acht. Welke type renner dan? Ik droom er van om een echte Flandrien te worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.